Vári Attila: Pécs legyen a 21. század bajnoka!

Kétszeres olimpiai bajnokot indít a Fidesz Pécsett a polgármesteri székért Vári Attila személyében, aki vallja, hogy Pécsnek a 21. század bajnokának kell lennie. A háromdiplomás fiatalember egy évtizede vezeti az ország egyik legnagyobb sportcégét, s úgy látja, hogy a várostól kapott szeretetet vissza is kell adnia.

– Amikor felkérték a jelöltség elvállalására, sokáig gondolkodott azon, hogy elfogadja a kihívást?

– Pécs egy olyan város, amely mindig pezseg, a fiatalok megtöltik élettel, a város a családok igazi otthona lehet. És persze hatalmas munka és feladat vár arra, aki vállalja azt, hogy Pécs tartós fejlődési pályára álló várossá, 140 ezer magyar polgár még élhetőbb otthonává váljon. Az elmúlt egy évtizedben rengeteg törekvés volt a fejlesztésre a pécsi fideszes városvezetők részéről, amit fontos folyatni.

– Mégis érik, érték kritikák Páva Zsolt polgármestert, aki szerint Pécs a tekintetben is különleges, hogy mintha itt élénkebb lenne az emberek kritikai érzéke.

– Én kicsit messzebbről közelíteném meg a kérdést: sportolóként két olimpiai aranyérmet sikerült elérnem, de több nemzetközi tornán, világbajnokságon, világkupán is indultunk a nemzeti csapattal, vagy éppen klubcsapattal. Rengetegszer állhattam dobogóra, de a siker nem hullik az ember ölébe. Kemény és következetes, sokszor nehézségekkel járó munka kell ahhoz, hogy valaki győztes lehessen. Amikor pedig gyermekként minden hajnalban edzésre kellett járnom, tudatosult bennem, hogy a győzelem nem egyszerűen fontos, hanem a legfontosabb – persze mindig sportszerű keretek között! Az igazi sikerekhez az út a valódi kritikákon keresztül vezet, a pécsiek véleménye tehát mindig is elsődleges lesz számomra.

– Milyen várost képzel el maga előtt pár esztendő távlatában?

– Egyelőre csak a folyamat azon részénél tartunk, hogy a Fidesz városi csoportja polgármesterjelöltnek javasolt, ezt még jóvá kell hagynia a párt országos testületének, a Választási Előkészítő Bizottságnak is. Annak döntéséig tehát még korai erről beszélni.

– Mi a motivációja mégis, hogy kétszeres olimpiai bajnokként, sikeres sportvezetőként egy város, ráadásul egy patinás, kétezer éves város irányítását is vállalná?

– Pécs a történelme során megmutatta, hogy átélve a legsúlyosabb időszakokat, ma már polgári városként, a múltat és jövőt is ötvözve, elképesztően gazdag épített örökségével különleges hellyé vált Magyarországon. Kisugárzása, az itt elő emberek életszemlélete, pozitivitása gyümölcsöző kulturális életet teremtett. Az egyetem – amit, ne feledjük, eredetileg 1367-ben alapítottak – pedig mindehhez pezsgő diákéletet társít, a PTE nagyon erős tudásbázisára a vállalatok, az üzleti szféra is alapozhat. Olimpiai bajnokként azt is megtanultam, hogy a győzelemhez egységre van szükség, hiszen a medencében nem hét különálló entitás játszik különböző ideológiával, egymással veszekedve, pozíciókért marakodva, és a nézők – vagyis az őket választók – átverésére készülve. Ott nem lehet blöffölni, felelőtlenül, meggondolatlanul cselekedni. Hanem hitelesen, együttműködve, egy erős csapatban játszva, a nemzetet szolgálva kell győzni. Pécs is egy csapat, egy szív! De Pécsett többen vagyunk, mint a medencében – ám nekem ez az életem, a csapatban történő megmérettetés.

– A hasonlatnál maradva, Pécsett sok-sok csapat él, működik…

– Igen, hiszen minden család egy csapat, ezt tanultam édesapámtól, edzőimtől, Kemény Feri bácsitól és a legendás Kemény Dénestől is.
Cégvezetőként is mindig csapatjátékos voltam. A Pécsi Sport Nonprofit Zrt.-nél a munkatársaimat is mind csapattársaknak tekintem, hiszem, hogyha mindenki tudja, hogy az adott csapaton, cégen, városon belül mi a dolga, akkor lehetünk és csak így lehetünk sikeresek. A PSN Zrt.-t megalakulása óta vezetem, 14 létesítményt üzemeltetünk, 1500 igazolt versenyzőt nevelünk, évente közel félmillió vendégbelépést regisztrálunk a különböző intézményeiknél. Sportiskolánk színeiben paralimpiai bronzérmet nyert Konkoly Zsófia, olimpiai bronzot szerzett Kenderesi Tamás, míg Burján Csaba és Knoch Viktor a pjongcsangi téli olimpián a gyorskorcsolyaváltó tagjaiként lettek hazánk első téli olimpiai bajnokai. Mindez egy sokszereplős csapatjáték, amellyel a pécsi családok nyerhetnek.

– Immár életének jelentős része Pécshez köti. Mennyiben más érzés a pécsi belvároson végigsétálni, mint egy évtizede?

– Ahogyan olimpiai bajnokként is nagyon sok szeretet kaptam, úgy a pécsiektől sportvezetőként is rengeteget, hiszen részese lehettem a pécsi olimpiai bajnokok sikereinek. Annak idején azért vállaltam a PSN Zrt. vezetését, mert meggyőződésem, hogy abból, amit a sporttól, a sporton keresztül az élettől kaptam, vissza is kell adni valamit. Pécs olyan, mint az ország kicsiben, ennek a közösségnek is vissza kell adni a szeretetből. Rengetegen tiszteltek meg a szeretetükkel; ezért edzettem, majd dolgoztam, hogy meg tudjam ezt hálálni. Ez is egyfajta motiváció, nap mint nap ezt tesszük a PSN-nél is: óriási a felelősség, ha jól dolgozunk, akkor a több ezer ránk bízott gyermeknek visszaadjuk azt a bizalmat, szeretetet, amellyel megtiszteltek bennünket. Ma ezt érzem a várost járva, és bár nem itt születtem, eddigi életem utolsó negyedében, azaz tíz éve itt élve megtanultam és megszerettem pécsinek lenni!

– Az EP-választáskor azt mondta, hogy az a szavazás Magyarország, valamint a gyermekeink és unokáink jövőjéről szól. Pécs jövője miről szól?

– A világban, különösen Európában nagy meccs zajlik. Szeretném, ha ez a pécsi közösség is bajnoknak érezhetné magát, és azt, hogy ahol dolgozom, Pécs városa a 21. század nyertese legyen – és én tudom, hogyan kell bajnokká válni!