Tíz év után, mintegy 150 millió forintért kerülhet vissza a pécsiek tulajdonába a kertvárosi, az uránvárosi és a budai vámi buszpályaudvar, amit a szocialista városvezetés ominózus 2009-es buszbotránya után zálogosítottak el. Sajtótájékoztatójukon Kővári János, az ÖPE elnöke és Decsi István alpolgármester ismertették a visszavásárlás lépéseit és az előzményeket.

hirdetés

Az uránvárosi buszvégállomáson tartottak sajtótájékoztatót, mely egyike annak a három végállomásnak, ami eddig felszámolás alatt lévő PK Zrt. birtokában volt, amiket a város most saját forrásból vásárol meg.

– Még tíz évvel a szocialista városvezetés után is dőlnek ki a csontvázak a szekrényből – fogalmazott Kővári. – Az emlékezetes buszügylet nyomán – mikor is a Tóth Bertalan vezette városvezetés eladta, majd visszabérelte egy papírlapon a teljes buszflottát mintegy 2,5 milliárd forintért – Pécs három pályaudvara el lett zálogosítva, a kertvárosi, az uránvárosi és a budai vámi – emlékeztetett.

Kővári elmondta, a cég vezetőjét emiatt el is ítélték, ám szerinte a város akkori vezetői a mai napig nem feleltek ezért, sőt, most egy fedőszervezet neve alatt, báránybőrbe bújva próbálnak ismét hatalomra kerülni, hogy a pécsiek ne tudják, kik is ők valójában.

– Most pedig akkori tetteik miatt a városnak közpénzből, mintegy 150 millióért kell visszavásárolnia az elzálogosított pályaudvarokat – így a politikus.

Kővári János és Decsi István

Decsi István alpolgármester elmondta, a város már hosszú ideje nagy energiát fordít a közösségi közlekedés fejlesztésére: sikerült a régi, sok műszaki problémával rendelkező buszokat korszerűbbekre cserélni, ezáltal csökkent a szállópor és a szén-dioxid-kibocsátás. Több szolgáltatás megjelent, mint például a tv. Alacsony padlós, légkondicionált flotta érkezett Pécsre. Jövő év elején pedig tíz elektromos busz is szolgálatba áll a városban.

Folyamatosan fejlődik a tömegközlekedés, cserélődtek a buszok is

– Ám amit talán nem érzékeltek a pécsiek a mindennapokban az az, hogy a pályaudvarok nem a város tulajdonában vannak, hanem felszámolásra kerültek egy hatalmas bírság következményeként. Most eljutottunk odáig, hogy vissza kell és vissza fogjuk vásárolni az ingatlanokat és újra a pécsiek lesznek a gazdái, 2009 után ismét – mondta az alpolgármester.

Egy ajánlattételi felhíváson eredményes pályázatot nyújtott be a város, a forrás rendelkezésre állt. Nemsokára visszakerülhet a város nevére a három pályaudvar.

– Mivel nem a mi tulajdonunkban állt, beruházásokat, fejlesztéseket sem tudtunk végezni a területen, most ez is változni fog – tette hozzá Decsi.

A sajtótájékoztató végeztével Kővári János és Decsi István közösen eltávolították a helyszínen elhelyezett, „Felszámolás alatt” felirattal ellátott kordont.

A visszavásárlás részleteiről és az ügy előzményeiről ITT ÍRTUNK bővebben.

Közösen távolították el a pályaudvar körüli kordont

A város akkori vezetésében tevékenyen részt vállaló Kunszt Márta, aki most DK-s színekben ül a közgyűlésben, megkeresésünkre azt mondta, nem kíván nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.

Az MSZP-s Gulyás Emil lapunknak elmondta, közvetlen információi nincsenek az üggyel kapcsolatban, hiszen ő akkor még a megyei közgyűlésnek volt tagja, a városinak nem.

– Ezzel együtt teljes mértékben egyetértek a visszavásárlással, hiszen fontos, hogy visszavegyék azt, ami egy szerencsétlen eset, hibás jogi lépés következményeként kikerült a város kezéből. Ez egy jó döntés, mert hosszú távon biztosan segíti a pécsi tömegközlekedést, ráadásul kedvezményes áron sikerül mindezt lebonyolítani – nyilatkozta.

Hirdetés