Túl nagy melleket és elálló füleket is műtenek ingyen Pécsen

Kevesen mondhatják el magukról, hogy tökéletesen elégedettek a testükkel, de a csúnya hegek, elálló fülek, striás, lógó hasfal és a túl nagy mellek már komoly egészségügyi panaszokat okozhatnak. Tumor, baleset vagy fejlődési rendellenesség is adhat okot plasztikai műtétre, melynek egy részét finanszírozza a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (korábbi nevén Országos Egészségbiztosítási Pénztár). A feltételrendszer viszont szigorú, utánajártunk a részleteknek.

Évente hozzávetőlegesen mintegy 200-220 ingyenes rekonstrukciós műtétet végeznek a Pécsi Tudományegyetem Sebészeti Klinikáján.

Dr. Pavlovics Gábor, a Sebészeti Klinika osztályvezető főorvosa elmondja, hogy valamennyi plasztikai műtétnek van egészségügyi és szépészeti oka is. Például egy páciens, aki ráncfelvarrást szeretne csináltatni, elsősorban szépészeti indokkal feküdne kés alá, de lehet, hogy emiatt depressziós vagy komoly pszichés problémákkal küzd – ez utóbbi már részben egészségügyi indikáció. A plasztikai sebész hangsúlyozza, hogy a NEAK csak abban az esetben támogatja a beavatkozást, amennyiben funkcionális korrekcióra van szükség, vagyis fizikai okok miatt, a páciens egészségének visszaállítása a cél.

Elálló fülek: csak gyerekeknél

Valamennyi, alaposan megindokolt esetben lehetőség van a támogatott plasztikai műtétre. Pavlovics Gábor elmondja, hogy ide tartozik a túlzottan elálló fülek műtéte, amennyiben a páciens nem töltötte még be a tizennegyedik életévét. Mint mondja, a gyerekeket emiatt gyakran csúfolják, ami beilleszkedési problémát és súlyos pszichés zavarokat is okozhat, és ez már egészségügyi kérdés.

Hölgyeknél az emlődaganat, az aszimmetrikus, vagy túl nagy mellek

– Emlődaganat-műtét után a sebészek mindent megtesznek a beavatkozás korrekciójának érdekében. Pécsen ezekhez a műtétekhez használhatnak implantátumokat, vagy a test saját szöveteit is. Mind a két módszernek megvannak az előnyei és hátrányai, de fontos megjegyezni, hogy mindkettőt támogatja az állam – mondja a sebész.

Az ingyenes műtétek közé tartozik az emlő bizonyos fejlődési rendellenességének korrekciója, veleszületett emlőaszimmetria esetén akkor, ha az eltérés legalább 30 százalék. Ha az aszimmetria miatt fekszik valaki kés alá, akkor a mellkisebbítő műtétet mindenképpen fizeti a biztosító, de ha a páciens kisebb melle túl kicsi, akkor egy speciális bizottság jóváhagyása után az implantátum beültetésre is sor kerülhet ingyen.

Pavlovics Gábor felhívja a figyelmet, hogy 20-25 évvel ezelőtt volt arra lehetőség, hogy a túl kicsi mellű hölgyek, pszichológiai vagy pszichiátriai papírt bemutatva jogosultak voltak ingyenes plasztikai műtétre, manapság azonban ezt már nem finanszírozza a NEAK.

A nagyméretű emlőnél azonban támogatott az emlőkisebbítés, hiszen ez okozhat komoly gerincpanaszokat és egyéb egészségügyi problémákat is. Itt nem orvosi igazolás kell, a szabály az, hogy a testsúly legalább 0,5 százalékát kell eltávolítani. Ennek a szabálynak az értelmében, egy hatvan kilós hölgy esetében mindkét mellből legalább 30-30 dekát kell eltávolítani az ingyenes műtét során.

Nagymértékű fogyás után is járhat plasztika

„Egyszerű”, szülés miatti megereszkedett has plasztikai műtétét nem finanszírozza a NEAK. Abban az esetben azonban már igényelhetjük az ingyenes műtétet, ha a terhesség következtében súlyos sérv alakult ki, vagy a hasizmok jelentős mértékben szétcsúsztak: ekkor a hasfal rekonstrukcióját kérhetjük a pécsi sebészektől.

Nagymértékű fogyás után végezhető térítésmentesen hasplasztika, karplasztika és combplasztika is, de itt is meg vannak adva a számok. Ahogy Pavlovics Gábor elmondja, ilyenkor a BMI-t vagyis a testtömegindexet vizsgálják. Ha valakinek ez az értéke 35 fölötti volt, és legalább tízet csökkent, és ezt a csökkentett testsúlyt legalább hat hónapig megtartja, abban az esetben van lehetőség OEP-finanszírozással plasztikázni.

Baleseti sérülések, torzító hegek

Végül leszögezi a sebész, hogy veleszületett fejlődési rendellenességek, baleset következtében kialakult sérülések, és orvosi beavatkozások utáni testi elváltozások, illetve mindenféle torzító heg helyreállítására szintén van lehetőség a NEAK által teljes egészében támogatott formában.

Mi előzi meg a műtétet?

A klinika négy plasztikai sebésze a szakrendeléseken fogadja a testükkel elégedetlen betegeket. Ahhoz, hogy az időpont-egyeztetés és a szakorvosi vizsgálat megtörténhessen, háziorvosi beutalóra van szükségünk. A szakrendelésen a sebészeti konzultáció során derül ki, hogy a beavatkozás végezhető-e NEAK-finanszírozással, a műtétet megelőzően milyen vizsgálatokat kell elvégezni, valamint az is, ha további szakorvosi vélemény beszerzésére is szükség van.

Hirdetés