Uránváros tovább zöldül: új kutyafuttató, új fák, új játszóterek!

Egy nemsokára lezáruló 366 millió forintos pályázati projekt keretében új kutyafuttatót, új kerékpárutat, új játszótereket és új zöldterületeket kap Uránváros!

A finisébe ért az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb uránvárosi fejlesztéssorozata, melynek keretében többek között megújult a Hajnóczy Piac és környéke, felújítottak megannyi járdát, új parkolókat alakítottak ki. Az Uránvárost érintő komplex fejlesztési projekt részeként valósult meg a „Zöld város” program, melynek során 366 millió forintos pályázati támogatásból zöldülhetett meg a városrész egy jelentős része, a Laterum Hotel és a Bihari János utca közötti szakasz.

Uránvárosi ovisok fogadták örökbe az új facsemetéket

A projekt nem véletlenül kapta a „Zöld város” nevet, a fejlesztési időszak során ugyanis több mint 4 ezer cserjét ültettek és több mint 1800 négyzetméternyi zöldterületet füvesítettek be. Mindemellett a környéken 3 új játszóteret is építenek, új kukákat, padokat, biciklitárolókat telepítenek, 3600 négyzetméternyi járdát aszfaltoznak újra, 3300 négyzetméteren pedig új térköveket helyeznek el, de egy kilométernyi új bicikliutat is lefektetnek a projekt során. A leglátványosabb újdonság azonban az, hogy a Bihari János utcában kialakítottak egy két részre választható, esőbeállós kutyafuttatót is, melyre az uránvárosi kutyásoknak már nagy szüksége volt.

Decsi István adta át a gyerekeknek az örökbefogadást igazoló okleveleket

A fenti fejlesztések műszaki átadás-átvételi eljárása május végén már megindult, az uránvárosiak és a városrészbe látogatók várhatóan a nyár közepén vehetik birtokba azokat és kezdhetik használni a játszótereket, a kutyafuttatót, a kerékpárutat.

Az új kutyafuttató két részre osztható

Az új kutyafuttató körül elültetett cserjéket hétfőn reggel fogadta örökbe több mint 100 uránvárosi ovis, Decsi István alpolgármester és Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának társaságában.

Valaki már ki is próbálta a készülő futtatót

– A Hajnóczy Piac és a hozzátartozó infrastruktúra felújításának utolsó fázisába érkeztünk. Fontosnak tartottuk a járdák, az útfelületek, a piac és a környező épületek megszépítése és korszerűsítése mellett azt is, hogy ugyanekkora hangsúly kerüljön a környék növényesítésére is. Az pedig még fontosabb volt számunkra, hogy az újonnan ültetett fáknak a legifjabb pécsi generáció tagjai legyenek a gazdái, ezért egy óvodásokkal indított program keretében uránvárosi óvodások fogadhatták örökbe ezeket a facsemetéket, melyeket a jövőben együtt gondozhatnak, vigyázhatnak rájuk, hosszú távon is megőrizhetik – mondta Decsi István.

Épülnek az új játszóterek is

Merza Péter hangsúlyozta, hogy a „Zöld város” projekt a városban futó legnagyobb terjedelmű fejlesztés, mint mondta, egy kilométer hosszan újul meg ugyanis a Laterum Hotel és a Bihari János utca közötti terület.

Az új kerékpárutat nemsokára kipróbálhatjuk

– A négyezer elültetett cserje és a közel hetven fa mellett egy kilométernyi új kerékpárutat építünk és egy kilométernyi útfelületet újítottunk fel teljesen. A projekt egyik legfontosabb célja mindemellett az volt, hogy a felújított terület mellett húzódó 6-os út környezetszennyezését és zajterhelését csökkentsük, hiszen amikor majd megerednek ezek a fák, az vélhetően az itt élők életminőségének jelentős javulását fogja eredményezni – mondta Merza Péter.

Az új fák gazdái: az ovisok szemetet is szedtek a helyszínen

A Hajnóczy utcai óvoda ovisai a növényesítési projekt környezettudatosságra buzdító szellemiségében a kutyafuttató körüli cserjék örökbefogadása után szemetet is szedtek a környéken, majd pedig az óvodában szemléletformáló foglalkozáson is részt vettek, melyen a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára hívták fel az apróságok figyelmét.

hirdetés
Hirdetés