Mintegy 890 millió forintos támogatást hagyott jóvá a kormány a PSN Zrt.-nek, az összeg alapvetően a pécsi gyerekek és fiatalok sportolását segítheti elő, jelentette be szerdán Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott és Vári Attila, a PSN Zrt. vezérigazgatója.

Jelentős pécsi támogatásról döntött a napokban a kormány, a határozat értelmében a PSN Zrt. 890 millió forintot kap, közölte szerdai pécsi sajtótájékoztatóján Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott.

Nyitrai Zsolt az ügy előzményeiről elmondta, Vári Attila, a PSN Zrt. vezérigazgatója a közelmúltban Orbán Viktor kormányfővel tárgyalt, ahol átbeszélték a pécsi sport és gyereksport helyzetét. Nyitrai Zsolt kiemelte, Vári Attila azt kérte Orbán Viktortól, hogy a pécsi sportélet kapjon nagyobb figyelmet. Ahogy Nyitrai Zsolt fogalmazott, a kormányfő és a kormány is úgy látja, megérdemli Pécs városa, hogy kiemelt támogatást kapjon, hiszen itt a gyerek- és az utánpótlássport terén rendkívül magas színvonalú szakmai munka folyik, a PSN Zrt. jelentősen hozzájárul a magyar sportsikerekhez.

Nyitrai Zsolt közölte, ennek az eredménye a mostani, csaknem egymilliárdos kormányzati támogatás, ami egyértelműen Vári Attila közbenjárásának köszönhető. Mint utalt rá, a kormányfő értékeli Vári Attila érdemeit, amit az elmúlt években a pécsi sportért tett, a támogatással a kormányzat egyben elismeri azt a munkát, ami itt folyik, a pécsi sportélet irányítása a jövőben is számíthat a kormányzat támogatására.

– Pécs nyert, és erről papírja is van – mutatta fel a sajtótájékoztatón Nyitrai Zsolt a támogató határozatot.

Vári Attila, a PSN Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, megtiszteltetésnek tartja, hogy személyesen a kormányfő foglalkozott a kérdéssel, a mostani döntés pedig azt jelenti, hogy biztos háttérrel vághatnak neki a 2019-es évnek. Kérdésre válaszolva Vári Attila elmondta, 590 milliót bérekre, járulékokra, 300 milliót létesítményüzemeltetésre költhetnek.

Az új tornacsarnok is szolgálja ma már az utánpótlásnevelést

Persze felmerülhet a kérdés, miért is kapták meg ezt a külön kormányzati támogatást. Mint Vári Attila ismertette, a PSN 14 létesítményt működtet, Pécsett van az ország egyik legjobb, legnagyobb sportiskolája, a megyéből mintegy 120 iskola diákjaival állnak kapcsolatban, a különböző sportprogramjaik, rendezvényeik pedig 400-450 ezer főt mozgatnak meg. Vári Attila úgy fogalmazott, ez nagy felelősség, de munkatársaival együtt mindent megtesznek azért, hogy legjobb tudásukkal tudják megszolgálni a bizalmat.

Az eseményen a támogatás kapcsán Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott arra is felhívta a figyelmet, a kormány több célt is el kíván érni a sport támogatásával. Egyrészt fontos, hogy minél több gyerek, fiatal egészségesen éljen, sportoljon, ezért is vezették be a mindennapi testnevelést, ami nem ment zökkenők nélkül, de mára mintegy 1,2 millió fiatal sportol naponta.

A másik cél, hogy a gyerekek, fiatalok európai, kulturált körülmények között sportolhassanak, ezért költenek infrastruktúrafejlesztésre. Harmadrészt pedig a nagy világesemények az országimázst és a turizmust is erősítik, és azt mutatják, hazánk nemcsak sportos, hanem jó szervező nemzet is.

Hirdetés