Kint jártunk a több mint 25 százalékos műszaki készültségnél tartó új vásárcsarnok építési területén, ahol megtudtuk, hogy mi minden történt nemrég a kivitelezés során, és hogy milyen munkák vannak még hátra. Emellett bemutatjuk az új csarnok nemrég elindult honlapját is.

Ahogy azt bizonyára sokan tudják, az új pécsi vásárcsarnok munkaterületét tavaly július 31-én adták át, az alapozási munkálatokkal novemberben végeztek, ezt követően decemberben szállították a területre és állították fel az előgyártott vasbeton tartószerkezeti elemeket. Itt nem állt meg a munka, a területet elkezdték feltölteni, helyükre kerültek a különböző vezetékek és a gépészeti-villamossági alapszereléseket is elvégezték a szakemberek. Tavaly év végén az új csarnok alapjai és pillérei már álltak, körvonalazódni kezdett az épület mérete és formája.

Túl a 25 százalékos készültségen

Idén év elején már jóval látványosabb szakaszba lépett a projekt: januárban kezdődött az épület tartószerkezetének és a belső monolit vasbeton boltíveinek építése, valamint a csarnok főhajó-szerkezetének előkészítő munkálatai is, továbbá a területen ekkor állítottak fel egy toronydarut is.

Ütemterv szerint halad a munka

A vásárcsarnok építési területén február 24-én tartott sajtótájékoztatót Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, aki elmondta, hogy az épület műszaki készültségi szintje január 13-án elérte a 25 százalékot, jelenleg pedig hozzávetőlegesen 30 százalékon áll a munkafolyamat. Mint mondta, jelenleg az előregyártott szerkezeti elemek beemelése, illetve a monolit vasbeton szerkezetek kizsaluzása zajlik. Kiemelte, hogy a kivitelező mindemellett az épület többi részének építésével is ütemterv szerint halad. Újságírói kérdésre a vezérigazgató elmondta, hogy a csarnok mellett egy 47 férőhelyes parkolót alakítanak majd ki.

Jövő májusban már vásárolhatunk az új csarnokban

A következő munkafázisok vannak még hátra:

  • A vásárcsarnok teljes vázszerkezetének befejezését 2021 nyarára tervezik.
  • A csarnok befedése várhatóan 2021 őszén történik meg.
  • Ezután megkezdődnek a belső burkolási és egyéb belsőépítészeti, belső villamos- és gépészeti munkák is.
  • A tervezett ütemterv szerint az új pécsi vásárcsarnok 2022 januárjában készül el, ezután indulhat a műszaki átadás-átvétel és a használatbavételi eljárás is.
  • Előre láthatóan az új vásárcsarnok 2022 májusára lesz „kulcskész” állapotban, május végén már meg is nyithat.
Csúcs Zoltán tartott sajtótájékoztatót az építési területen

Elindult a vásárcsarnok honlapja

Mindeközben elindult a vásárcsarnok honlapja is (pecsivasarcsarnok.hu), amely részletes tájékoztatást nyújt a létesítményt érintő friss hírekről, fejleményekről. Az oldal egy úgynevezett „one page” típusú honlap, ami azt jelenti, hogy az érdeklődők az információkat egyetlen, hosszú oldalon érhetik el. A weblap menürendszere gyors navigációt biztosít, a címszavakra kattintva az oldal egyes blokkjaira tudunk ugrani, ezek a blokkok pedig más-más információkat tartalmaznak. Így néhány perc alatt bárki kényelmesen, pár kattintással és némi görgetéssel megismerheti a fejlesztési indokát, pontos helyszínét (térképpel), megközelíthetőségét, az épület technológiai hátterét, a csarnok feladatait-funkcióit, jelentőségét. A honlapon jelenleg egy külön menüpontban több fotógalériát is találunk, amelyek a kivitelezés szakaszait dokumentálják.

Nem vártak a kormányra

Mint ismert, a városvezetés tavaly júliusban soron kívül döntött a vásárcsarnok-projekt elindításáról, aminek az oka az volt, hogy a pécsiek számára kiemelten fontos fejlesztés jövő év elején elkészülhessen. Az előző városvezetés által lefolytatott közbeszerzés eredményeként 416 millió forintos hiányt kellett a jelenlegi városvezetésnek kipótolnia ahhoz, hogy a korábban megítélt uniós támogatást ne kelljen visszatéríteni, és végre megkezdődhessen az új vásárcsarnok építése. Ezt a hiányt részben saját forrásból, részben beruházási hitelből biztosította az önkormányzat, noha abban bíztak, hogy a hiányzó összeget a kormány uniós forrásból pótolja majd. Ez tavaly októberben meg is történt: az igényelt többlettámogatást teljes egészében biztosította kormány Pécs számára.

Még néhány kép az építkezésről:

A cikk a TOP-6.1.3-15-PC1-2016-00002 azonosítószámú, „Új pécsi vásárcsarnok megépítése” című projekt keretében készült.

Hirdetés