Tudom, mit tettél tavaly, tavalyelőtt, meg az előtt nyáron

VÉLEMÉNY Fontos tájékoztatás: a történelem nem tavaly október 13-án kezdődött. 

Újabb cikkben méltatlankodik a fideszes KESMA-hoz tartozó Szeged Ma hírportál főszerkesztőjének nevével fémjelzett Pécs Aktuál azon, hogy helyi politikus kapott állást pécsi önkormányzati cégben. Először Gyimesi Gáborról, a Jobbik pécsi elnökéről, aztán P. Horváth Tamás íróról, párton kívüli önkormányzati képviselőről írták meg, hogy a ZSÖK-ben dolgoznak FIZETÉSÉRT. 

A Páva Zsolt volt kampányfőnökét kreatív munkatársként felvonultató lap beköszönő cikkében tisztességes újságírást ígért. Ahhoz viszont az kellene, hogy az ilyen és ehhez hasonló cikkekben a társadalmi-politikai körülményeket és saját érintettségüket is felvázolják.

Ha utóbbival kezdjük, akkor azt illene megemlíteni, hogy a lap tulajdonosához és kiadójához köthető cégek évente hány tízmillió forint bevételhez jutottak mondjuk csak a ZSÖK-től a fideszes önkormányzati vezetés asszisztálásával. A Pécsi Vagyonhasznosítótól behúzott, szabad szemmel is jól látható összegekről is beszámolhatnának. Vagy hogy az említett „kreatív munkatárs” 2009-től kezdve hány önkormányzati cégnek adott hasznos tanácsokat, hány helyi fideszes politikus Facebook-oldalát gondozta mennyi közpénzért, és hogy ezt a sok-sok megbízást azért kapta-e, mert 2009-ben ügyesen irányította Páva Zsolt választási kampányát.

A társadalmi-politikai körülményekről és kontextusról pedig annyit azért érdemes lenne talán felvillantaniuk a tájékozatlanabbaknak meg a tisztesség kedvéért, hogy a Fidesz és csatolt részei 2010 óta mindent megtesznek azért, hogy elhallgattassák azokat, akik nem az Orbán Viktor által elképzelt módon, az országot lerabló politikai-gazdasági elit alattvalójaként szeretnék élni az életüket és ezért tesznek is valamit a maguk területén. Azt ugyan megemlíti a P. Horváthról író névtelen szerző, hogy az írót korábban kirúgták a ZSÖK-ből, mert rosszul küldött el e-maileket, azt azonban „elfelejti” közölni, hogy később, a református gimnázium konyhájáról közvetlenül azt követően kellett távoznia, hogy felszólalt egy ellenzéki tüntetésen. Tudnék mesélni arról, mennyire nehezíti meg az egyszeri vidéki állampolgár életét, ha az „ellenség” minősítés szerepel a neve mellett a rezsim mindent tudó nagy könyvében. Budapesten még simán felszívja a piac Fidesztől független része a partizánokat, vidéken viszont, főleg egy olyan, munkaügyileg nem sok lehetőséget nyújtó városban mint Pécs, nagyon más a helyzet. Mivel a Fidesz korábban szinte totálisan leuralta az önkormányzati és informálisan a nem önkormányzati szférát is, itt tényleg az egzisztenciáját kockáztatta, aki nem úgy ugrált, ahogy Páva, Csizi, Hoppál és társaik fütyültek. 

Szóval lehet úgy tenni, mint ha ez egy normális ország lenne, ahol kizárólag a tehetség és a teljesítmény dönti el, hogy ki tud boldogulni és ki nem. Csakhogy részben pont azok miatt nem az, akik most úgy csinálnak, mintha a történelem tavaly október 13-án kezdődött volna Pécsen. Ők kényelmes, közpénzekkel kibérelt karosszékből nézték végig az elmúlt tíz évet, egy percet nem dolgozva piaci körülmények között, vagy ha igen, akkor olyan erős politikai hátszélben, hogy rá kellett dőlniük, nehogy elvigye őket. Viszont ha utóbbiak most valamiféle morális fölényecskét próbálnak összegyűjtögetni maguknak, akkor jól tennék, ha a hitelességért folyó küzdelem során először a saját zsebüket világítanák át. Itt azért még sokan tudják, kik ők, és mit tettek tavaly, tavalyelőtt meg az előtt nyáron.

hirdetés