Tüke Busz, Árpád-felújítás, fenntartható közlekedés – ülésezett a pécsi közgyűlés

A járvány és a korlátozások miatti utascsökkenés miatt át kell alakítani a Tüke Busz finanszírozását, fel kell szabadítani egy hiteltörlesztésre szánt, de a hitelmoratórium miatt ki nem fizetett közel félmilliárdos keretet – többek közt erről is tárgyal ma a pécsi közgyűlés. A borítékolható politikai viták miatt is lehetnek érdekes pillanatok. Kövessék élő szöveges tudósításunkat!

Szolgálati közlemény: nem írunk minden egyes témáról, előterjesztésről részletesen, csak azokról, amelyek megítélésünk szerint közérdeklődésre tarthatnak számot.

A PécsTV közvetítését EZEN A LINKEN lehet követni.

9.06: Péterffy Attila polgármester megnyitja az ülést, maszkviselést kér a képviselőktől. 24-en vannak jelen, ketten hiányoznak.

Elsőként tisztázták, ki és milyen kérdéseket tesz fel ma a városvezetésnek. A Fidesz és az ÖPE részéről sok kérdés érkezik majd, elsősorban Péterffy Attila polgármesternek.

Megkezdik az előterjesztések vitáját:

1. Az egészségügyi alapellátásról és körzeteinek meghatározásáról szóló rendeletet módosítják.

2. Pécs Építési Szabályzatának és Szabályozási Tervének (PÉSZ) megállapításáról szóló rendelet módosítása és a kapcsolódó döntések meghozatala

Három helyen módosul a PÉSZ, megszavazták az előterjesztést.

3. A Kisgyermek Szociális Intézmények (KSZI) igazgatósága székhelyének változása, bölcsődeorvosi szolgáltatás biztosítása

A KSZI igazgatósága a Varga Damján út 2-ből Kertvárosba, az Apáczai körtér 1. alá költözik – gazdaságossági okból.

4. Kulturális intézmények Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítása

A kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakulása (konkrétan megszűnése) miatt van szükség a módosításra. Bognár Szilvia alpolgármester elmondta, 12-en nem fogják vállalni a továbbfoglalkoztatást a jogviszony megszűnése miatt. Megszavazták az előterjesztést.

5. Fenntartói döntés intézményi költségvetési előirányzatok módosításáról

Péterffy Attila elmondta, több pécsi intézmény esetében a személyi költségekben megtakarítások keletkeztek, ezeket a Veszélyhelyzeti Alapba helyezik át, onnan pedig a dologi kiadások fedezetére fordítják. Az intézmények listája az előterjesztésben megtalálható.

A polgármester elmondta, az intézmények a második féléves béren kívüli juttatásokat kifizethetik.

Barkóczi Csaba (Fidesz): szerinte meglepő, hogy több óvoda és a bölcsődék esetében több mint 30 millió forint megtakarítás keletkezett. Ez szerinte akkor történhetett meg, ha ezt a városvezetés nem kívánja kifizetni. A Fidesz szerint ne a dolgozóktól vegyék el, hanem a megemelt vezérigazgatói bérek különbözetéből, és a sportberuházásokért felelős polgármesteri biztos fizetéséből vegyék el ezt a pénzt.

Ruzsa Csaba alpolgármester: ha végigolvassa az előterjesztést, abból kiderül, hogy nem vesznek el a dolgozóktól, hiszen például a második féléves cafeteriát ki fogják fizetni, a járvány elleni dologi védekezés pedig a második hullám idején nagyon fontos, ezért kell megemelni az intézmények dologi keretét.

Barkóczi Csaba: jó dolog, hogy emelik a dologi kiadásokat a járványvédekezés miatt, de nem a személyi költségek terhére kellene ezt megtenni.

Barkóczi módosító indítványát elutasították, az előterjesztést megszavazták.

6. Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala részére internet és béreltvonali adatkapcsolat szolgáltatás beszerzése tárgyában induló beszerzési eljáráshoz szükséges fedezet biztosítása.

7. Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola korszerűsítése és felújítása tárgyú projekttel kapcsolatos döntések meghozatala.

Ruzsa Csaba: a kivitelező benyújtott egy plusz igényt a már zajló felújítás finanszírozására. Az igazságügyi szakértő a kivitelező plusz igényeinek nagy részét indokoltnak tarja. 67 millió plusz áfát kell pluszban biztosítani.

Csizmadia Péter: mikor készül el a felújítás, mikor kezdődhet a tanítás?

Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztés Zrt. igazgatója: előreláthatóan a következő tanévtől már működhet az iskola.

Berényi Zoltán (KDNP-ÖPE): a változtatási igények áprilisban be lettek adva, mi tartott hat hónapig?

Csúcs Zoltán: a műszaki ellenőr júniusban fogadta el igényt, aztán igazságügyi szakértőt vontak be, mostanra jutott el a döntésig a folyamat.

A közgyűlés megszavazta az előterjesztést.

8. Zöld Város Lakossági Pályázat-I. Iparosított technológiával épült lakóépületek energiamegtakarítást eredményező korszerűsítése, felújítása” pályázat megvalósítási határidejének módosítása

Magyarán: kitolják a tavalyi panelfelújítási program megvalósítási határidejét.

Kővári János (KDNP-ÖPE): folytatódni fog-e ez a program.

Péterffy Attila: gondolkodnak rajta.

9. A Tüke Busz Zrt. 2020. évi fejlesztési támogatásának átstrukturálása és a Támogatási szerződés módosítása

Ruzsa Csaba: szeptember 30-ai adatok szerint ahhoz, hogy a likviditása a Tüke Busznak megmaradjon, 130 millió forintot kell biztosítani a működésre a moratórium miatt idén be nem fizetett hitelből. Jövő év elején le kell ülni a bankkal tárgyalni a továbbiakról.

Csizmadia Péter (Fidesz): már tavasszal is látszott, hogy olyan összeg van biztosítva a Tüke működésére, ami kevés, azaz alultervezték a költségvetési támogatást. A moratórium miatt 600 milliót nem kellett idén befizetnie a cégnek. Jövő évben viszont valamikor biztosan újra megjelenik a fizetési kötelezettség. Szerinte amíg a járvánnyal kapcsolatos különböző korlátozó intézkedések jelen lesznek, nem fog visszaállni a Tüke bevétele a korábbi szintre. Óvatosan bánjanak a moratórium miatt megtakarított összeggel, próbáljanak ebből tartalékot képezni, hiszen a likviditás jövőre is meg kell hogy maradjon. Már most le kéne ülni a bankkal tárgyalni.

Ruzsa Csaba: a költségvetési tervezés már folyik. a jegybevétel tekintetében nem számolnak azzal, hogy jövőre a korábbi állapot visszaáll. valójában 941 millió hiány alakul ki ez évben, de volt egy nagyjából félmilliárdos tartaléka a cégnek.

Az előterjesztést megszavazták.

10. Közfeladat ellátási szerződés megkötése a Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-vel

Megszavazták az előterjesztést.

11. Közalapítvány az “Újhegyi Városrészért” Választókörzeti keretből történő támogatása

500 ezer forintot kap a közalapítvány az újhegyi szabadidőpark fenntartására.

Megszavazták az előterjesztést.

12. A Pécs Története Alapítvány Civil keretből történő támogatása

Bognár Szilvia alpolgármester: tartózkodni fog, mert szerinte nem teljesen átlátható az alapítvány által végzett munka.

Az előterjesztést elfogadták.

13. A Nő az Esély Egyesület részére a Pécs, Rákóczi u. 73. sz. alatti helyiség haszonkölcsönbe adása.

Bognár Szilvia: egy szociális területen tevékenykedő civil szervezet adományboltot hoz majd itt létre.

Barkóczi Csaba: egy komlói székhelyű egyesületről van szó, ami Meszesen fejt ki tevékenységet, miért kap egy nagyértékű belvárosi ingatlant. Ez szerinte Garzó Gábor egyesülete, aki szerinte több ellenzéki megmozdulásnak aktív részese volt. Facebook-kommenteket is idézett Garzó Gábortól. A Fidesz nem támogatja ezt az előterjesztést.

Kóbor József (LMP): ez a csoport nagyon heterogén, és olyanoknak nyújt támogatást, akik a legrászorultabbak. A szervezet régi vágya volt, hogy normális körülmények között dolgozhassanak. A korábbi önkormányzatnak nem tetszett a tevékenységük. Örül neki, hogy lesz normális helyük.

Kővári János (ÖPE): a városvezetés azt ígérte, hogy új rendszert alakít ki a civil szervezetek támogatására. Ez nem alakult ki, párbeszéd sem volt a civil szervezettek. Ez a vita is arról szól, hogy pártokhoz kötődő szervezetet támogatnak. Bognár Szilvia a Kővári szerint elsősorban baloldali történészek nevével fémjelzett Pécs Története Alapítványról tett megjegyzése szerinte szégyenletes. Most pedig, amikor egy DK-aktivista által vezetett civil szervezetről van szó, a közgyűlés támogatását kéri.

Csizmadia Péter (Fidesz): nincs elég információ erről az egyesületről, annak közelmúltjáról, ezért nem szabad megszavazni ezt az előterjesztést. Szerinte ez a kicsi helyiség nem lesz alkalmas az egyesület céljaira, egy nagyobb, és a tevékenységükhöz közelebb eső helyiséget kellene nekik adni.

Bognár Szilvia: nem érdekli, hogy Garzó Gábor milyen pártszimpátiával bír, nincs is erről tudomása, csak a szervezet tevékenysége érdekli. Nem olyan messze ettől a helyszíntől nagy szegénységben élnek emberek, minden városrészben szükség lenne egy ilyen irodára.

A Pécs Története Alapítványról: nem kapott megnyugtató információkat az alapítvány körüli pénzügyi mozgásokról, ezért tartózkodott.

Olyan szociális folyamatok indultak el a pandémia miatt, hogy szükség van az ilyen szervezetekre. Ő lesz az első, aki megvonja a támogatást ettől az egyesülettől, ha azt látja, hogy nem olyan tevékenységet végez, amit ígért. Esélyt adnak egy civil szervezetnek. Nem bútorokat fognak ott tárolni, hanem irodaként használják majd.

Nyőgéri Lajos (MSZP): A napirendi pont elnapolását kéri. Péterffy Attila támogatja az elnapolást.

A közgyűlés elnapolta az előterjesztés tárgyalását.

Tizenöt perces technikai szünet következik.

14. Intézkedések Pécs fenntartható közlekedésének fejlesztése érdekében

Kővári János (KDNP-ÖPE) előterjesztő:

Az intézkedési javaslatok a következők:

 • További e-buszokat kell beszerezni, ezúttal csuklós és midi buszokat is a Kormány Zöld busz programja keretében. Ezekre októberig lehet jelentkezni. Ezt követően Pécs városának meg kellene pályázni az E-buszok teszt városa címet is együtt az egyetemmel és helyi kkv-kal.
 • A buszközlekedés gyorsítása érdekében buszsávokat kell kialakítani az 58- as úton és a 6-os út egyes szakaszain, illetve a már említett Rákóczy-Hungária tengelyen. Ám ez utóbbit meg kell előzze a 6-os út tranzitforgalmának kiváltása a már megkezdett kelet-nyugati összekötő út teljes szakaszának 4 kiépítésével és P+R parkolók kialakításával a buszvégállomások mellett, valamint a Belváros körül.
 • Folytatni kell a bicikliutak elkülönített és biztonságos kiépítését. Ott ahol ez nem lehetséges, nem elégséges piktogramokkal jelezni a bicikliutat, folyamatos, jól látható elválasztó sáv alkalmazása szükséges illetve a történelmi Belvárosban szükséges a biciklisávok és az autós közlekedés összehangolásának újragondolása is.
 • A bicikliutak kiépülését követően bővíteni kell az E-bike közbringa programot is új állomások kiépítésével a Budai vámig, Patacsig, vagy épp Kertváros több pontján Tüskesréti kitérővel dokkolókat és bicikliket elhelyezve.
 • A sétáló utcákból a biciklizést és az autóforgalmat ki kell terelni, de előbb ki kell alakítani ennek feltételeit a párhuzamos utcákban, csakúgy, mint az áruforgalom biztosítását a kapcsolódó merőleges utcákból a rakódásra kijelölt parkolóhelyekkel
 • A nagyforgalmú utak mentén folytatni kell a zöldfelületek növelését, akár függőleges felületek bevonásával, illetve buszmegállók zöldítésével is
 • Az autómentes közlekedést népszerűsítő kampányt a következő években is folytatni kell a civilek bevonásával, korábban az önkormányzat is kivette ebből a részét.

Kővári János elmondta: segítenek a városvezetésnek a megvalósításhoz szükséges források felkutatásában.

Csizmadia Péter: Pécs nagy hajó, lassan fordul, nem lehet egyik napról a másikra megoldani a problémákat. Sok minden történt mát az elmúlt években, de soha nem ér véget ez a projekt. Megfelelő minőségű alternatívát kell felmutatni az autósoknak a közlekedésben. Fenntarthatóbbá kell tenni a közösségi közlekedést, az elektromos buszok minél nagyobb számban való beszerzése a legfontosabb. A kerékpáros közlekedés szempontjából nem egy könnyű terep Pécs. Szerinte az egész város átjárhatóvá vált biztonságos kerékpárutakon, de folytatni kell a hálózat bővítését. A közösségi kerékpárhasználat is bevált, a Pécsike rendszert is bővíteni kell. Az autós viszont nem ellenség, hanem partner, a parkolóhely-fejlesztés kiemelt projekt kell hogy legyen. A P+R parkolók kialakítása abban segítene, hogy az autósok nem jöjjenek el a belvárosig, hanem használják a tömegközlekedést. Az árufuvarozók számára alternatív útvonalakat kell biztosítani a jövőben a városban. Évtizedes távlatban lehet eredményeket elérni.

Kóbor József (LMP): elszomorítja, hogy oldalfüggő módon vannak kezelve az ilyen előterjesztések, pedig mindenkinek támogatnia kellene az ilyen jellegű koncepciókat. Az előterjesztésben rövid- és középtávú célok szerepelnek. Helyes, hogy nem ígérünk villamost a pécsieknek, viszont hiányolja a regionális hatású, intermodális közlekedési csomópont vízióját. Az EU-ban Timmermans uniós biztos beígért egy komoly elektromosbusz-programot, amire a városok közvetlenül pályázhatnának, ez komolyabb lehetőség, mint amit jelenleg a kormány kínál. Szerinte nem időszerű most buszfolyosót kialakítani a Hungária utcában, mert a pandémia miatti félelem okán többen használnak autót és rendszeresen beáll ez az útvonal. A közbringa és közroller projektek sikeressége kétséges. Ezeket a projekteket a magánszférára kell bízni, kíváncsi lesz a Pécsike pénzügyi mérlegére is.

Berényi Zoltán (KDNP-ÖPE): a szakbizottságok nem feltétlenül támogatták ezt a koncepciót. Azt kéri a képviselőktől, hogy a város érdekében szavazzák meg az előterjesztést.

Ruzsa Csaba alpolgármester: nyár óta folynak a tárgyalások a kormány által meghirdetett zöld busz programról, formálisan csatlakoztak hozzá. Magyarországon nincs sehol elektromos csuklós busz, a programban sincs ilyen, pedig Pécsre erre lenne szükség. A tüskésréti déli elkerülő út 10 milliárdos projekt, tíz hónapja folyik egy szakmai egyeztetés ennek megvalósításáról, a forrásrészét nem látja egyelőre. Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank képviselőivel tárgyaltak, lesznek olyan programok, amiknek részben uniós finanszírozásúak lesznek.

A közbringa kapcsán kétféle csapásirány van: turisztikai jellegű vagy a munkába járást támogatja, nálunk az előbbi funkció a jellemző. Vizsgálják, melyik irányban érdemes továbbmenni.

Egy P+R parkolóház kialakítása átalakíthat egy addig csendes városrészt, így körültekintően kell eljárni, de tény, hogy ebben lépni kell.

Alternatív zöldfelületek kialakítása: a fásítási program folytatódik.

Felmérik, milyen lakossági igények vannak a közlekedésfejlesztéssel, vagy a tömegközlekedéssel kapcsolatban. A munkába járók nem veszik igénybe a pécsi tömegközlekedést, inkább a diákok és nyugdíjasok.

A napelemes rendszerrel való busztöltés kulcsmomentum az elektromos buszok számának emelése ügyében. A jelenlegi pécsi e-buszoknál ez nem adott.

Kővári János (ÖPE): az alpolgármester szavai nagyrészt összecsengenek azzal, ami az előterjesztésben van. Számtalan tanulmány készült az elmúlt években és azok mind alátámasztják az előterjesztésben foglaltakat. Most már konkrét cselekvésre van szükség, nem tervezgetésre. Szerinte például az nem kérdés, hogy kell-e elkerülő út, az sem, hogy ezt hol kell megvalósítani, bár tény, hogy ez sokba kerül. Érdemes megkeresni a kormányzatot, a Modern Városok Programban beígért pénz egy részét lehetne erre is költeni, de lesznek erre nyilván uniós projektek is.

Grazban az autós és biciklis közlekedésben is bérleti lehetőséget biztosítanak, ott csökkent a forgalom emiatt.

Konkrét programok szerepelnek határidőkkel az előterjesztésben. Azt kéri a közgyűléstől, hogy támogassa az előterjesztést.

Ruzsa Csaba: az Európai Bizottság szerint jövő nyáron lehet ebben döntés, friss felmérésekre, szakértői anyagokra lesz szükség, a korábbiak nem jók.

A közgyűlés elutasította az előterjesztést.

15. Egészségügyi alapellátó házi gyermekorvos részére tulajdonosi hozzájáruló nyilatkozat kiadása

Megszavazták az előterjesztést.

16. Polgármesteri beszámoló, lejárt határidejű határozatok, átruházott hatáskörben hozott döntések

Kamarás Péter: tudunk-e már bármit az új fürdőről? közel egy évre be fog zárni a vásárcsarnok, hol lesz az átmeneti helyszín?

Péterffy Attila: nem kapcsolódik a két kérdés a napirendi ponthoz.

Csizmadia Péter és Berényi Zoltán is arról kérdez, miért állja a város egy Sík László Lajos gyámkodása alatt működő újhegyi alapítvány vagyonvédelmi költségeit, amikor arról volt szó, hogy az alapítvány a neki működtetésbe, bérleti díj nélkül átadott szabadidőpark költségeit maga állja.

Ruzsa Csaba: az alapítvány nem kap külön önkormányzati támogatást, viszont közvagyont kezel.

Sík László Lajos (MSZP): több civil szervezet működik ott. A fideszes városvezetés idején számos fejlesztést ígértek, semmi nem valósult meg. Roncsokból kell újjáépíteni mindent ott – fogalmazott.

A közgyűlés megszavazta az előterjesztést.

Tíz perc technikai szünet, majd következnek a napirend utáni kérdések.

Berényi Zoltán:

 • Hova tűnt öt napirendi pont a közgyűlésről? Egy bizottsági ülésen még megvoltak, ma már nincsenek.

Péterffy Attila: nem tartotta kellően kidolgozottnak, előkészítettnek azokat, megvan a jogosultsága erre.

 • A keleti városrész (Somogy, Vasas, Hird) mit remélhet a városvezetéstől, terveznek-e 2021-re költségvetést biztosítani a keleti városrészi településrészi képviselő-testületnek?

Péterffy Attila: Nem tartanak még ott a költségvetési tervezésben. Minden egyes egyéni körzetből bejutott képviselőt megkérdeznek arról, hogy milyen igényei vannak.

 • A közművelődési feladatot ellátó civil szervezeteket, a közművelődési kerekasztalt vonják be a róluk szóló döntésekbe!

Péterffy Attila: Megfontolják.

Kővári János kérdései:

 • Szakmaiság volt az ígérete. Mennyiben tekinthető szakmainak, hogy elutasították a fenntartható közlekedésről szóló javaslatot, viszont egy óriáskereket állítanak fel, holott van sok természetes kilátó a városban? Hol van a szakmaiság?

Péterffy Attila: Egy vállalkozó kezdeményezte az óriáskerék felállítását, területért bérleti díjat fizet, a város turisztikai céljait szolgálja, kár lett volna rá nemet mondani.

 • Vásárcsarnok költözése, átmeneti időszak: miért nem egyeztettek az érintett vállalkozásokkal?

Péterffy Attila: Mindkét projektet, a régi felújítását és az új megépítését, a régi városvezetés indította el. Ha a régi városvezetés elindította volna időben az új megépítését, akkor nem kellett volna átmeneti helyszínről gondoskodni. A közmeghallgatásnak is a vásárcsarnok volt a fő témája, ez a párbeszéd része, annak kezdete. Kilenc hónappal korábban nekiálltunk a párbeszédre az árusokkal. Mit késtünk le? – kérdezett vissza.

 • Pécsiséget ígért, nem ezt látjuk a kinevezésekben. A volt vezetőket koholt vádakkal mentették fel, és más városokból hoztak új embereket. Török Ottó is ilyen, életében nem dolgozott Pécsen. A ZSÖK igazgató kinevezésénél sem a helyiek érdekeit érvényesíti. Mi a pécsiség szerinte?

Péterffy Attila: mondjon olyan cégvezetőt, aki nem pécsi! Mindegyikük vagy pécsi vagy ide visszacsábított szakember. A pécsiek igényei alapján történt a ZSÖK-igazgatójának kinevezése.

 • A kampányban azt mondták, nem történt semmi az előző ciklusban. Azt ígérték, hogy magasabb fokozatra kapcsolnak. Egyetlen új fejlesztést sem indítottak el, a régiekkel is bajban vannak. Mikor készül el a polgármester gazdasági programja? Azt már megvalósítani kellene, nem kidolgozni.

Péterffy Attila: Kővári politikai vaksága, hogy nem látja az eredményeket. Eredmény például, hogy a város költségvetését elkezdték rendezni, Önök valószínűleg sosem tudták, mi felett csücsülnek. A takarékoskodás jegyében hoztak rendelkezéseket, ezek korábban hiányoztak. Megkezdték a közösségi közlekedés felmérését, egyes korábbi koncepciók megalapozottságával komoly kételyei vannak. Városfejlesztési alapot hoznak létre. Felállt egy városházi gazdaságfejlesztési struktúra. Üzemcsarnokok épülnek. A Misina-tető kapcsán megörökölt katyvaszt kezelik, nem engedik el a pályázati forrást. Az okosparkolási rendszer EU-s forrásból fog megvalósulni, de számos projekt is lesz.

 • Az egyetemen és a gazdasági kamaránál hónapokat várnak a válaszára. Miért nincs párbeszéd a gazdasági kérdésekről? Miért nincs komoly együttműködés az egyetemmel? A város napján nem szólította meg a rektort, de a város egyházi és gazdasági vezetői sem voltak jelen. Sokszor még a saját koalícióján belül sincs együttműködés. Az arrogáns hangnem, amit megenged magának, ez szerinte nem eredményes.

Csupa zöldséget beszélt. Beszéljen a rektorral, egy kamarai vezetővel, akkor a hiedelmei eloszlanak. Amit mondott, nem igaz.

Csizmadia Péter kérdései:

 • Hogyan alakul az iparűzési adóbevétel? Ez jelenti a tényleges mozgásterét az önkormányzatnak. Szerinte akkor baj nincsen a helyi gazdaságban, nem lett ősszel a tavaszihoz hasonló leállás. Látszik-e, hogy az előzetesen kalkulálthoz képest jobban alakult a bevétel?

Ruzsa Csaba: Októberig 7,7 milliárd folyt be iparűzési adóból eddig, 1,7 milliárd kiesés van az iparűzési adóban. Összesen kétmilliárd forintnyi visszaeséssel számolnak az összes adó tekintetében.

Barkóczi Csaba tíz kérdést tett fel Ispitaaljával, ottani lakossági problémákkal kapcsolatban.

Péterffy Attila: mivel néhány perccel az ülés előtt juttatta el a kérdéseket, később, írásban fog válaszolni ezekre.

11. kérdése: 400 aláírást gyűjtöttek össze azzal kapcsolatban, hogy a Ferencesek utcájából “ki lettek tiltva” a kerékpárosok.

Péterffy Attila: november 26-án, kerékpáros fórum lesz, ahol meghallgatja a javaslatokat, felvetéseket. A cél az, hogy a száguldó kerékpárosokat kiszorítsák a sétálóutcákból.

12. kérdés: Bodnár Imre ügyvéd, aki az önkormányzati átvilágítások egyik felelőse, szerinte vállalhatatlan posztban botrányos megjegyzést tett a Facebookon Varga Judit igazságügyminiszterről. Képes-e Bodnár pártatlanul, elfogulatlanul végezni munkáját, elhatárolódik-e tőle a polgármester.

Péterffy Attila: Minden egyes munkatársamat igyekszem szakmai alapon kiválasztani. Ez Bodnár Imre magánügye. Ha így van, ahogy mondja, nem tartja szerencsésnek.

Csizmadia Péter: petíciót indít a Fidesz annak érdekében, hogy a nagycsaládosok ne fizessenek a bölcsődéért, legyenek felmentve az ingatlanadó-fizetési kötelezettség alól, a szombati házasságkötés pedig ingyenes legyen.

Barkóczi Csaba: arról értekezik, hogy a Fidesz “meggyőző fölénnyel” verte el az ellenzéki jelöltet, Karcagon pedig az ellenzéki összefogás pedig el sem indult. A mohácsi időközi önkormányzati választásokról is beszél, a kampányról, az eredményről. Redőny és reluxa beszerzésre tesz javaslatot 2024-re. Itt talán arra utal, hogy Csorbai Ferenc a választást követő éjszaka bement saját irodájába és onnan állítása szerint személyes holmijait elhozta, ám az elemlámpa fényét többen észrevették és a fideszes média és politikusok hatalmas botrányként tálalták az esetet.

Vége a közgyűlésnek.

 

 

hirdetés

Hirdetés