Tippek és trükkök a járvány idejére: bevásárlás és élelmiszer-fertőtlenítés

Bevásárolni a járványveszély és a kijárási korlátozás idején is kell, azt viszont nem sokan tudják, hogy jelenleg mi a leginkább megfelelő és biztonságos módja a megvásárolt élelmiszerek kezelésének. Találtunk az interneten pár igencsak hasznos videót, melyekből kiderül, hogy hogyan fertőtlenítsük az élelmiszereket és a konyhánkat, de van pár jó tippünk arra is, hogy mit és hogyan csináljunk a szupermarketekben és boltokban, és arra is, hogy miként kell a legjobban megmosni a zöldségeket és gyümölcsöket.

hirdetés

Dr. Jeffrey VanWingen amerikai háziorvos március 24-én tett közzé YouTube-csatornáján egy hiánypótló, fontos információkkal teli és hasznos gyakorlati, praktikus tippeket bemutató videót, melyben bemutatja, hogy hogyan fertőtlenítsük az otthonunkba hozott vagy szállított élelmiszereket és egyéb megvásárolt termékeket.

A lényeg, hogy VanWingen egy sebészeti beavatkozásoknál használt orvosi megoldást, a „steril technikát” alkalmazva fertőtleníti mind az élelmiszereket, mind pedig azokat a konyhai felületeket, melyekkel azok érintkeznek. Ahogy nem adnak át így fertőzéseket a betegeknek, úgy nem fertőződnek így meg a koronavírussal az otthonunkba hozott dolgok sem. Pontosabban: csekély lesz így az esélye annak, hogy a vírus megmaradjon az élelmiszereken és egyéb helyeken.

Mielőtt bemutatná a technikát, a háziorvos kitér arra, hogy a vírus mennyi ideig él meg az emberi szervezeten kívül. A birtokában lévő, tudományosan bizonyított és szaklapokban publikált adatok alapján a vírus a levegőben 3 órán át marad életben, kartonpapír felületeken 1 napig (a videóban 1 óra szerepel, később ezt írásban javította), műanyagon és fémen 3 napig.

Tippek a bevásárláshoz

 • Törölgessük át a bevásárlókocsit vagy bevásárlókosarat fertőtlenítő kendővel.
 • Csak akkor vegyük le a polcról – azaz, csak akkor érintsük meg – a kívánt terméket, ha eldöntöttük, hogy tényleg meg akarjuk venni. A nagyobb üzletek és boltok ugyan fertőtlenítik a helyiségeiket és polcaikat, de nem fertőtlenítik a termékeket (például a konzerveket és a műanyag csomagolású árukat)
 • Ha saját szövettáskát, szövetszatyrot használunk a vásárláskor, mikor hazaérünk, kezeljük ezeket a táskákat és szatyrokat fertőzöttként és hagyjuk kint. Később, ha már nem kellenek, mossuk ki őket, csak ezután használjuk újra őket.
 • Ne vásároljunk szupermarketekben és boltokban, ha bármiféle légúti betegségünk van.
 • Ne engedjük, hogy 60 év feletti ismerőseink, szeretteink bevásárolni menjenek. Vásároljunk be nekik és fertőtlenítsük le csomagjaikat, szatyraikat, mielőtt elvisszük hozzájuk.
 • Tervezzünk előre legalább két hétre a bevásárlással, így minimalizálva a boltokban töltött időt.
 • Csak akkor vigyük be otthonunkba a bevásárolt dolgokat, ha tényleg szükségünk van rájuk. Ha tehetjük, hagyjuk a szatyrokat, csomagokat a házunk vagy lakásunk bejárata előtt (lépcsőházban, előkertben, kertben, garázsban, stb.) lehetőleg 3 napig.
 • Ha rendelünk, házhoz hozatunk dolgokat, a futár lehetőleg ne jöjjön be otthonunkba. Kérjük meg, hogy a csomagokat hagyja az ajtó előtt, és csak akkor vigyük be mi magunk, ha ez tényleg szükséges (a PAPI idősebb felhasználóinak például ezt jó tudnia)

A megvásárolt dolgok fertőtlenítése

 • Mielőtt bevisszük otthonunkba a megvásárolt dolgokat, bármilyen általános fertőtlenítőszerrel fertőtlenítsük azt a felületet, amin kiválogatjuk az árukat, amire kitesszük azokat.
 • Tegyük az asztal egyik felére a csomagokat és miután kivettük a szatyrokból, zacskókból a termékeket, azokat az asztal másik, üres és fertőtlenített felére pakoljuk át.
 • Minden műanyag terméket törölgessünk át fertőtlenítő kendővel, vagy fertőtlenítőszerrel átitatott papír törlőkendővel.
 • Hasznos kis tipp: a gabona- és zabpelyhes dobozokból vegyük ki a műanyag zacskót, amiben a maguk a pelyhek vannak és használjuk csak a zacskót, a dobozt dobjuk ki. A dobozt megfoghatták emberek előttünk, a zacskót lehet, hogy nem (ha pedig igen, akkor is bőven 3 nappal korábban, valószínűleg nem lehet rajta vírus). Minden hasonló csomagolású termékkel járjunk el így: a külső csomagolást dobjuk ki, a belső csomagolást hagyjuk meg.
 • Amikor csak lehetséges, a becsomagolt termékeket vegyük ki csomagolásukból és tegyük át tiszta, fertőtlenített otthoni tárolódobozokba, edényekbe. Fontos: tegyük ezt úgy, hogy nem érünk a termékekhez (a videóban ez a termék egy szeletelt kenyér, körülbelül 7 perc 40 másodpercnél kezdődik a rész)
 • Ha úgy látjuk jónak, fertőtlenítőszert közvetlenül a csomagolásra is spriccelhetünk (befőttes üvegek esetében, vastagabb kartondobozokra, csipszes zacskóra, stb.)
 • Amikor fertőtlenítőszerrel törölgetjük a termékeket, egy kicsit jobban figyeljünk azokra a felületekre, amiket szerintünk megérinthettek mások.
 • Gyümölcsök és zöldségek: mossuk át azokat bő vízzel, majd töröljük át őket egyesével. Ne használjunk fertőtlenítőt, szappant és szappanos vizet (a videóban az orvos ugyan így tesz, de később korrigálta ezt írásban a videó alatt). Addig mossuk őket így, ameddig a kezünket mosnánk, tehát legalább 20 másodpercig.
 • A koronavírus nem marad meg hőkezelt – sült vagy főtt, vagy mikrohullámú sütőben melegített – ételeken, a csomagolásukon viszont igen. Kezeljük ezért óvatosan az elviteles, vagy házhoz rendelt ételek csomagolását.
 • A vírus fagyasztott ételeken megmaradhat. A koronavírus korábbi típusai fagyban két évig is életben maradtak. Fertőtlenítsük le azokat a termékeket, amiket a fagyasztóba teszünk.
 • Ha tehetjük, éttermekből meleg ételeket rendeljünk, ne hideget.

Bevásárlás közben is figyeljünk

A fentieket remekül egészíti ki az a videó, amit az amerikai Syracuse városlapja készített arról, hogy hogyan vásároljunk be a koronavírus idején.

Az informatív videó legfontosabb tippjei pontokban:

 • Akkor menjünk bevásárolni, amikor a boltok vélhetően nem forgalmasak. A hazai kijárási korlátozás egyik következménye, hogy a reggel 7 és 9 óra között, illetve 12 óra után röviddel lehetnek sokan a boltokban, tehát érdemes megfontolni, hogy mennyire fontos is nekünk az aznapi bevásárlás. Ha tehetjük, menjünk inkább a koradélutáni órákban, talán kevesebb embert találunk a boltokban. Ha a boltok bejáratánál állva úgy véljük, hogy túl sokan vannak, inkább menjünk vissza máskor, ha nem sürgős a dolgunk.
 • Mindig legyen nálunk a boltokban és szupermarketekben fertőtlenítő és fertőtlenítős kendő. Mielőtt megkezdjük a vásárlást, törölgessük át a bevásárlókocsit. Ne csak azokat a felületeket, amiket megfogunk.
 • A kesztyűkkel sokra nem megyünk. A gumikesztyűkön és egyéb kesztyűkön is megmarad a koronavírus, ami a kesztyűkről ugyanúgy átkerülhet az általunk megérintett dolgokra. Inkább csak fertőtlenítsük kezünket rendszeresen, ahogy a megfogott élelmiszereket és használati tárgyakat is.
 • A boltokban, üzletekben, szupermarketekben és piacokon nem szükséges maszkot hordanunk. Többször, több platformon hangsúlyozták már ezt: csak akkor szükséges a maszk, ha valaki bizonyítottan fertőzött emberrel találkozik vagy foglalkozik, vagy saját maga bizonyítottan fertőzött.
 • Használjuk a boltokban a fertőtlenítő kendőt a hűtőszekrények kinyitására, egyéb felületek megfogására is. De lehetőleg minél kevesebb olyan felületet és dolgot érintsünk meg a boltokban, amit sokan mások már összefogdostak előttünk.
 • Boltokban kifejezetten fontos a sokszor elismételt alapszabály betartása: ne érintsük meg az arcunkat!
 • Tartsuk a másfél, de inkább kétméteres távolságot másoktól. Kerüljük a szoros sorokat, inkább várjuk meg, amíg a távolságot nem tartó vásárlók elszivárognak és utána álljunk be a pénztárakhoz vagy az önkiszolgáló pénztárakhoz.
 • Amikor csak tehetjük, fizessünk érintős bankkártyánkkal vagy más virtuális fizetési módok alkalmazásával. Lehetőleg minél kevesebb alkalommal érjünk mások által is összefogdosott készpénzhez.
 • Ahogy kiérünk a boltból, fertőtlenítsük kezünket (és akár a boltban sokszor megfogott, megérintett és használt telefonunkat is)
 • Az újrahasználható bevásárlótáskákat kívül és belül is töröljük át fertőtlenítős kendővel.
 • Ha ételt vagy élelmiszert rendelünk, tegyük azt a szokásosnál korábban, a futárszolgálatoknál felmerülő esetleges torlódások és késések elkerülése végett.

Hogyan mossuk a gyümölcsöket és zöldségeket?

A fentiekből valamelyest látszik, hogy a zöldségek és gyümölcsök megfelelő mosása kifejezetten fontos kérdés a járvány idején. A Detroit Free Press étel- és élelmiszer-szekcióját vezető kedves hölgy ezért kicsit részletesebben beszél erről videójukban.

A kevéssé kimunkált videóból csak azokat a részeket szedjük pontokba, melyek újdonságnak számítanak a fentiek tükrében.

 • Mielőtt nekiállunk a zöldségek és gyümölcsök megmosásának, mossuk meg kezünket és fertőtlenítsük a mosdókagylót is.
 • A kemény, durva, redős héjú zöldségeket és gyümölcsöket (pl.: sárgadinnye, ananász) folyó víz alatt súroljuk minél tovább, minél tisztábbra, ugyanis ha ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket úgy vágjuk meg, hogy maradt még rajtuk a fertőző vírus, akkor azt a kés végigterítheti a megvágott felületükön.
 • A leveles zöldségek (pl.: saláták, káposzták) mosása kissé körülményesebb: egy tál hideg vízben mossuk meg leveleiket egyenként, majd nedvszívó papír törlőkendővel szárítsuk meg őket.

Végezetül egy fontos aktuális információ a témában: a koronavírus-járvány ellenére sincs élelmiszerhiány Magyarországon és ez a következő hónapokban is így lesz – írják a koronavirus.gov.hu tájékoztató-oldalon.