Újraindul Pécs turizmusa: több százan használják már a PécsiKét

Úgy tűnik, hogy a PécsiKe elektromos biciklijei jól jöttek a pécsieknek a járvány idején: a karanténidőszakban több százan használták azokat. A közbringarendszer felhasználási adatait elnézve pedig most, hogy egyelőre vége a járványhelyzetnek, a pécsiek mellett a turisták is újra megtalálták a környezetbarát bicajokat.

hirdetés
Uránia Mozi

Ahogy arról már beszámoltunk, a város elektromos közbringa-rendszerének, a PécsiKének a 2020-as szezonja március elején kezdődött, a téli időszakban esedékes átfogó ellenőrzést és karbantartást követően kerültek újra a dokkoló-állomásokba az elektromos bicajok, amiket a tavasz első napjaitól fogva rendesen hajtanak is a pécsiek és a turisták. Meglepő ez, hiszen a bringákat nagyjából épp akkor helyezték újra ki, mikor beütött a karantén-időszak.

Újra népszerűek az e-bringák

De nézzük a konkrét számokat:

A bringamegosztó rendszert üzemeltető Biokom Nkft. felhasználási adatai szerint a pécsiek és a Pécsre látogatók a koronavírus-időszak hónapjaiban is viszonylag nagy érdeklődést mutattak a biciklik iránt. A Biokomtól megtudtuk, hogy a rendszer március 3-ai indulásától július 7-ig összesen 2612 bringakölcsönzés történt. Részletesen: a karantén első hónapjában, márciusban összesen 362-kölcsönzés történt, áprilisban ennél is több, egészen pontosan 462, míg májusban már 586. Jól látszik az is, hogy a karanténidőszak végével, a nyár beköszöntével és a turisták megérkezésével egyből megugrott a kölcsönzések száma: júniusban már 874 kölcsönzés történt, július első hetében pedig a számok már majdnem elérték a márciusi adatot, július 7-ig ugyanis 328 kölcsönzést regisztrált a Biokom.

A Barbakánnál is sokan kapják fel a bicajokat

A legnépszerűbb állomás egyértelműen a Kossuth téri, ahol a március 2-től június 20-ig 396 dokkolás ás ugyanennyi kölcsönzést rögzítettek. Egyébként a 48-as téri dokkoló adatait leszámítva (ahol ebben az időszakban 140 kölcsönzés és 118 dokkolás történt) elmondható, hogy az összes állomáson nagyjából ehhez hasonló számokat találunk. A Kossuth téri állomás mellett tehát hasonlóan népszerű az Ifjúság úti, a Szepesy Ignác utcai, a Búza téri, valamint a Zsolnay-negyednél és a Barbakánnál található állomás is.

Mindehhez azonban hozzá kell tenni, hogy a járvány – és az annak következtében lenullázódott turizmus – egyértelműen érezteti hatását a PécsiKe használatában is. A tavaly júniusban indult közbringarendszer 2019-es első félévének adatai szerint ugyanis akkor (2019 júniusától november közepéig) összesen több mint 7000 kölcsönzést mért a Biokom. A jelenlegi – a körülményekhez képest közel sem rossz – számokból tehát jól látszik, hogy Pécsen épp beindul az idegenforgalom, a helyiek és a turisták most találják meg újra az elektromos bicajokat.

A környezetbarát megoldás

Mint azt bizonyára sokan tudják, a belvárost az autók kipufogógázaitól tehermentesítő kényelmes pécsi e-bringákkal akár 40 kilométert is megtehetünk egy töltéssel, az elektromos rásegítésnek köszönhetően pedig a legmeredekebb mecsekoldali utakon is könnyedén feltekerhetünk. A városban 7 darab dokkolóállomás működik, melyekben 10-10 bicikli töltődhet egy időben

Így használjuk a pécsi e-bringákat

A pécsi elektromos bicajokat egy regisztrációs és egy azonosítási folyamatot követően lehet használni. Az alkalmi felhasználó a vásárlást követően e-mailben érkező PIN-kóddal, míg a rendszeres felhasználó az ügyfélszolgálati regisztrációt követően vásárolt PécsiKe-kártyával tudja használni a kerékpárokat.

Több fizetési módra van lehetőség a dokkolóállomásoknál és különböző „tarifák” léteznek attól függően, hogy valaki alkalmi vagy épp rendszeres felhasználója a PécsiKének.

Hirdetés