ATV: sóoldat helyett fertőtlenítőt kapott egy nő a szigetvári kórházban

Válságos állapotban kezelnek egy nőt Pécsett, mert a műtét előtt felcseréltek két üveget és így sóoldat helyett fertőtlenítőt kapott a beteg – derül ki az atv. híradójából.

hirdetés
Uránia Mozi

Nőgyógyászati műtétet végeztek a szigetvári kórházban egy 42 éves betegen, azonban a feltárt területet nem sóoldattal, hanem fertőtlenítővel mosták át véletlenül.

Előzőleg összecserélhettek két üveget.

Súlyos élettani hatásai lehetnek ennek a tévedésnek – mint a híradóban elmondta Késmárky András sürgősségi szakorvos. Akár halált is okozhat a szer. A fertőtlenítő önmagában és bomlástermékeit tekintve is olyan összetevőket tartalmaz ugyanis, ami az emberi szervezetre nézve nagyon veszélyes.

Az asszony Csurgón él, a helyiek megdöbbentek a történteken, aggódnak érte. Kollár Veronika, a hölgy kolléganője elmondta, a beteg egy életvidám, kedves nő, a beavatkozásnak egy rutinműtétnek kellett volna lennie.

A kórházban hírzárlatot rendeltek el.

Az atv kereste a szigetvári kórházat, de a híradó elkészültéig nem válaszoltak, viszont a rendőrség e-mailben küldött közleményt, ismeretlen tettes ellen foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt indítottak eljárást.

Az atv információi szerint a műtétet végző személyzetet felfüggesztették, vizsgálat indult ellenük, Meggyes Attila ügyvéd a híradóban elmondta, ha bebizonyosodik az, hogy a foglalkozás szabályainak megsértésével következett be az eset, és ez egészségromlást okoz a sértettnél, 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az elkövető.

A műtétet végző személyzet egyik tagja az atv szerint összeomlott, kórházban kezelik.

Káplár Mátyás pécsi pszichológus elmondta, azért érinti súlyosan az embereket ez az esemény, mert életek múlhatnak azon, mit tesznek figyelmetlenség vagy bármilyen külső hatásra. Depressziós, traumatizált állapot, később poszttraumás stressz is bekövetkezhet életükben.

A nőt a csatorna híradója szerint a pécsi klinika intenzív osztályán ápolják, állapota válságos.