Tüke Busz: nem igaz, hogy a cég fizetésképtelen

Egy Fidesz-közeli pécsi lapban hétvégén megjelent cikkben egy, a Tükével perben álló cég jogi képviselője az önkormányzati vállalat ellen indított felszámolási eljárásról beszélt. A Tüke Busz most közleményben reagálva cáfolja az állításokat. Az egész ügy hátterében a fideszes pécsi önkormányzat botrányos, 2015-ös buszbeszerzése áll, ami miatt rendőrségi nyomozás is indult.

hirdetés
Uránia Mozi

Szombaton jelent meg egy cikk a Fidesz-közeli Pécsi Újságon „Fizetésképtelenné vált a Tüke Busz? – Felszámolási eljárást indítottak az önkormányzati céggel szemben” címmel. Ebben a 2015-ben Hollandiából érkezett használt Volvo-buszokat a Tüke Busz Zrt.-nek értékesítő Bus & Coach nevű cég jogi képviselője azt állítja, hogy kérelmet terjesztett elő a Pécsi Törvényszéken a Tüke Busz Zrt. fizetésképtelenségének megállapítása és felszámolásának elrendelése iránt. A felszámolási eljárásban a holland cég 77.377 euró összegű tőkekövetelést és ennek késedelmi kamatait, összesen 94.844,20 eurót (mintegy 32 millió forintot) kíván érvényesíteni a Tüke Busz Zrt.-vel szemben.

A cikkben nem szerepel, pedig elég fontos információ – és pont a Fidesz-közeli lap által a Bus & Coach korábbi magyarországi képviselőjével, Csengő Andrással készített interjújában szerepel –, hogy a Tüke Busz Zrt. kártérítési pert indított a Bus & Coach ellen, mintegy 700 ezer eurót követelve, hibás teljesítés, kötbér és egyéb címen. Lapunk írta meg, hogy a pert még augusztusban indította a pécsi önkormányzati cég. A Pécsi Újságnak interjút adó Csengő egyébként a Volvo-ügy három gyanúsítottja közül az egyik.

A Tüke Busz Zrt. közleményt juttatott el lapunkhoz, amiben cáfolja a Pécsi Újság cikkében foglaltakat.

Azt írják:

  • A cég nem fizetésképtelen, költségvetése stabil és kiszámítható, lejárt szállítói tartozása nincs.
  • A holland, Bus & Coach Trade BV. cég által korábban kiállított valamennyi számla pénzügyileg rendezett.
  • A holland cég által követelt összeg mögött nincs kiállított számla és nem is lehet, hiszen nincs mögötte gazdasági teljesítés sem.
  • A lapban megjelent állítások „egyértelműen alkalmasak arra, hogy
    számszerűsíthető károkat okozzanak a társaságnak a beszállítókkal fennálló kapcsolataiban”.

Íme a közlemény teljes szövege:

A Tüke Busz Zrt. megdöbbenve és értetlenül áll a pecsiujsag.hu portálon közzétett és azóta több hírportálon és fórumon megjelent cikk előtt, amelynek témája a társaság fizetésképtelensége és a céggel szemben indult felszámolási eljárás kezdeményezése.
A Tüke Busz Zrt. menedzsmentje határozottan cáfolja és jelen közleményében visszautasítja azt az alaptalan, a társaság jó hírnevét megsértő, üzleti partnerei, beszállítói, utazóközönsége és munkavállalói megtévesztésére alkalmas azon híresztelést, miszerint a Tüke Busz Zrt. fizetésképtelen lenne. A hírportálokon, online fórumokon és nyomtatott sajtóban megjelentekkel ellentétben a valós tények a következők:

1. A holland, Bus & Coach Trade BV. cég által korábban kiállított valamennyi számla pénzügyileg rendezett. Ez számlákkal és bankszámla-kivonatokkal alátámaszthatóan dokumentált.
2. A holland cég által követelt összeg mögött nincs kiállított számla és nem is lehet, hiszen nincs mögötte gazdasági teljesítés sem.
3. A követelést a cikkben megjelentekkel ellentétben soha nem ismerte el a Tüke Busz Zrt., sőt, a társaság írásban többször jelezte, hogy nincs tudomása arról, hogy az említett tartozása lenne a holland cég felé.
4. A Tüke Busz Zrt. hibás és késedelmes teljesítés jogcímen peres eljárást kezdeményezett a Bus & Coach Trade BV. holland céggel szemben, amely nagyságrendileg tízszer akkora összeget jelent, mint amit a holland cég jogtalanul próbál követelni a Tüke Busz Zrt.-től.
5. A holland cég részéről a sajtóban megjelentek rosszindulatú zavarkeltő, és minden jogi alapot nélkülöző, a Tüke Busz Zrt. hírnevét sértő eljárásnak tekinthetők, és egyértelműen alkalmasak arra, hogy számszerűsíthető károkat okozzanak a társaságnak a beszállítókkal fennálló kapcsolataiban.

A Tüke Busz Zrt. mintegy évi 6 milliárd forint költségvetésből gazdálkodó önkormányzati társaság, költségvetése stabil és kiszámítható, lejárt szállítói tartozása nincs.
A Tüke Busz Zrt. menedzsmentje kijelenti, hogy most is és a jövőben is minden jogi lépést megtesz annak érdekében, hogy a társaság jó hírneve, és gazdasági érdekei ne sérülhessenek.
Pécs, 2020. február 17.
Tüke Busz Zrt.”