Új perspektívát adhat Pécsnek a SEIREN érkezése

A leendő pécsi üzem látványterve - Forrás: HIPA

Dr. Zeller Gyula közgazdászt, dr. Tarrósy Istvánt, a PTE nemzetközi igazgatóját, és dr. Medvegy Gabriellát, a Műszaki és Informatikai Kar dékánját kérdeztük arról, mit jelent Pécsnek a SEIREN vállalatcsoport érkezése, mit hozhat a városnak és az egyetemnek a japán cég betelepülése.

hirdetés
Uránia Mozi

Zeller Gyula, pécsi közgazdász a SEIREN beruházása kapcsán elsőként kiemelte, hogy régen jött már a városba ilyen jelentős külföldi befektető, Pécsre érkezésüknek ezért egyfajta katalizátor-szerepe lehet. Ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a cég pécsi gyárában foglalkoztatandó 170-200 fő „nem egy bődületes létszám”, ennél fontosabb viszont a perspektíva, a jövőbeni lehetőségek kiszélesedése: 

– Az elektromosautó-gyártás az egész világon felfutó iparágnak számít, a SEIREN ilyenekbe is gyárt üléshuzatokat. A pécsi beruházásnak köszönhetően ezért a város egy fantasztikusan nagy sebességgel haladó vonatra tud felszállni – mondta. 

Zeller Gyula – Forrás PTE1367 Youtube

Azáltal, hogy a SEIREN Pécset választotta, egy nagy nemzetközi versenyben lett első. Ennek oka a közgazdász szerint többek között az lehet, hogy az ipari park környezetében már megfelelő az infrastruktúra egy ekkora cég számára is: előnyt jelenthet az M6-os, és Pécs-pogányi repülőtér közelsége is. Utóbbival kapcsolatban kifejtette, hogy olyan kisebb beavatkozások – mint például a pálya érdesítése – lehetővé tehetik, hogy az eddigieknél nagyobb teherszállító repülők is le tudjanak szállni.  

– Mindemellett nem szabad megfeledkezni a sikeres lobbitevékenységről sem. Örömmel láttam, hogy azért, hogy ez a beruházás megvalósulhasson, kormányzati és önkormányzati szereplők is egyaránt, együtt lobbiztak. A döntésben szerepet játszhatott az is, hogy Palanovics Norbert tokiói nagykövet pécsi, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán végzett, és azóta is tartós a kapcsolata a karral és a várossal – mondta Zeller Gyula.   

Dr. Tarrósy István, a PTE nemzetközi igazgatója lapunknak elmondta, egy ilyen befektető számára mindig fontos, hogy van-e jó egyetem a közelben, és Pécs esetében egyértelműen kijelenthető, hogy van, hiszen az egyetem portfóliója és nemzetközi rangsorokban elfoglalt helye is ezt bizonyítja. A nemzetközi igazgató beszélt arról is, hogy a PTE-nek öt japán egyetemmel is szerződéses kapcsolata van, hallgatói és oktatói cserék zajlanak évek óta, eddig elsősorban a BTK-KTK-TTK trió járt ezekben élen, de több mint 80 japán hallgató az ÁOK-n tanul Stipendium Hungaricum-ösztöndíjjal. 

Tarrósy István Forrás: PTE1367 Youtube

A tokiói magyar nagykövet, a pécsi és a pécsi közgázon végzett Palanovics Norbert jóvoltából további japán egyetemi kapcsolatok állnak előkészítés alatt, azaz Tarrósy István szerint nagyon jó bázissal várja a PTE a SEIREN érkezését. 

A nemzetközi igazgató számos vonalon lát lehetőség az együttműködésre a japán cég és az egyetem között, ilyen például a duális képzés területe, de megemlítette, hogy a cég igényei szerint és esetleges támogatásával akár rövid ciklusú képzések is indulhatnának. Ez utóbbira éppen a japán hallgatók köreiben van egyre nagyobb érdeklődés: néhány éve nyári és téli egyetemekre is beiratkoznak a PTE szervezésében.

Dr. Medvegy Gabriella, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának (PTE MIK) dékánja lapunknak elmondta: munkatársaival izgalmasnak tartják a japán SEIREN csoport pécsi megjelenését, sokat várnak a leendő gyáralapítástól.

Medvegy Gabriella

– Az a gazdasági kultúra és szemlélet, melyet ez a cég a működését látva képvisel, nem akármi. A kar kollégái számára, és hallgatói oldalról is izgalmas lesz belelátni abba, hogy egy ennyire összetett célrendszert kitűző vállalat hogyan és milyen metodika mentén működik. Mi is figyelünk az olyan rendszerszintű tendenciákra, mint a környezettudatosság, vagy a technológiai készültség. Profiljukat látva azt is megállapítottuk, hogy nagyon szerteágazó ugyan a tevékenységük, és habár látszik, hogy Pécsre direkt tartalmat fognak dedikálni, azért a mérnökségben nincsenek lineáris ügyek. Vagyis amellett, hogy a termék egyfajta elektrosztatikus jellemzőkkel is leírható kárpit, számunkra például egyedi gépet, gyártástechnológiát, műszaki és informatikai irányítást, vezérlési feladatokat jelenthet. Nem is beszélve arról, hogy bennünket is érdekelnek az alternatív és intelligens anyagok, így a profil akár az ipari termék és- és formatervezés ágazatban is lenyomatot jelenthet. Egy szóval úgy gondoljuk, hogy a portfolióink nagy része érdekli majd a befektetőket és remélem, hogy a hallgatóinkat is várják majd. Biztos, hogy nagyon komoly és új jelenség lesz Pécsett ez a cég – vélekedett a dékán.

Hozzátette, a japán vállalattal való együttműködést el tudja képzelni mind a duális képzés, mind szakmai gyakornokprogramok, vagy eseti hallgatói témák kapcsán is. Emellett elmondta, a PTE MIK oktatói-kutatói környezete pedig nyitott a K+F projektekre. Hangsúlyozta, szívesen együttműködnek a helyi cégekkel, hiszen a régió sikere, ha az itteni egyetemen képzett szakemberek már az egyetemi évek alatt látják a jövőjüket Pécsett, vagy a környéken.