Új orvoskari elméleti tömb: ütemterv szerint halad a munka

Jó ütemben, a tervek szerint halad az új orvoskari elméleti tömb építése, a több mint 10 milliárd forintos beruházás utolsó ütemében pedig elkészül a várva várt, mindenki számára nyitott új park is. Ránéztünk a jelenleg zajló munkákra.   

hirdetés

Két éve, 2017. november 10-én írták alá a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán azt a szerződést, melynek eredményeként megindulhatott a közelmúlt legnagyobb egyetemi fejlesztése: az új orvoskari elméleti tömb megépítése. Az előző városvezetés által tető alá hozott, mintegy 10,5 milliárd forintos beruházás a Modern Városok Program pécsi egyetemfejlesztései közül egyértelműen kiemelkedik, hiszen az orvosi kar elméleti tömbje az építkezés során egy hatalmas, összesen több mint 11 ezer négyzetméteres szárnnyal bővül, ahová négy intézet költözhet majd be jövőre.

A nyílászárók már a helyükön

Az új épület kapcsolódik majd a meglevő elméleti tömbhöz, a földszinten és az első emeleten az oktatási terek, míg feljebb a kutatólaborok kapnak helyet.

A tervek szerint 4 nagyelőadót és 34 szemináriumi termet alakítanak majd ki a tömbben, emellett pedig összesen több mint másfél milliárd forint értékben szereznek be új diagnosztikai és terápiás eszközöket.

Jövőre már fogadja a hallgatókat

A nagyszabású fejlesztés egyik kiemelt célja az, hogy biztosítsák azokat az infrastrukturális feltételeket, melyekkel erősíthetik a Pécsi Tudományegyetem versenyképességét és tovább növelhetik az egyetemen tanuló – jelenleg több ezres – külföldi hallgatói létszámot.

A jövő épül az orvosi karnál – ilyen lesz 

A kivitelező ZÁÉV Építőipari Zrt.-től megtudtuk, hogy az új épületszárny – melynek alapkövét egy éve, december 7-én rakták le – munkálatai jó ütemben, a terveknek megfelelően haladnak. Lapunkkal közölték továbbá, hogy az épület szerkezetkész és már megtörtént a nyílászárók elhelyezése, valamint elkészült az épület teteje is. Tehát túl vannak az úgynevezett „bezáráson”. Mint írták, jelenleg a külső szigetelés zajlik, illetve megkezdődtek a szakipari munkák is, melyeknek jelentős része vissza van még. Mindezzel egy időben készülnek a műszaki átadás-átvételre: burkolási, villanyszerelési munkák zajlanak a gépészeti szerelések és szerelvényezések mellett.

Készülnek az átadás-átvételre

Ugyanakkor a pécsieknek talán fontosabb a méretes fejlesztés egy másik része, mely a városban élők számára egy olyan új park kialakítását jelenti, melyet bárki meglátogathat, nem csupán az egyetemisták és az egyetem dolgozói. A kar területén 20 ezer négyzetméteren újítják meg a parkot, amelyet kinyitnak a város, a pécsiek felé. A Kürt utca balesetveszélyes, romos és csúnya téglakerítése pár hete már el is tűnt, azonban – közölte a kivitelező – a park az építés utolsó ütemeként készül el, mivel leendő helye addig felvonulási területként is szolgál. Miután viszont elkezdenek dolgozni (előre láthatóan jövőre), belevágnak a pihenőpark kialakításához szükséges tereprendezési munkákba, elkészül majd egy kis tó is, és újragondolják a zöldfelületek elrendezését is.

Épül a parkoló is

Az orvosi kar megújuló parkja mintegy 10 ezer négyzetméteres, a területen pedig nemsokára új növények, új padok – a parkban egyébként okospadokat is elhelyeznek – között sétálhatnak majd a kikapcsolódni vágyó pécsiek a szintén megszépült új sétautakon.

További jó hír, hogy az egyetem környékén jelenleg is fennálló parkolási problémák a beruházásnak köszönhetően feltehetően megoldódnak – vagy legalábbis mérséklődnek –, hiszen összesen 254 új parkolóhelyet alakítanak ki az új szárny és a park közelében. Végezetül az egyik legfontosabb információ: a műszaki átadás-átvétel kezdete 2020. május közepére várható.

hirdetés

Hirdetés