Bölcsődét nyitnának a pécsi belvárosban

A magyar kormány által kiírt új pályázat révén a Nagy Lajos király útja mellett az egykoron horvát nemzetiségű óvodaként funkcionáló épületet alakítanák át negyven új férőhellyel. Őri László alpolgármester elmondta: az elmúlt években 2,5 milliárd forintot költöttek a bölcsődei és óvodai intézmények felújítására, ugyanakkor a továbbiakban is fontosnak tartják a pécsi kisgyermekes családok támogatását, így nem állnak le a férőhelyek bővítésével.

A Nagy Lajos Király útja mellett található, emeletes házak által körbevett épület egykoron szebb napokat is megélt horvát nemzetiségű óvodaként. Ma üresen áll, az épület és a kert is elhanyagolt. Ezen változtatna a város vezetése, bölcsődeként funkcionálna tovább a ház.

Üresen áll az épület, a város bölcsődeként nyitná újra

– Ispitaalján úgy tapasztaljuk a bölcsődei, óvodai beíratásoknál és az iskolai jelentkezéseknél is, hogy egyre több gyermekes család telepszik le ebben a városrészben. Így külön öröm számunkra, hogy most ez a terület is a figyelem középpontjába kerülhet és újabb bölcsődei férőhelyeket alakítanak ki – mondta Barkóczi Csaba, az Ispitaaljáért Baráti Kör elnöke.

Nemcsak a csoportszobákat, hanem a kertet is szépítenék, a parkolót is bővítenék

Az üresen álló épületben negyven gyermeket befogadó csoportszobákat hoznának létre, de kívül is bővítenék a parkolósort, ezzel segítve az itt élő családok mindennapjait.

– A pécsi családok igényei és az intézmények jelzése alapján a belvárosban a legnagyobb az igény az óvodai és bölcsődei fejlesztésekre, valamint a férőhelyek növelésére. Így olyan helyszínt kerestünk, ahol a szülőknek megfelelő parkolókapacitás áll rendelkezésre, hogy munkába menet könnyen meg tudjanak állni és be tudják vinni a gyermeket az intézménybe – mondta Őri László, Pécs alpolgármestere.

Az elmúlt években több mint egy tucat óvoda és bölcsőde felújítását kezdték el és fejezték be Pécsett – tette hozzá Őri László. Pécs alpolgármestere hangsúlyozta: összesen eddig 2,5 milliárd forintot fordítottak a kisgyermeknevelő intézmények fejlesztésére, de ezzel a város vezetése nem áll le a programmal. Jelenleg 11 önkormányzati fenntartású bölcsőde működik mintegy 850 férőhellyel, viszont a magyar kormány által kiírt pályázat további férőhelyek biztosítását teszi lehetővé.

– Fontos azonban az is, hogy ne csak a meglévő, korszerűtlen intézmények felújítására fordítsunk energiát, hanem – bízva abban, hogy egyre több gyerek születik Pécsett –, a férőhelyeket, a kapacitást is növeljük. Most a magyar kormány pályázati kiírásán kívánunk elindulni, 400 millió forintra pályázunk. Ebből az összegből egy új bölcsődét szeretnénk kialakítani Pécs belvárosának peremén, a Nagy Lajos király útján – mondta Őri László.

Őri László kiemelte: azzal, hogy bölcsődéket, óvodákat újítanak fel a városban, a pécsi gyermeket vállaló családokat is szeretnék támogatni. A Nagy Lajos király útja mellett található majdani új bölcsőde akár jövő szeptembertől fogadhatja a gyerekeket.