Újra megremegett a föld az országban, Pécsen is lehetett érezni

Több mint 6-os erősségű volt a rengés, utórengésekre is számítani lehet. 

hirdetés
Uránia Mozi

Pécsett is riadalmat okozott

Kedden kora délután újabb földrengés volt érezhető szerte az országban, így Pécsett is. A 24.hu cikke szerint a rengést több budapesti kerületben is lehetett érezni, emellett a déli, nyugati megyékből is jelezték, hogy ott is rengett a föld: a lap olvasói Balatonszemesről, Szombathelyről, Kaposvárról, Pécsről, Bajáról, és Zalaszentlászlóról is jelezték, hogy érezték a rengést.

A város minden pontjáról – például Kertvárosból, Uránvárosból és a belvárosból is – kaptunk olvasói jelzést arról, hogy december 29-én, 12.20 körül földrengést érzékeltek. Méghozzá nem is kicsit, volt ahol a virágcserepek is majdnem a padlón landoltak. Információink szerint több másodpercig tartott a földmozgás.

Többen jelezték felénk, hogy a mai földrengés kifejezetten ijesztő volt.

Az Időkép megosztott egy Pécsett készült videót a rengésről, rendesen inog a csillár és a karácsonyfa:

Itt van még egy hasonló olvasói videó:

 

Kaptunk egy fotót is olvasónktól, aki szerint a Kossuth téren és annak közelében lévő épületekből, de a Konzumból biztosan, mindenkit kivezényeltek (vagy egyszerűen kimenekültek). Szintén olvasóink jelezték, hogy az Árkádból is kiküldtek mindenkit.

A katasztrófavédelem oldala szerint a rengés Baranyában három településen okozott kisebb anyagi károkat, sérülésről nem érkezett bejelentés.

Petrinja, az epicentrum

A földrengésnek Zágráb alatt, Petrinjánál volt az epicentruma.

Az MTI térképe

A Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium Facebook-oldalán tette közzé, hogy Zala, Somogy és Baranya megyében sokan érezték a rengést, amelynek epicentruma a magyar országhatártól közelítőleg 100 kilométerre volt, a horvátországi Petrinjánál. A távolság miatt Magyarországon károk nem valószínű, hogy keletkeztek – írják.

A földrengés a tegnapinál nagyobb, 6,3-as vagy 6,4-es erősségű volt, de máshol írtak 6,2-esről és 6,6-osról is. 

utórengésekre is számítani lehet.

 

A Meteo Mecsek Facebook-oldalán először 6,6-os erősségű rengésről írtak, ezt javították később 6,4-esre:

 

Az USGS, az Egyesült Államok geológiai intézete is közölte, hogy a 6,4-es erősségű rengés epicentruma valóban Petrinjánál volt. Két utórengést is észleltek az USGS szerint: az egyiket Észak-Macedóniában, a másikat Horvátországban, percekkel a 6,4-es rengést követően. Úgy becsülik, hogy a rengést még Bosznia-Hercegovinában, Csehországban, Németországban Olaszországban, Montenegróban, Romániában, Szlovákiában, Szerbiában és Ausztriában is érezhették.

Tóth László szeizmológus a 24.hunak elmondta, hogy három földrengés történt egymás után:

az első 6,4 magnitúdójú volt 12:23-kor, ezt követte négy perccel később egy 5,2-es, majd hat perc múlva egy 4,2-es.

A 6,4-es rengés ezen a környéken óriásinak számít, a szakember szerint kevés az esélye, hogy ezt még erősebb rengés kövesse, de kisebb utórengésekből még rengeteg várható. Horvátországban a szakember szerint 50-100 évente regisztrálnak 6-os magnitúdónál komolyabb földmozgásokat, hazánkban pedig átlag 200 évente fordulnak elő.

Timár Gábor, az ELTE TTK Geofizikai Tanszékének munkatársa a Telexnek elmondta, hogy a keddi földrengés ötvenszeres energiát szabadított fel, mint a hétfői. A földrengés epicentruma tíz kilométer mélyen volt, ami egyáltalán nem sok, ezért is tudott komoly károkat okozni a horvátoknál a rengés. Az, hogy hol lehet érezni, az epicentrum mélységén és a rengés energiáján múlik – mondta.

„A Szlovéniában, Horvátországban kipattanó rengéseket általában lehet érezni Zala, Somogy és Baranya megyékben, ahogy távolodunk, egyre kisebb a hatás. A mostani viszont távolabb is jól érezhető volt a viszonylag nagyobb energia miatt. Sokáig tartott, fél perc alatt már be tudnak lengeni az épületek, és károk is keletkezhetnek. Mindenkinek egyértelmű volt, hogy mi történik” – mondta a lapnak a szakember.

Timár megjegyezte, Magyarországon erős, 4-es, 5-ös volt az intenzitás a keddi rengésnél.
Kiemelte, hogy a mostani horvát földrengésnek akkora volt az ereje, mint a valaha volt legnagyobb magyarországinak, ami 1763-ban történt.

„Azt nem lehetett látni, hogy sokkal nagyobb rengés következik, most már azt lehet mondani, hogy a keddi nem utórengés volt, hanem a hétfői volt előrengés. Szinte biztos, hogy még lesznek 4-4,5-es rengések” – mondta Timar Gábor a Telexnek.

A súlyos helyzet miatt a szomszédos Szlovénia leállította az ország egyetlen atomerőművét, ami az epicentrumtól mindössze 100 kilométerre található. A Paksi Atomerőmű pedig közleményt adott ki a rengéssel kapcsolatban:

“2020. december 29-én 12:21-kor földrengést észleltek Paks körzetében. Bár az atomerőműben is érezhető volt a rengés, az üzemeltetés zavartalanul folytatódik. Jelenleg minden berendezésünk rendben üzemel, ugyanakkor kollégáink az összes biztonsági rendszert ellenőrzik” – írták. Kiemelték, hogy a Paksi Atomerőműben a korábbi években biztonságnövelő intézkedéseket hajtottak végre, amelynek keretében a földrengésállóságot is jelentősen megerősítették. Hozzátették, hogy: „kijelenthető, hogy a Paksi Atomerőmű a térségünkben előforduló földrengéseknél jelentősen erősebbeket is képes biztonsággal elviselni.”

A fél város romokban

Az MTI szerint Petrinjában több épület is összedőlt.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő elindult a helyszínre. A romok eltakarítására katonai alakulatokat is vezényeltek. Az ország egyes részein nincs áramszolgáltatás, nem működik a telefon és az internet. A hatóságok arra kérik az embereket, hogy hagyják szabadon a még működő telefonvonalakat. A földrengés Zágrábban is megrongált épületeket, a lakosság egy része elhagyja a fővárost, “pánik és rémület lett úrrá köztük” – írja az MTI.

A Jutarnji List alapján a 444.hu arró ír, hogy Zágrábban 20 másodpercig tartotta földrengés, Petrinjában pedig épületek dőltek össze. Egy gyerek meghalt, erősítette meg Darinko Dumbović polgármester. Zágráb nagy része áram nélkül maradt, leállt a villamosközlekedés, nagy a torlódás az utakon, az emberek az utcára mentek. Közben mozgósították a hadsereget, Petrinjába, az epicentrumhoz legközelebbi városba háromszáz katonát vezényeltek a romok eltakarítására és az áldozatok utáni kutatásra. Darinko Dumbović, Petrinja polgármestere szerint a fél város romokban van.

“Halottjaink és sebesültjeink vannak. Azt is hallottam, hogy az óvoda összeomlott, de szerencsére nem voltak bent gyerekek” mondta a lapnak a polgármester. Elmondása szerint “általános pánikhangulat van, az emberek a hozzátartozóikat keresik.”

Tomislav Fabijanic, az epicentrumban lévő Petrinja melletti Sisak kórházának főorvosa a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy a két településen „sok a sebesült”, csonttöréseket, agyrázkódásokat kezeltek és több sürgős műtétet is el kellett végezniük – írja a 444.hu.

A horvát lap videója a városból:

Videók és képek Petrinjából:

A rengés idején éppen ülésezett a horvát parlament – írja a 444.hu. A képviselők a rengést megérezve azonnal elhagyták az üléstermet:

A nap során ötre nőtt földrengés halálos áldozatainak száma, írja a 24.hu.

Egy 12 éves lány Petrinyában hunyt el, négy férfi pedig Glina településén veszítette életét. Branka Baksic Mitic, Glina alpolgármestere a lap megkeresésére arról beszélt, az áldozatok között van egy édesapa és fia, egy idősebb valamint egy fiatalabb férfi – írja a lap.

Utórengés

A Meteo Mecsek szerint Horvátországban 13.34-kor újabb rengés volt, 4,5-ös erősségű.

Többen jelezték, hogy Pécsett is érezték ezt a rengést is, de jóval kisebb volt, mint az előző.

A szeizmológiai obszervatórium is érezte az utórengéseket:

Alább pedig egy hasznos bejegyzés, szintén a Meteo Mecsektől, melyből többek között kiderül, hogy akár napokig lehetnek kisebb-nagyobb utórengések, amiket érezhetünk 3,5-4,0 között lehetett a Baranyában érezhető rengés erőssége: