Valamennyi dolgozóját teszteli a belvárosi iskola!

A Belvárosi Iskola igazgatónője, Cselikné Juhász Ildikó (elöl), és igazgatóhelyettese, Schmidt Rittinger Györgyi is átesett a gyorsteszten - Fotó: Müller Andrea

A Pécsi Belvárosi Általános Iskola egy pályázaton nyerte a lehetőséget, ma az összes pedagóguson, és minden egyéb alkalmazotton koronavírustesztet végeznek.

hirdetés
Uránia Mozi

A Pécsi Belvárosi Általános Iskolába ma reggel szűrőbusz érkezett, hogy az intézmény valamennyi dolgozóján koronavírus-gyorstesztet végezzenek el – összesen mintegy 60 emberen. Az iskola igazgatójától, Cselikné Juhász Ildikótól tudtuk meg, hogy egy bármely oktatási intézmény, vagy bizonyos dolgozói létszám feletti munkahelyek számára szabadon elérhető pályázaton nyerték el az ingyenes tesztelés lehetőségét. Mivel a Belvárosiban korábban már több tanár is elkapta a koronavírust, úgy gondolták, a pedagógusok, és az intézmény dolgozóinak, valamint a gyerekek védelmének az érdekében meg kell csinálni a teljes tesztelést.

A gyorstesztet végző alapítvány szakemberei egy kisbusszal gördültek az intézmény elé

Nem 100 százalékos az eredmény, de jobb, mint a bizonytalanság

Ma gyorsteszteket végeznek az iskolában, amely nem a vírus jelenlétét, hanem annak örökítő anyagát képes kimutatni. Azaz, a gyorsteszt azt mutatja meg, hogy a múltban volt-e koronavírus a szervezetben. Az alapítvány Covid-19 IgG/IgM tesztje ugyan kifejezetten hatékonynak nevezhető, de gyorsteszt lévén nem ad 100 százalékos pontosságú eredményt. Tehát ha valaki negatív eredményt produkál, akár még az is lehet, hogy valójában fertőzött – viszont pozitív minta esetén legalább fel lehet gyorsítani a folyamatot és tovább lehet lépni az állami, PCR alapú teszt felé, ami már biztosan képes megállapítani, hogy a vírus jelen van-e a szervezetben.

Egy kis szúrás az ujjbegyen, és a vérből állapítja meg az eredményt a teszt

Emlékezetes lehet, hogy Orbán Viktor bő másfél hete sok egyéb mellett azt is bejelentette, hogy az ország összes általános iskolájában hetente fogják gyorstesztnek alávetni a pedagógusokat. Ez a bejelentés azóta tervvé szelídült. A november 10-én megjelenő Magyar Közlönyben van is egy rövid bekezdés, a nevelési, oktatási intézményekre vonatkozó védelmi intézkedések között, ami erre utalhat:

„A szakmai szabályoknak megfelelő, a SARS-CoV-2 koronavírus kimutatására alkalmas vizsgálat részletszabályairól külön kormányrendelet rendelkezik.”

Azóta azonban nem jött ki olyan kormányrendelet, ami pontosan szabályozná ezt a kérdést. A pedagógusok beígért országos, rendszeres tesztelése tehát egyelőre várat magára. Addig is előnyben vannak azok az iskolák, amelyek saját ötlettől vezérelve teszteltetik saját dolgozóikat.

Az mindenesetre biztos, hogy követendő példa lehet a belvárosi iskola, amely így hamarosan sokkal pontosabb képet kaphat arról, járványügyi szempontból mi a helyzet az intézmény falain belül.

Egyelőre nincs pozitív eredmény

A PécsMa úgy értesült, hogy a Belvárosiban eddig elvégzett gyorstesztek mind negatív eredményt hoztak, azonban még sokak tesztelése hátravan.

FRISSÍTÉS: Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón jelentette be, hogy jövő héttől kezdik meg a tanárok, óvodai és bölcsődei dolgozók rendszeres tesztelését. A teszteléseket a megyei kormányhivatalok szervezik, és kétfős csapatokban fogják végezni. Összesen 15 ezer tesztelési hely lesz a országban, harmad- és negyedéves egészségügyi hallgatók is segítenek.