A valódi, gyakorlati együttműködésekben hisz az egyetem új rektora

Nem válogathatunk a cégek között, és mindenkire szükség van, ha Pécs gazdasági fejlődése a cél – mondta lapunknak a Pécsi Tudományegyetem rektora, Miseta Attila. Az universitas első embere minél gyakorlatiasabb együttműködéseket szeretne a várossal, a kamarával és a gazdasági élet szereplőivel.

– Az elmúlt hetekben az egyetem több céggel is kötött együttműködési megállapodást. Milyen távlatokat nyithatnak ezek az egyetem és a város életében?

hirdetés

– Mindenképpen törekszünk arra, hogy minél gyakorlatiasabb legyen a képzésünk, az orvoskar mellett nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a többi kar hallgatói a jelenleginél is több gyakorlatot tudjanak maguk mögött a tanulmányaik alatt. A tudás mellett nagy szerepet játszik az is, hogy egy munkára pályázó fiatal milyen gyakorlati tapasztalattal rendelkezik, beleértve akár a kézügyességét is. A Pécsett is több száz embert foglalkoztató ITSH-val, valamint a Haunival nemrégiben kötött megállapodásunk is ezt célozza, s bízom abban, hogy ez az egyetem, a cégek, és a hallgatók számára egyaránt előnyökkel jár. Mindez nem egyedülálló, hiszen a Műszaki és Informatikai Kar új vezetése nagy lendülettel állt neki a hasonló kapcsolatok megerősítésének, bővítésének.

– Nagyobb cégeket említett, mi a helyzet a kis- és középvállalkozásokkal e tekintetben?

– A szívügyünknek tekintjük őket, s a kamara is partnerünk ebben. A műszaki karnak egyébként közel félszáz megállapodása van különböző pécsi cégekkel, amelyek között nagyon sok a kisebb vállalkozás is. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy nem szabad válogatni a kisvállalatok és multik között, hiszen nem vagyunk abban a helyzetben, hogy ezt megtehessük. Mindenkire szükség van, aki a városért tenni akar, Pécs gazdasági fejlődését akarja – nem szabad senkit visszautasítani.

– Az egyetem, a város, és az egyházmegye szereplőiből álló Magisztrátus szintén azt a célt tűzte ki, hogy a PTE mindinkább szerepet kapjon a város életében.

– Valóban így van, ugyanakkor javaslatot tettem öt operatív bizottságra a megyei és a városi önkormányzat, a kamara és az egyházmegye részvételével, amibe az egyetem részéről is delegáltunk tagot – ezek a bizottságok a gyakorlati életben fognak együtt dolgozni, és operatív munkát végeznek majd.

– Négy hónapja vezeti a Pécsi Tudományegyetemet, s az elmúlt hónapokat külső szemmel látva azt lehet érzékelni, hogy kiemelten fontosnak tartja a PTE és a város kapcsolatának megerősítését.

– Igen, és számomra is az az elsődleges, hogy olyan együttműködő partnereink legyenek, akikkel tárgyalhatunk, és akikkel gyakorlati lépéseket is tehetünk – szemléletváltást szeretnék. Például tervezünk egy egyetemvárosi koncepciót is letenni az asztalra, amelyben a sport fontosságát hangsúlyoznánk, de szerepelne benne a kerékpárutak, vagy éppen a turisztikai jelzések megújítása is. De nagyobb volumenű kérdésekben is szoros együttműködésekre van szükség a várossal, ilyenek a Modern Városok Program közel 25 milliárdos infrastrukturális fejlesztései. Az előfordulhat, hogy hibázunk – jómagam is – a munkánk során, de ha az így lesz, akkor azt be kell látni, és ki kell javítani. A hezitálás, a döntésképtelenség nem visz előre. Én ezt vallom.

– Az egyetem és a város egyik kulcsfontosságú célkitűzése a külföldi hallgatói létszám emelése, Pécsett legtöbben úgy gondolják, hogy csak az orvoskarra érkeznek, ami részben igaz, hiszen a többségük itt tanul. Más karok is nyitnak, nyitottak már a külföldiek felé?

– A PTE külföldi hallgatóinak létszáma meghaladja a négyezret. Ez úgy oszlik meg, hogy közülük az orvoskaron tanul durván a hallgatók fele, és a többi kilenc kar osztozik a másik felén. De vannak kifejezetten jó példák arra egyetemünkön, hogyan lehet idecsábítani a határon túlról érdeklődő fiatalokat. Az Egészségtudományi Karon 20, a műszaki karunkon 25 külföldi hallgató tanult hat évvel ezelőtt, ma az előbbin a számuk meghaladja a háromszázat, utóbbin megközelíti az ötszázat. De említhetném a Bölcsészettudományi Karon a pszichológia szak és a nemzetközi tanulmányok szak idegen nyelvű képzéseit is, melyek egyre népszerűbbek a jelentkezők körében. A Diplomás Pályakövetési Rendszer eredményei azt mutatják, hogy a PTE-n szerzett diplomával könnyen és jól el lehet helyezkedni a munkaerőpiacon – ennél jobb ajánlólevél pedig nemigen kell egy leendő egyetemistának, legyen külföldi vagy magyar.

hirdetés

Hirdetés