Új képzőművészeti vezetőkkel, új divízióval kezdi az évet a Zsolnay Örökségkezelő (ZSÖK). Első körben a Zsolnay-negyedben nyílik egy különleges kiállítás 124 művész alkotásaiból.

hirdetés

Számos új projekttel, elképzeléssel alakult újjá a ZSÖK Galéria Divíziója. Ezeket sajtótájékoztatón ismertették a vezetők, illetve bemutatták azt a formabontó, hamarosan nyíló tárlatot, amelyen Pécs kortárs képzőművészeti életének összes fontos képviselője bemutatkozik művével.

Bognár Szilvia alpolgármester a sajtótájékoztatón megköszönte a számos pályázati lehetőséget az NKA-nak (Nemzeti Kulturális Alap) és az EMMI-nek (Emberi Erőforrások Minisztériuma). Pinczehelyi Sándort is méltatta, amiért ezt a különleges kiállítást létrehozta.

– Azért is jók ezek az alkalmak, mert felhívják a városvezetés figyelmét arra a felelősségükre, hogy minél jobban megbecsüljék a művészeket Pécsen, és kiaknázhassák az ebből fakadó szellemi tőkét.

Fekete Valéria, Rózsa Zoltán, Bognár Szilvia és Pinczehelyi Sándor

Rózsa Zoltán, a ZSÖK ügyvezető igazgatója visszatekintett arra a pezsgő, kortárs művészeti életre, ami 1977-ben is meghatározta Pécset, amikor megnyílt a Pécsi Galéria, Pinczehelyi Sándor közreműködésével.

– Változtak az idők, létrejött a ZSÖK, a Zsolnay-negyedben pedig megépült az m21-es kiállítótér, ami a maga nemében páratlannak számít. Jelentős és méltó helyszín ahhoz, hogy a helyi művészeti életnek teret adjon.

Elmondta, a Fekete Valéria vezette, Salamon Péterrel és Balogh Tündével felálló új Galéria Divízió biztosan nagyszerű lehetőségeket teremt majd a pécsi művészet reprezentációjára.

Fekete Valéria, a ZSÖK vizuális művészeti vezetője kihívásnak nevezte a feladatot, hogy az újonnan alakuló Galéria Divízió projektjeit vezesse.

– Egy európai színvonalú brandet kell kiépítenünk, hogy számos egyéb forrást, mecenatúrát bevonhassunk a különféle projektekbe. Pécsett rendelkezünk különböző karakterű kiállítóterekkel, ezek adottságait ki kell használnunk.

Elmondta, számos lehetőség áll rendelkezésre: lehet szervezni különféle képzőművészeti fesztiválokat, tematikusan kiegészíteni egy másik rendezvényt – például a Zsolnay Fényfesztivál idejére fénnyel kapcsolatos kiállítást szervezni –, összekapcsolni egyéb programokkal, mint koncertek, előadások.

– Rendkívül fontos a fiatalok integrálása a vizuális világba, kifejezetten rájuk felépíteni egy vizuális neveléssel kapcsolatos pedagógiai programot. A jövő közönségéhez a gyerekeken keresztül vezet az út.

Fekete Valéria kihívásnak nevezte a divízió irányítását

Pinczehelyi Sándor festőművész, az Állapotfelmérés kiállítás kurátora elmesélte, hogy az ötlet tavaly merült el benne, miszerint az összes pécsi képzőművész részt vehetne egy közös tárlaton. A megvalósítás viszont roppant nehéz volt, nem könnyű megállapítani, ki is számít igazán képzőművésznek.

– Régebben egy-egy szakmai társaság, szervezet tagjai mondhatták magukat igazán képzőművészeknek, ma viszont semmiféle támogatással, előnnyel nem jár egy ilyen tagság. Ezért a fiatalok nem is tartják lényegesnek ezt a státuszt.

Pinczehelyi elmondta, végül 124 kiállító vesz részt az Állapotfelmérés kiállításon, amely január 24-én nyílik meg a Zsolnay-negyed m21-es galériájában. A kurátor szerint azért is érdemes szerepelni egy-egy művel a tárlaton, mert katalógus készül majd belőle, amiben kis portréval minden kiállító művész helyet kap.

Kiemelt képünkön az m21 galéria a Zsolnay Kulturális Negyedben.

hirdetés

Hirdetés