Ugyanolyan kedvezményeket kapnának a helyi kisebb cégek az ipari parkban, mint a multik

A városvezetés megegyezett a Déli Ipari Park üzemeltetőjével, és már csak a Pécsi Építési Szabályzatot kell módosítani ahhoz, hogy be tudjanak költözni a kisebb helyi cégek. A cél a hazai vállalkozások helyzetbe hozása.

hirdetés
Uránia Mozi

Eddig a kisebb helyi cégek nem tudtak beköltözni a Déli Ipari Parkba, mert az önkormányzati szabályozás alapján 2500 négyzetméter alatt a parkot üzemeltető cég nem adhatott el telkeket, azaz 150-200 millió forint alatt esélye sem volt egy kkv-nek ott ingatlanhoz jutni. Most kerül az önkormányzat bizottságai, jövő héten pedig az online “közgyűlés” elé az a javaslat, ami megkönnyítené a kisebb cégek telekhez jutását az ipari parkban, mégpedig úgy, hogy 1100 négyzetméterre csökkentenék a legkisebb telekméretet. Tíz hektárnyi területet minősítenének át a PÉSZ-módosítás nyomán. Ehhez társulna még, hogy hasonló kedvezményeket (telekadó, építményadó) kapnának a parkba betelepülő kkv-k Pécsett, mint a nagy nemzetközi cégek. 

Ruzsa Csaba a PécsMának elmondta, az adókedvezményekkel helyzetbe hoznák a helyi cégeket, a telkekkel pedig lehetőséget biztosítanának számukra arra, hogy könnyebben tudjanak pályázni komolyabb volumenű fejlesztéseikhez. Az uniós VINOP alaphoz például kifejezetten ilyen céllal lehet majd rövidesen pályázni.

Mivel a városban kevés ipari parkon kívüli, ipari beruházásra alkalmas terület van, a városvezetés azt reméli, lesz kereslet a helyi kkv-k részéről az ingatlanok iránt. Ruzsa Csaba szerint 30-50 céget tudnának ily módon helyzetbe hozni, akiknek a telek- és építményadó mentességét öt éven át fenntartanák.