Uhrik Teodóra lett Pécs díszpolgára, meglepetésdalt is kapott

Uhrik Teodóra és Péterffy Attila a Pécsi Nemzeti Színházban a Város napján tartott ünnepi közgyűlésen

A város napja alkalmából megtartott ünnepi közgyűlésen a Pécsi Nemzeti Színházban adták át a pécsi önkormányzat díjait és elismeréseit. A díszpolgári címet idén Uhrik Teodóra táncművész kapta. Péterffy Attila polgármester beszédében azokat a történéseket elevenítette fel, „amitől szebb, jobb és több lett Pécs az előző város napja óta”.

A nemzeti színházban tartotta városnapi ünnepi ülését a pécsi közgyűlés. A rendezvényen részt vettek többek között a testvérvárosok delegációi, az egyetem több vezetője, országgyűlési képviselők is.

Péterffy Attila polgármester beszédének elején emlékeztetett, 1367. szeptember 1-én, ezen a napon írta alá V. Orbán pápa a középkori pécsi egyetem alapítását engedélyező oklevelet, 1994 óta emlékszik a város erre a történelmi pillanatra, azóta ez a nap Pécs napja.

A polgármester azt mondta, szeretné, ha ez a nap ünnep lenne, egy olyan alkalom, „amikor elvonulhatunk egy kicsit. Elvonulhatunk a politikai csatározásoktól. És azoktól, akik üde, pezsgő, sokszínű városunkat rendre olyanra festik, mint Munkácsy Siralomháza”.

Péterffy kijelentette, idén azokról az emberekről kíván beszélni, akik az eltelt egy évben többé és jobbá tették Pécset, „azokról a felemelő eseményekről, azokról a jó ügyekről, példaértékű kezdeményezésekről, amelyeknek köszönhetően büszkeség pécsinek lenni”.

A polgármester a következőket említette beszédében:

Péterffy Attila beszédében megemlékezett a tavalyi városnapon kitüntettet Koltai Dénes, és „1956 pécsi ikonja”, Debreczeni László haláláról.

Megemlítette a patacsi tűzvészt is.

A lángokat eloltották, a sérülteket ellátták. A munka, a károk felmérése, a károsultakról való gondoskodás a mai napig folyik. Ám az események rámutattak arra is, hogy minél nagyobb a baj, annál szorosabban zár össze egy olyan közösség, mint a pécsi. Hálásan köszönöm mindenkinek, aki bármilyen módon részt vett az oltásban, a mentésben, a károk elhárításában. És köszönöm azt is, hogy egy ilyen fantasztikus közösség tagja lehetek” – fogalmazott Péterffy Attila.

A polgármester beszéde után következett a városnapi díjak, elismerések átadása. Közben rövid kulturális műsorok színesítették a programot, fellépett például a polgármesteri beszédében megemlített Mehringer Marci is, de kórus, kamarazenekar, és balettcsoport is színpadra lépett.

Pécs Város Díszpolgára

közgyűlés díszpolgári címet adományozott Uhrik Teodóra Kossuth-díjas, Liszt-díjas, Érdemes Művész táncművésznek a táncművészet területén végzett kiemelkedő munkásságáért és a város kulturális életében betöltött meghatározó szerepének elismeréseként. 

Uhrik Teodóra az Állami Balettintézet után az Eck Imre által alapított Pécsi Balett Együttes tagja lett. 1976-ban táncpedagógusként diplomázott, majd a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola táncművészeti tagozatán tanított. A közreműködésével indult el a PTE TTK-STI keretein belül a modern tánc, 2004-ben pedig a néptánc-pedagógusképzés. 2002 óta címzetes egyetemi tanár. 1980–2000 között több budapesti és vidéki színház zenés előadásaihoz készített koreográfiát. 2013–2017 között a Pécsi Balett művészeti tanácsadója és balettmestere. 2017-től a Pécsi Balett NKft. ügyvezetője. Nevéhez fűződik a Pécsi Nemzetközi Táncfesztivál megalapítása. A magyar táncművészet egyik legmeghatározóbb személyisége, Pécs kulturális-művészeti életének ikonikus alakja.

A friss díszpolgár beszédében felidézte Pécsre kerülésének körülményeit, kiemelve Eck Imre és társulatának szerepét a hazai táncművészet megújításában. Mint mondta, többször is lett volna lehetősége más országba vagy más városba költözni és dolgozni, de ő Pécsett akart maradni. „Imádlak, Pécs” – köszönt el a művész beszédének végén.

Uhrik Teodóra igazi meglepést is kapott. Fia, Kamarás Iván színművész állt a színpadra a díjátadó után, aki megzenésítette és előadta édesanyja egyik versét.

További díjazottak (a részletes laudációkat az ezen a linken letölthető műsorfüzetben találják):

Pro Civitate Díj:

Dr. Lomb Dénesnek évtizedeken keresztül magas színvonalon végzett háziorvosi munkássága elismeréseként.

Orcsik Ferenc Bessenyei György-díjas, Pécs Városi Közművelődési Díjas közművelődési szakértőnek, a közművelődés területén végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként.

Vidovszky László Kossuth-díjas, Erkel-díjas, Bartók-Pásztory-díjas, Soros Alkotói Díjas, a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett Érdemes Művésznek, a város zenei életében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként.

Pro Communitate Díj:

Háber Tamás Magyar Érdemrend Tisztikereszttel kitüntetett, Klauzál Gábor-díjas gasztro-szakembernek a hazai és nemzetközi gasztronómiai értékek, hagyományok megőrzése és
fennmaradása érdekében tett erőfeszítései elismeréseként.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának munkatársainak a koronavírus elleni védekezés keretében nyújtott áldozatos munkájuk elismeréseként.

Wesztl „Papa” Lászlónak kiemelkedő közösségformáló és szervezői tevékenységéért.

Városháza Emlékérem:

Bagoly Attilának több évtizedes kiemelkedő színvonalú közszolgálati múltja, az építéshatósági területen végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként.

Fekete Valériának a művészeti, kulturális életben kifejtett tevékenységéért, meghatározó szerepvállalásáért.

Dr. Nagy Gábornak a radiológia területén végzett több évtizedes, kiemelkedő tevékenysége elismeréseként.

Tóth Zsuzsanna intézményvezetőnek, az óvodapedagógia területén végzett kimagasló
tevékenysége elismeréseként.

Vidákovics Szlávennek a Pécsi Horvát Színház vezetőjeként Pécs kulturális és művészeti életében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként.

Abay Nemes Oszkár-díj – Pécs Város Sport Díja

Konkoly Zsófiának az eddig elért példátlan hazai és nemzetközi sportsikereiért.

Aidinger János-díj – Pécs Város Közszolgálati Díja

Dr. Balej Emesének Pécs Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában végzett kiemelkedő munkája elismeréseként.

Breuer Marcell-díj – Pécs Város Műszaki Díja

Dr. Kondor Tamásnak az építészet, és oktatás területén végzett kiemelkedő tevékenységéért.

Csikor Kálmán-díj – Pécs Város Közbiztonsági Díja

Cseh Lászlónak a közbiztonság javításának elkötelezett, áldozatos munkájáért.

Csorba Győző-díj – Pécs Város Közművelődési Díja

Prucsiné Füri Ildikónak a Nevelők Háza Egyesület munkatársa részére, a közösségfejlesztés területén ellátott kiemelkedő tevékenységéért.

Csonka Ferenc-díj – Pécs Város Ifjúsági Díja

Horváth Milánnak a Pécs belvárosát bemutató Pécs City Tour alkalmazás megalkotásáért.

Faluhelyi Ferenc-díj – Pécs Város Nemzetiségi Díja

Várnai Annának a nemzetiségi élet területén kifejtett kiemelkedő szakmai tevékenységéért.

Kalmár Rózsa-díj – Pécs Város Humanitárius Díja

A Pécsi Ukrán Önkormányzatnak a Pécsett lakó ukrán nemzetiséghez tartozók támogatása kapcsán kifejtett áldozatos munkájukért.

Márk Tamás-díj – Pécs Város Fiatal Tehetsége Díj

Wentzel Nórának a sport területén elért kiváló eredményei elismeréseként.

Pécs Város Szociális Díja

Gyurok Ernőné dr. Bódi Csillának a szociális igazgatási szakterületen végzett kiemelkedő munkája elismeréseként.

Rajczi Péter-díj – Pécs Város Oktatási Díja

Laurent Fleuret Danielnek a magyar–francia kapcsolatok ápolásáért, kimagasló tanári munkájáért.

Várady Ferenc-díj – Pécs Város Sajtó Díja

Ungár Tamásnak az újságírás területén kifejtett kiemelkedő munkája elismeréseként.

Victor Vasarely-díj – Pécs Város Művészeti Díja

Kertész Attilának a zenei életben végzett meghatározó és kimagasló oktatói tevékenysége elismeréseként.

Vilmos püspök-díj – Pécs Város Tudományos Díja

Prof. Dr. Kollár Lászlónak a természettudományok területén végzett kiemelkedő munkája elismeréseként.

Zsolnay Vilmos-díj – Pécs Város Képző- és Iparművész Díja

Kertészfi Ágnes Ferenczy Noémi-díjas üvegtervező iparművésznek, a kortárs magyar üvegművészet területén végzett kiemelkedő munkássága elismeréseként.

Hirdetés