Az arra elhaladók bizonyára jól szemügyre vették, miért is telt meg a pécsi Expo Center parkolója. Több mint 130 stand foglalta el a helyét a kiállítótermekben, ahol elstartolt a 2019-es Pollack Expo. A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara (PTE MIK) már sokadik alkalommal szervezte meg a rendezvényt, ahol a régió vezető vállalkozásai mutatkoznak be az érdeklődőknek, elsősorban a kar hallgatóinak.

Két napon keresztül zajlik majd az élet az Expo Centerben: a standokon kívül számos plenáris előadás is lesz a rendezvényközpont termeiben.

hirdetés

A megnyitón Páva Zsolt, Pécs polgármestere arról beszélt, sokan emlékezhetnek rá, hogy pár éve még korántsem volt a Pollack Expo ekkora rendezvény, sokkal zártabb, kicsit belterjesebb volt, mára viszont kinyílt, mindenki talál maga számára érdekes standot.

– A Pollack Expo beépült a város működésébe is, jelen vannak a pécsi cégek, vállalatok vezetői, találkozhatnak a hallgatókkal, akik az itt megjelent cégek későbbi munkatársai is lehetnek – mondta. – A pécsi egyetem műszaki karának óriási a szerepe abban, hogy hogyan lehet a várost minél versenyképesebbé tenni, hogyan válhatunk gazdaságilag erősebbé. Ez a rendezvény egy nagyon inspiráló közegben zajlik, egyre nő a presztízse.

Rengetegen jöttek el a megnyitóra

Dr. Medvegy Gabriella, a PTE MIK dékánja elmondta, több mint 130 kiállító van jelen az eseményen, és több száz regisztrált résztvevő.

– Remélem, hogy a karon tanuló mintegy 2400 hallgató – ebből félezer külföldi – zöme megfordul itt, találkoznak a cégekkel, vállalatokkal, különféle szakmai tartalmakkal.

A Harman is külön standdal várja az érdeklődőket

A dékán kitért Pollack Mihály nevére, arra, hogy a dinamikus nemzetköziesedés mellett fontos megemlékezni a kar gyökereire és a méltán világhírű névadó építészre egy ilyen nagy súlyú rendezvényen – annak ellenére, hogy 2015-ben Pollack nevét lecsatolták a kar neve elől.

A köszöntők végeztével a MIK együttműködési megállapodást írt alá az Építésügyi Minőségellenőrző és Innovációs Nonprofit Kft.-vel (ÉMI) – a papírokat Miseta Attila a PTE rektora, Medvegy Gabriella és Dauner Márton, az ÉMI vezérigazgatója szignózta.

Megállapodás is született a kar és az ÉMI között

A megnyitók zárultával átadták a város építészeti díját, a Breuer Marcell-díjat dr. Kistelegdi István építésznek. Távollétében fia, ifj. dr. Kistelegdi István vette át az elismerést.

Édesapja kitüntetését ifjabb dr. Kistelegdi István vette át
Névjegy
Prof. dr. Kistelegdi István 1944-ben született Szombathelyen.
Pályáját Pécsett kezdte 1968-ban a Baranyaterv építészeti irodánál építész-tervezőként. Később dolgozott irányító építészként. 1988-tól lett docens, 1989-től tanszékvezető tanár a Janus Pannonius Tudományegyetem műszaki karán. 1995-ben egyetemi tanár címet szerzett.
Munkáját többek között több miniszteri kitüntetéssel, Janus Pannonius Művészeti Díjjal, Ybl Miklós-díjjal, Széchenyi Ösztöndíjjal jutalmazták.
Munkásságának nagy része vonatkozott Pécs belvárosnak és történelmi épületeinek rehabilitációjára.
Jelentősebb munkái közül néhány: pécsi Iparosház, FEMA Áruház, Kereskedők Háza, az ÁJK aulája.

Hirdetés