Ultramodern eszközzel vizsgálják mostantól Pécsett a magzatokat

Szerdán délután új műszert adtak át a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán, mely a hasfalon keresztül lehetővé teszi a magzati szívhangok és a fájástevékenység mérését és regisztrálását. Az eszközt a Pécsi Első Lions Club és a Czeizel Intézet közösen adományozták az intézménynek. 

hirdetés
Uránia Mozi

A Pécsi Első Lions Club jótékonysági hangversenyt szervezett Váradi Marianna és Boros Misi fellépésével, melynek bevételét kiegészítette a Czeizel Intézet – így tudták megvásárolni a klinika részére a CTG-monitort. Váradi Marianna a Pécsi Nemzeti Színház magánénekese, a pécsi egyetem adjunktusa, míg Boros Misi zongorista a Virtuózok felfedezettje. A két művésznek személyes kötődése is van a klinikához, hiszen Boros Misi itt született, Váradi Marianna pedig itt hozta világra gyermekét.

Dr. Veszprémi Béla, a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense, a Pécsi Első Lions Club korábbi elnöke az új műszerről elmondta, ezzel a modern eszközzel, az úgynevezett kardiotokográffal ellenőrizni tudják a magzat méhen belüli állapotát, a várandósság és a szülés alatt is monitorozhatják az állapotát, valamint csökkenteni tudják a szüléssel járó rizikót, több egészséges gyermek születhet így meg.

Dr. Koppán Miklós klinikaigazgató közölte, a hivatalba lépése óta dédelgetett álma teljesült azzal, hogy ezt a műszert megkaphatták, hiszen égető szükség volt rá. A mindennapi munkát és az ellátás minőségét is javítja, biztonságosabbá teszi a szüléssel kapcsolatos tevékenységeket majd a monitor.

Merhala Zoltán a Czeizel Intézet igazgatója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, az átadón sikeres együttműködés gyümölcsét láthatták a résztvevők, mivel az intézet számára is fontos, hogy olyan fejlesztéseket tudjon támogatni, mint amilyet a készülék a pécsi klinika számára jelent.

A dél-dunántúli régió (Baranya, Somogy és Tolna megye) összes szülésének közel 40 százalékát a pécsi szülészeti klinikán vezetik le, évente közel háromezer baba látja meg itt a napvilágot. Az új eszközzel évente több mint négyezer vizsgálatot végezhetnek majd el.