Többnapos járványszünet lesz számos pécsi általános iskolában

Szerkesztőségünkbe ma több pécsi iskolából is az a hír érkezett, hogy hamarosan tanítás nélküli munkanapokat vezetnek be – magyarra fordítva szünetet rendelnek el. A kommunikáció alapján központi döntést lehet valószínűsíteni, azonban nagyon változó az, hogy melyik intézményben mettől meddig tart majd a „rendkívüli szünet”.

hirdetés
Uránia Mozi

A PécsMa ma reggel arról értesült, hogy a Belvárosi Általános Iskolában a járványhelyzet miatt komoly lépésre szánták el magukat. Ma és holnap „csökkentett üzemmódban” folytatódik a tanítás, csak az első négy órát tartják meg minden évfolyamban. Szerdától pedig, egészen jövő keddig tanítás nélküli munkanapokat hirdet az intézmény. Közérthetőbb módon: szerdától minden diák otthon maradhat, nem lesz tanítás. (Az iskolákban eddig is létezett a tanítás nélküli munkanap intézménye, tanévenként néhányszor hirdették meg ezeket, valószínűleg ezeket vonták most össze a járványhelyzet miatt.)

A délelőtt folyamán aztán egyre több intézményből kezdtek jönni a hírek. A körítés kísérteties hasonlóságot mutat a Belvárosi iskola esetével, azonban a szünet időpontjában már nagy eltérések fedezhetőek fel.

Amiről szerkesztőségünk biztos forrásból tud:

  • Köztársaság téri iskola: Akárcsak a Belvárosi esetében, itt is e hét szerdától nem mennek a gyerekek jövő keddig.
  • Jurisics Utcai Általános Iskola, Bánki Donát utcai általános iskola: Itt jövő héten keddtől, azaz március 9-től jönnek a tanítás nélküli munkanapok egészen 15-éig, azaz 16-án, kedden mennek csak újra suliba a diákok.
  • Kovács Béla Általános Iskola: március 10-én kezdődik a „rendkívüli szünet” és tart 15-éig.
  • Mezőszél Utcai Általános Iskola: itt tolják ki a legmesszebb a szünet kezdetét, csak jövő héten csütörtöktől kell otthon maradnia a gyerekeknek.

Az, hogy szinte egy időben, nagyon hasonló szövegezésű tájékoztató levelekkel értesítették erről a szülőket a fenti intézmények, felveti a gyanút, hogy valamiféle központi döntésről lehet szó. Persze, ha így is van, akkor is érdekes, hogy vajon miért nem tudták összehangolni a szünetek időpontját.

A fentiekkel kapcsolatban fel is tettük kérdéseinket a Pécsi Tankerületi Központnak. Amint választ kapunk, azonnal frissítjük cikkünket.

A PécsMa megkereste Nagy Erzsébet pécsi pedagógust, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivőjét, aki hangot is adott értetlenségének.

– Ami a legfontosabb, hogy jelenleg a PDSZ úgy tudja, hivatalosan a KLIK-nek és a Tankerületnek nincs köze az esetekhez – mondta el lapunknak Nagy Erzsébet. – Jómagam erről érdeklődve beszéltem is Hajnal Gabriellával, a Klebelsberg Központ elnökével, aki azt mondta, hogy semelyik pécsi iskolától sem kaptak bejelentést a megbetegedettek számának növekedéséről, így részünkről nem is indokolt ilyen intézkedéseket hozni. Ehhez képest a Belvárosi iskola egy olyan levelet küldött ki a szülőknek, amely épp a Tankerületi Központot jelöli meg, mint az intézkedések elrendelője.

Nagy elképesztőnek tartja, hogy semmilyen hivatalos, intézményi bontásban is elérhető adat nem áll rendelkezésre az iskolák Covid-érintettségéről.

– A PDSZ már jó ideje azt sürgeti, hogy rendeljék el az online oktatást mindenhol – hangsúlyozta Nagy Erzsébet. – Müller Cecília épp ma nyilatkozta azt, hogy megfontolják ennek a lehetőségét. Én csak annyit kérdeznék: meddig akarják még ezt fontolgatni? Minél előbb el kell rendelni, egyúttal a pedagógusokat az oltási sorrendben előrébb kell tenni. A napokban készítettünk egy felmérést, amiben azt vizsgáltuk, hogy milyen az oltási hajlandóság a tanárok körében. Nos, 80 százalék feletti azok aránya, akik szeretnék beoltatni magukat.

A PDSZ pécsi ügyvivője e mellett szintén aggályosnak tartja, hogy a kommunikáció teljesen kaotikus. Ő maga a Nevelési Központ tanáraként például ma még nem tud róla, hogy az iskolájukban is elrendelték volna a tanítás nélküli munkanapokat, holott közel 1000 gyerek van ott az intézményben nap mint nap.

Müller Cecília ma azt mondta, mérlegelik a teljes digitális oktatás elrendelését, nem kizárt, hogy a rendkívüli szünet már annak az „előszele”.