Még több pénzre pályázhatnak a pécsi civilek is

Tavalyhoz képest kétmilliárd forinttal több, összesen 7,7 milliárd forint jut civil szervezetek támogatására idén – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Vince Pécsett. A Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta: október 1-től egy hónapon keresztül pályázhatnak a szervezetek, majd novembertől újabb lehetőségük nyílik a támogatások lehívására. 

hirdetés
Uránia Mozi

Őri László a Pécsi Helyi Akciócsoport elnöke elmondta: Pécsett az elmúlt évben több mint 350 millió forint jutott a civil szervezetek támogatására, amit 30 szervezet között osztottak szét, de a jövőben is nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a város ügyeibe is beleszólhassanak a civilek.

Őri László: a pécsi civil szervezetek működése és támogatása példaértékű Baranya megyében

– Pécs az elmúlt években saját forrásból évente több mint százmillió forintot biztosított a civil szervezetek támogatásához, illetve tavaly TOP-os forrásból 250 millió forint jutott 30 civil szervezet programjainak támogatására – mondta Őri László, a Pécsi Helyi Akciócsoport elnöke.

Őri hozzátette: a jövőben az a cél, hogy a partnerséget fenntartsák a civil szervezetekkel, valamint a jó együttműködés példaértékű legyen Baranya megye más települései számára.

Településrészi testületeket hoznának létre

Kővári: 2011-ben az országban elsőként született egy olyan városi koncepció, amely egy együttműködési, partnerségi rendszert tudott felvázolni a pécsi civil szervezetekkel

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke hangsúlyozta: 2011-ben az országban elsőként született egy olyan városi koncepció, amely egy együttműködési, partnerségi rendszert tudott felvázolni a pécsi civil szervezetekkel. De a jövőben további lehetőséget szeretnének nekik biztosítani, hogy beleszólhassanak a város ügyeibe, ezért településrészi testületeket hoznának létre.

Telt ház a civileknek tartott fórumon

– Nemcsak civil pályázatokkal szeretnénk segíteni a civileket, hanem nagyon fontos, hogy bevonódjanak a városi döntéshozatal folyamatába is, nyilván azon a szinten, ahol aktívan közre tudnak működni. Így az a szándékunk, hogy településrészi testületeket, fórumokat alkotva a településrészük fejlődésébe is belefolyjanak azok a szervezetek, akik részt akarnak ebben venni – hangsúlyozta Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke.

2020-ban 7,7 milliárdra pályázhatnak a civil szervezetek

Tavalyhoz képest 2020-ban 2 milliárd forinttal több jut a civil szervezetek támogatására – mondta Szalay-Bobrovniczky Vince

A civileknek tartott fórumra ellátogatott Szalay-Bobrovniczky Vince is. A Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta: azért tartanak tájékoztatókat országszerte, hogy minél jobb pályázatokat tudjanak a civilek írni, és minél gyorsabban megkaphassák a támogatás összegét, ami idén 7,7 milliárd forint országosan.

– Az idei alapban 5,9 milliárd forint állt rendelkezésre, jövőre 7,7 milliárd lesz, ami közel 2 milliárd forintos emelkedést jelent. Ennek az az oka, hogy a civilek számára felajánlható egy százalék, amiről bármelyik magyar állampolgár dönthet, és amivel nem rendelkeztek, az a Nemzeti Együttműködési Alapba áramlik be. Onnan pedig civil támogatásként hasznosul, tehát a civil pénzből civil pénz marad – hangsúlyozta a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

A civileknek október 1-én nyílik először lehetőségük pályázatokat benyújtani, majd november 1-én újabb pályázatokat adhatnak be a szervezetek.