Varázslatos átalakuláson ment keresztül Pécs ikonikus lakása

Mindig öröm látni, ha egy ház, vagy lakás szakértői segítséggel új köntöst kap, még inkább örömteli figyelemmel kísérni, ha egy ikonikus pécsi épület születik újjá. Egy belevaló csapatnak, a Nova Interior Studio lakberendezőinek köszönhetően szinte hihetetlen átalakuláson ment keresztül a Búza téri, hajdani Magyar Állami Közpince egyik lakása. Mutatjuk!

hirdetés

Az épületről

A Búza téren található a Magyar Állami Közpince épülete, noha feltehetően sokan nem is tudják, hogy ez az épület mi célt szolgált – történetéről bővebben itt írtunk! Az állam a pécsi bortermelők „javának előmozdítása érdekében” az első világháborút megelőző időszakban rendezett be állami borpincét a városban. Ez a pince lett a háború után a Magyar Állami Közpince, mely a Búza tér alatt húzódik a mai napig, és egykor Pécs legnagyobb befogadóképességű pincéje volt.

A pincét már használták a háború végén is, különösen Romániában készült borokat tároltak itt. De nem csak raktár volt, a „háborús borszakértők” különböző ismeretlen módszerekkel kezelték a román borokat, majd azokat a katonai kórházak betegeinek adták. Több mint 10 ezer hektoliter román bor pihent a pécsi pincében, mikor véget ért a háború. Érdekesség, hogy a pincéhez a pécsi villamos sínjeit is elvezették a Pécset megszálló szerbek, akik így könnyen és gyorsan szét tudták lopni a borraktárat.

A pincét a háború után kibővítették, majd telepakolták hordókkal és meghirdették a helyi borkereskedőknek, de a bérleti díj túl magas volt, így a pécsiek inkább nem éltek a lehetőséggel.

1910, a Magyar Állami Közpince jobb oldalt látható
A homlokzatot máig díszíti a felirat


Az épületben csodálatos hangulatú lakások is vannak, ezek közül alakított át egyet a Nova Interior Studio. Radnai Yvette lakberendező elmondja, hogy a felújítás során a szerkezeti alapokig visszanyúltak, teljes villamos és gépészeti korszerűsítést vittek véghez, valamint a lakásban mindent kicseréltek: a külső, belső nyílászárókat, és még a burkolatokat is.

– A lakás átlagos állapotú volt, de teljesen újragondoltuk és átszerveztük a tereket. A tágas nappaliból egylégterű konyha, étkező, nappali lett. Az egybevont nappali-konyha-étkező kellően nagy és tágas lett így ahhoz, hogy a három funkció ne hasson zsúfoltnak. A régi konyhát pedig lakószobává alakítottuk, mely jelenleg dolgozó-, illetve vendégszobaként funkcionál – meséli a szakember.

Össze sem lehet hasonlítani az előtte–utána állapotokat
Fotó: Jurassza Zsófia
Fotó: Jurassza Zsófia

Hangsúlyozza, hogy megjelenésében szerették volna visszaadni a ház hangulatához illő eleganciát. Sajnos a gyönyörű utcai homlokzathoz nem párosul hasonlóan szép belső homlokzat, annak felújítása még várat magára.

Mintha egy másik lakásról készültek volna a képek
Fotó: Jurassza Zsófia
Fotó: Jurassza Zsófia
Fotó: Jurassza Zsófia

– Nagyon szerettük ezt a projektet, óriási megtiszteltetésként ért, hogy a lakás A Mi Otthonunk lakberendezői magazin júliusi számában meg is fog jelenni. A tér egyébként még keresi leendő lakóját – avat be a lakberendező.

Hirdetés