Valóság az eszménnyel szemben?

Velős kérdés, amit rengeteg szempontból megközelíthetünk, ám mi most megpróbáljuk megfogni a „probléma” azon végét, melyet az öltözködésünkön, stílusunkon keresztül érvényesíthetünk. Ebben lesz segítségünkre Lánczos Benkő Tímea stylist is.

Nem telik el nap, hogy nem találkozunk napjaink egyik legtöbbet használt kifejezésével, az influencerrel. Amikor legelőször nagyapáink meghallhatták ezt a szót, akkor valószínűleg arra gondolhattak, hogy el kell küldeni minket orvoshoz, mert elkaptuk megint a szezonális influenzát.

Pedig erről szó sincs, legfeljebb a szó átvitt értelmében. Először is tisztázzuk, hogy mi vagy ki az infuencer: a szó olyan emberekre utal, akik hatnak másokra, befolyásolják őket. A social média felületein mindenki különböző tartalmakat oszt meg, tehát nagyjából mindenki influencernek minősülhet. Viszont akkor vagy igazán influencer, ha hatalmas, több tíz- vagy százezres követői táborral rendelkezel.

Szóval olyan valakiről, valakikről van szó, akik remek selfmarketinggel véleményvezérré avanzsálják magukat.

– A social média felületeinek felhasználói gyakran hajlamosak arra, hogy a valósággal kicsit sem megegyező tartalmakat osztanak meg, így nem a realitások talaján mozognak, nem egy hétköznapi ember számára inspiráló világot építenek fel – állítja Lánczos Benkő Tímea stylist. Sokszor a túlzott tökéletesség, az apró részletek egymásba illeszkedő apró puzzledarabjai olyan képet festenek, amitől ha leülsz a gép elé vagy kezedbe veszed a telefont, akkor biztosan kellemetlenül érzed magad, de legalább egy minimális kisebbségi komplexusod támad.

Ne higgyünk el mindent, amit a közösségi médián látunk

Természetesen mindenki maga dönti el, hogy kit követ, így abban az esetben, ha olyanokat követünk, akik inspirálóan hatnak ránk, akkor pozitív irányba haladhatunk. Talán nem fest valós képet, ha egy friss kismama minden nap báli sminkben, dizájnerek által kreált ruhákban, tűsarkú cipőben tipeg az egyik játszótér kis homokozója mellett. Nézegetve mégis elfog minket az irigység, hogy „hát, hogy lehet, valaki ennyire tökéletes?”
– Sehogy, mert itt nem fontos a praktikum – vallja a szakértő – majd hozzáteszi, hogy „az első és legfontosabb az, hogy vizsgáljuk meg az élethelyzetünket.

– A véleményvezérek nem funkcionalisták – ezt valljuk be, jegyzi meg Lánczos Benkő Tímea – pedig a funkció szinte kéz a kézben jár a praktikummal és hozzájárul az összhatáshoz. A mai világban egy nő, már „multifunkciós”, tehát nem kötényben, vagy nejlon otthonkában főz, takarít, hanem állandóan mozgásban van, ügyet intéz, gyereket nevel, dolgozik, sportol stb. Ezért nem célszerű az öltözködési stílusunkat beskatulyázni, hanem inkább a személyiségünkhöz és a szükségleteinkhez kell azt formálni.

Ma már annyira sokszínű a paletta, hogy egy sportcipőt – amiből annyi gyönyörű darab van – nem kizárólag mackónadrághoz hordhatunk: kombináljuk a sportosat elegánssal, húzzunk egy menő sportcipőt akár szoknyával, büszkén viseljünk erősebb színeket, ne ragadjunk le a klasszikus alapszíneknél!

Azonban a szakértő szerint ez nem ennyire egyszerű, mert a legtöbb ember végtelenül elégedetlen önmagával. Így elég nehéz és kellemetlen helyzetbe hozzuk magunk, mert az egészséges énkép, az önazonos viselkedés, öltözködés egyre távolabbi célnak tűnik, főleg ha közben még végigpörgetjük az Instagram tökéletesebbnél tökéletesebb véleményvezéreinek oldalait.

Fogadjuk el önmagunkat, vagy mégse?

Ez az elcsépelt mondat visszhangzik fülünkben és lépten-nyomon belebotlunk egyéb felületeken is, de nem lehet megállni ott, hogy „ne foglalkozz azzal, mit mondanak mások”, mert ha kritika fogalmazódik meg és megbántanak, akkor lehet, hogy valami nincsen rendben önképünkkel. Ezzel bizony foglalkozni kell, és arra kell törekedni, hogy mindig jól érezzük magunk a bőrünkben, az ne csak a látszat legyen, hanem tényleg belülről jöjjön.

A legfontosabb életünkben az önazonosság

Fontos, hogy mindenkinek életútja van. Nem szabad ráerőszakolni magunkat egy stílusra, mert minden élethelyzethez lehet – és néha kell is – öltözni.

Tegyünk fel magunknak a kérdést, hogy jól érezzük-e magunkat a bőrünkben. Ha igen, akkor ne foglalkozzunk a hamis képet festő influencer-világgal, de igenis foglalkozzunk a kritikával és változtassunk, ha kell. Ne legyen önmagunk miatt kisebbségi érzésünk, mert egy önazonos embernek igenis van stílusa, ami csak és kizárólag a sajátja!

hirdetés

Hirdetés