Mindig keményen telik a tél az állatmenhelyeken, de próbálják az állatok számára a legjobb körülményeket biztosítani. Sokat tehetünk mi magunk is a gazdi nélkül maradt állatokért: az adományokon kívül figyelhetünk arra is, hogy szilveszter éjszakáján ne petárdázással köszöntsük az új évet.

Farkas Tamás, a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület vezetője elmondta, újévkor hagyományosan kutyákat hoznak be legtöbbször – érthető, hiszen a tűzijáték, a hangoskodás és persze a petárdázás őket viseli meg a leginkább. De érkezett idén már törpenyúl és kakas is.

– Ahogy vége a szünetnek, már nem tudnak annyit foglalkozni az állatokkal, nem tudnak kellő időt szánni rájuk, így hozzánk kerülnek – mondta.

A takaróknak, pokrócoknak örülnek a kutyusok

Farkas szerint állatot ajándékozni nem jó ötlet, ha mégis ez a terv, akkor azt mindenképpen tisztázni kell a megajándékozottal.

– Lehet, hogy az illető nem is tartja jó ötletnek, de az is meglehet, hogy a megajándékozott és az állat „nem talál egymásra” – nem tetszik neki, nem szimpatikus.

A menhely vezetője azt is elmondta, mivel segíthetünk a legjobban a magára hagyott állatoknak.

– A kutyáknak a táp mindig sokat jelent, a növényevőknek a lédús gyümölcsök és zöldségek. Sok haszonállatunk is van itt a Misinán: ők a takarmánynövényeknek örülnek a legjobban. A téli időszakban pedig mindig nagy segítség a takaró, a pokróc, az ágyneműhuzat. Sokan hoznának tollas, szivacsos holmikat, ezek sajnos nem jók, mivel a kutyák pillanatok alatt szétrágják őket.