Újra „megmentik” a félezer éves épületet Pécsett

Süllyedés és kisebb repedések miatt kellett megerősíteni a Tettyén található Szatmári-palota romjait. A műemléki védettség alatt álló épületet rendszeresen megvizsgálják, a legutóbbi ilyen ellenőrzéskor jobbnak látták a beavatkozást, ezért a város vezetése a helyreállítás mellett döntött.  

hirdetés

Folyamatosan ellenőrzik a Szatmári-palota állapotát

A Tettye közepén fekvő, 16. században épült palota Szatmári György nyári rezidenciája volt. Az egykor legelőnek használt terület a 19. században vált kedvelt kirándulóhellyé, azóta is töretlenül népszerű. A fél évezredes romokat 2010 májusában is meg kellett erősíteni, akkor a több tíztonnás kőépítményt hevederekkel az épen maradt részekhez rögzítették, azóta pedig a szakemberek folyamatosan vizsgálják a palotaromot.

– Annyiszor fogunk hozzányúlni, ahányszor szükséges, hiszen egy nagyon régi épületről van szó, ami műemléki védelem alatt van és a pécsiek szívéhez is rendkívül közel áll – mondta Őri László, Pécs alpolgármestere.

Idén tavasszal a rom délkeleti részén kellett megerősítést végezni, mert kisebb repedéseket találtak. Ez valószínűleg a folyamatos süllyedés miatt történt.

Nem hagyják veszni

– A szakemberek falvarrás technikájával megszüntetik a repedéseket, statikailag megerősítik így az épületet – hangsúlyozta Őri László.

Az önkormányzat 5 millió forintot különített el a munkákra.

hirdetés
Hirdetés