Több ezer embert várnak a Tettyére az Ifjúsági Passióra

Már készülnek az ország egyik legnagyobb Virágvasárnapi Krisztus szenvedéstörténetét bemutató játékára, melyen idén is több mint 100 fiatal vesz majd részt április 14-én 15 órától. A Passió szabadtéren, a tettyei romoknál játszódik a hagyományokhoz hűen. 

A passiójáték hagyományának kialakulása Pécsett nagyon régre nyúlik vissza, volt egy időszak, mikor kimaradt a város életéből, de a Pécsi Egyházmegye Ifjúsági Referatúrájának (Katifi) köszönhetően újraszerveződött.

Az Ifjúsági Passiót 2012 óta rendezik meg a Katifi szervezésében, időjárástól függően több száz, de akár több ezer ember is kivonul ilyenkor a Tettyére, hogy megnézze az előadást, melynek különlegessége nem csak az, hogy 16 és 35 év közötti fiatalok adják elő, de még a Pécsi Egyházmegye püspöke, Udvardy György is szerepel az egy órás előadásban. Egyébként interaktív formában adják elő minden évben a passiót, a közönség a szereplőkkel együtt vonul végig a tettyei romoktól, vagyis a történet kezdetétől, egészen a keresztre feszítés jelenetéig, a szikla tetejére.

A szereplők már hónapokkal az előadás előtt folyamatosan próbálnak

Czopf Ágnes, a PTE fuvolaművész hallgatója már több éve résztvevője és társszervezője a passiójátéknak. Tőle tudtuk meg, hogy az előadás szereplői minden évben igazi közösséggé kovácsolódnak össze a próbák és a fellépés alatt.

– A program egyfajta érzékenyítés a fiataloknak, hiszen ez egy nagyon tömény vallási tartalom és nagyon brutális történet is. Hogy hogyan fér bele az ifjúság világképébe, hogy e mögé beálljanak, azt nagyon érdekes látni. Egy idő után közel kerül hozzájuk a sztori és nem csak azt látják benne, hogy sokan meghalnak benne. A tartalmat nem lehet rákényszeríteni senkire és ez nem is célunk, inkább egy közösségi élményt ad és barátságok alakulnak ki – mesélte a lány, aki már kétszer alakította Máriát a passiójátékban.

Czopf Ágnesnek hatalmas élmény volt eljátszani Jézus édesanyját, Máriát a több ezres közönség előtt

– Nekem azért volt nagyon különleges élmény Máriát alakítani, mert egyrészt kicsit a produkció összes szereplőjének anyja lehettem és nagyon mély barátságaim alakulhattak így ki. Másrészt pedig magamról is sokat tanultam és össze tudtam hasonlítani magam Máriával, hogy mennyire vagyok olyan nő, mint amilyen ő lehetett. Sokat fejlődtem szerintem emiatt, igyekszem néhány tulajdonságát még inkább átvenni a hétköznapokban is – mesélte élményeit Czopf Ágnes.

A szenvedéstörténetet bemutató előadás színjátszói között vannak visszatérő arcok, de minden évben sok új embert is sikerül beválogatni a szereplőgárdába. Akadnak szerepek, amiket nem bíznak rá azonnal egy újoncra, de egy idő után bárki jelentkezhet akár főszereplőnek is.

Különböző társadalmi csoportokat is bevonnak társadalmi érzékenyítés céljából, a szereplők között roma származású és sérült fiatal is lesz például. A közönség abszolút vegyes minden alkalommal, leginkább családok vesznek részt és nyilván a színészek ismerősei.

Minden alkalommal hatalmas az érdeklődés a rendkívül színvonalas előadás iránt

A tavalyi Ifjúsági Passióról készült imázsfilm: