A világon minden 40. másodpercben valaki eldobja az életét. Országunkban különösen magas, arányosan a harmadik legtöbb az öngyilkosságok száma: 100 ezer lakosra 19 tragikus eset jut. Bár nem a mi feladatunk, hogy kivezessünk valakit egy ilyen súlyos krízisből, egy kérdés, egy üzenet, egy beszélgetés már elég lehet ahhoz, hogy a másik elindulhasson a segítségkérés, a gyógyulás felé vezető úton.

hirdetés
Uránia Mozi

Noha az elmúlt évtizedekben jelentősen javultak az öngyilkossági halálozási statisztikák, hazánk továbbra is vezető helyen van mind az öngyilkossági kísérletek, mind a befejezett öngyilkosságok számában, a magyar családok jelentős hányada valamilyen módon érintett a kérdésben. Az Eurostat 2015-ös adatai szerint Litvániában a legrosszabb a helyzet, itt 100 ezer lakosra vetítve 30 öngyilkosság jut, Szlovéniában 21, arányosan a harmadik legtöbb öngyilkosságot viszont Magyarországon és Lettországban követik el: mindkét országban 100 ezer lakosra 19 öngyilkosság jut. Az EU-s átlag 11. Hazánk tehát világviszonylatban az elsők között van e tekintetben. Ezért szükséges foglalkozni a problémával és segíteni az érintetteken.

A világon minden 40. másodpercben véget vet valaki az életének. Felfoghatatlanul sok embert veszítünk el nap mint nap, akik más kiutat nem látnak belső vívódásaikból, fájdalmaikból. Az öngyilkosság-megelőzés világnapja alkalmából évről évre előtérbe kerül, milyen fontos az ezzel kapcsolatos stigmák és tévhitek felszámolása, illetve az, hogy amennyire csak tudunk, vigyázzunk egymásra.

A 40 másodperces kihívás az öngyilkosság megelőzéséért nevű eseménnyel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy különleges akcióját juttatja el a pécsiekhez a Pécsi SOS Élet telefonszolgálat, amihez érdemes minél többen csatlakoznunk. Arra kérik a lakosságot, hogy aki teheti, szánjon napi 40 másodpercet az életéből arra, hogy a számára elérhető eszközökkel segítse az öngyilkosságok számának csökkentését.

Hogyan is lehetséges ez?

Ahogy a Pécsi SOS Élet telefonszolgálat facebookos eseményleírásából kiderül, egy rövid üzenet vagy beszélgetés többet segíthet, mint gondolnánk. Egy gondolat posztolásánál sem tudhatjuk éppen, kinek jelenthet fontos kapaszkodót a mi 40 másodpercünk.

40 másodperc alatt még éppen utolérjük a villamost. 40 másodperc alatt megmelegszik egy csésze kávé a mikróban. 40 másodperc alatt mondhatunk, írhatunk, tehetünk valamit, ami kapaszkodót jelenthet egy másik embernek élete legnehezebb pillanataiban. 40 másodperc, ami akár életet is menthet.

Nem kell nagy dolgokra gondolnunk, hiszen az, hogy kivezessünk valakit egy ilyen súlyos krízisből, nem a mi feladatunk. De egy kérdés, egy üzenet, egy beszélgetés már elég lehet ahhoz, hogy a másik érezze, nincs egyedül, és elindulhasson a segítségkérés, a gyógyulás felé vezető úton.

A Pécsi SOS Élet telefonszolgálat szakemberei 1975 óta minden éjjel készen állnak arra, hogy a krízisben lévőknek és az öngyilkosságot fontolgatóknak azonnal segítséget nyújtsanak. Hívjuk a 06 80 505 390-es számot, mely 19.00–07.00-ig ingyen hívható, de tárcsázhatjuk a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok éjjel-nappal ingyenesen hívható számát is: 116-123. Ha aggódunk egy hozzánk közel álló személyért, adjuk át neki ezeket a számokat.