Befejeződött a Cella Septichora rekonstrukciója, így immár megújult, a jelen kor követelményeinek megfelelő környezetben tekinthető meg Pécs ókeresztény öröksége. A nagyszabású fejlesztésnek köszönhetően a látogatóközpont számos interaktív eszközzel is bővült.

Csaknem egymilliárd forintból újultak meg Pécs világörökségi helyszínei, a Cella Septichora, az Apáca u. 8. sz. alatti örökségvédelmi helyszín és az Ókeresztény Mauzóleum. A támogatásra az önkormányzat a Zsolnay Örökségkezelővel és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen pályázott, hogy még vonzóbb és modernebb turisztikai attrakcióvá válhasson a látogatóközpont.

– A Cella Septichora 2007-ben nyitotta meg kapuit – idézte fel Péterffy Attila polgármester a projekt november 29-i zárórendezvényén. – Az eredeti helyén bemutatott örökségnek az átlátszó üvegtetőnek akkor a csodájára jártak. Az évek során azonban az épület állapota leromlott. A vizesedő falak és az elöregedő gépészet több világörökségi helyszínen is veszélyeztette az épített örökség hatékony megőrzését. A beruházás során ezeket a problémákat felszámoltuk.

Péterffy Attila polgármester a projekt zárórendezvényén

Megújultak a légtechnikai berendezések, így továbbra is biztosítható maradt a festett sírkamrákban az egyenletes hőmérséklet és páratartalom. Megoldották a felszín és az üvegtető vízszigetelését az emlékek megóvára érdekében. A projekt eredményeképp az eddig korábban csak korlátozottan bemutatott sírkamrák is látogathatóvá váltak, valamint restaurált állapotban látható a Korsós sírkamra, a Cella Septichora és a III., az V., a XIX. és XX. számú temetőépületek. A komplex fejlesztésre szükség is volt, hiszen, ahogy Vincze Máté, a közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár is hangsúlyozta beszédében, kötelességünk gondoskodni az örökül kapott tárgyi emlékekről.

– Ha megnézzük a világörökségi helyszínek sorát Magyarországon, egy szembetűnő jelenséget láthatunk – emelte ki Hoppál Péter kormánybiztos. – A nyolc helyszín közül mindössze a pécsi található a Balatontól délre. Ezáltal még nagyobb felelősségünk, hogy a pécsi értékek felmutatása még intenzívebb legyen.

Felföldi László pécsi megyéspüspök az eseményen szintén azt hangsúlyozta, hogy fel kell fedezni az itt található kincseket, és át kell azokat adni a jövő nemzedékeinek.

Interaktív eszközökkel is bővült a kiállítás

A rekonstrukciós és restaurátori munkák mellett látogatóbarát, interaktív tartalmakkal is bővült a kiállítás. Animációk és 3D-s filmek repítenek vissza a múltba, a VR-szemüvegek segítségével pedig szinte úgy érezhetjük, mintha valóban bebarangolnánk a római kori temetőt, részt vennénk a Cella Septichora építésében, vagy egy ókori temetkezési jelenetben. Sopianae rejtett öröksége névvel egy mobiltelefonos applikációt is fejlesztettek, amelyben a 6 nyelvű tárlatvezető funkció mellett egy felfedező játék is elérhető. A projekt keretein belül készült még többek között egy új, kétnyelvű imázskönyv, térkép, örökségpedagógiai kiadvány, szórólapok és ajándéktárgyak.

Az eseményen készült fotóinkat alább tekinthetik meg:

Videós összefoglalónkat pedig itt nézhetik meg:

Hirdetés