Vega ízorgiával robban be Pécsre a Mandala étterem

Pécs első progresszív vegetáriánus vendéglátóegysége, a Mandala Étterem már profiljával is megnyerheti a gasztronómiára érzékeny embereket. Nem csupán húsmentes ételekkel operálnak, válogathatunk vegán és gluténmentes fogások között is, de van saját péksütemény- és kenyérkínálatuk is, utóbbihoz pedig 120 éves kovász áll rendelkezésükre. Izgatott várakozással vettük be a napokban a Perczel Miklós u. 26. szám alatt megnyitott éttermet. Teszt.

Első tesztelő: Grillezett camembert karfiolpürével és pikáns mangóval, Zhao Zhou „napi tea menü”, sóskaramellás panna cotta

A Mandala meglepett, minden téren, az első pillanattól fogva. Ahogy belépünk a város új vegetáriánus éttermébe, az elegáns, egyszerű, letisztultságában is elég szemrevaló minimalizmus fogad. A háttérben szerencsére nem nyekereg szitárzene, nincs kierőszakolt indiai-jelleg, hanem halkan kalapál valami jó kis trance, ami üdítő dolog egy ilyen komolyságot, hozzáértést, kigondoltságot és ízlést sugalló helyen. Az előétel után jött a házi sült camembert sajtom, pikáns mangóöntettel, karfiolpürével. A sajt épp annyira volt csak megfűszerezve, hogy ne nyomja el az amúgy nagyon ízletes „sajtságát”, az állaga pedig tökéletes volt: nem folyt szét a tányéron, de nem is volt kemény.

Kifejezetten örömteli az, hogy nem szórakoznak a camembert és az áfonyalekvár végtelenül unalmas párosításával, a pikáns, édes-savanyú, fűszeres mangóöntetbe mártogatva az érett, kellemesen kesernyés sajt egészen új értelmet nyert. Nem igazán hittem volna, hogy a karfiol lehet igazán jó is, de a Mandala karfiolpüréje felnyitotta a szemem. Az állaga hibátlan, a nem teljesen simára turmixolt, minimálisan, de mégis hatásosan fűszerezett püré magában és a sajttal együtt is működött, de nagyon. A püré tetejére helyezett sült karfioldarabok az étel egyik csúcspontja volt. Arról, hogy az a pár magentaszínű csepp mi volt a tányéromon, fogalmam sincs, de erős, meghökkentő, frissítő íze volt, simán elbírtam volna viselni belőle akár többet is.

Desszertnek egy sóskaramellás panna cottát ettem, amibe szintén nem lehet belekötni, noha lehet, hogy valakinek az ilyen mennyiségű tömény karamell már sok lesz, de ez nem én vagyok. Egyszerre volt nagyon édes, de kellőképp sós a ragacsos karamell, és a könnyed, habos panna cotta-krém textúrái remek párost alkottak. Az pedig, hogy ez már a sokadik olyan hely, ahol a fővárosi Zhao Zhou teáiból válogathatunk, hab a tortán.

Második tesztelő: Padlizsánkrém szezámmajonézzel és rizsropogóssal, kovászos paninitál, epres limonádé

Előnnyel érkeztem az étterembe, hiszen már korábban egy cikk kapcsán találkoztam a csapattal. Már akkor belopták magukat a szívembe. Pécs valamennyi étterme megérdemelné ezt a higgadt profizmust, amivel a csapat a gasztronómiához, tágabb értelemben pedig a testi egészséghez áll. A Mandalában ugyanis nem csupán enni lehet, itt komplex éttermi élményben részesülünk. Kurta étlap: imádom ezt. Két-háromféle variáció valamennyi fogásból, csakis olyan tételek, amiket szívből, kiválóan tudnak elkészíteni.

A ház ajándékaként kóstolhattuk meg a 120 éves kovászból készülő kenyerüket, egy leheletnyi fűszervajjal. Előételnek padlizsánkrémet rendeltünk szezámmajonézzel és rizsropogóssal, és milyen jól tettük. Az ízek úgy táncoltak a nyelvemen, ahogy a dallamok szólnak egy hangversenyen. Egymást erősítve, egymással harmonizálva fakasztottak mosolyra. Annyira elragadott a belül utánozhatatlanul omlós, kívül kellemesen roppanó kenyér, hogy kovászos paninitálat kértem tofuval, sült paprikával, aszalt paradicsommal, rikottával és sajthabbal. A tálam egy műalkotással ért fel, akárcsak az előétel. Elégedett nyögdécseléssel kóstoltam végig minden egyes foltot a tányéromon. Zárásként egy lúdlábat ettem, ami annak ellenére, hogy vegán volt, csak úgy robbantotta az ízeket a számban. Fenomenális édesség volt, a hamisítatlan étcsokoládé kellemesen lágy ízével.

Ha muszáj volna mondanom valami negatívat is, akkor az a kellemetlen trance zene lenne, de ez már csak tényleg szőrszálhasogatás. Ami az árakat illeti – sosem gondoltam volna, hogy ezt mondom, de túl alacsonyak. A főételek 1600 és 2950 forint között mozognak, ez a minőség bőven elbírna magasabb árakat is, de nagyon örültem, hogy nem kellett ott hagynunk egy vagyont, és megértem a törekvést is. Meg kell jegyeznem, hogy minden korty és falat után mosolyra fakadt a gyomrom, és szinte éreztem, hogy fellélegzik a testem a tiszta és minőségi alapanyagoktól.

Harmadik tesztelő: Bao kormaszósszal és céklacsíkokkal, homoktövis szörp

Nagyon tetszik az étteremben, hogy egyszerűen és ízlésesen rendezték be, a tér jól tud érvényesülni, nem vonja el semmilyen felesleges kép, dísztárgy a figyelmet; egy olyan hely, ahol szívesen eltölt az ember békésen akár néhány órát is. Szerencsére nem nagy az ételkínálat, mégis, előételtől kezdve a desszertig választhatunk izgalmas, tápláló vegán vagy vegetáriánus ételeket, ne csak salátákra gondoljunk!

Baót kértem, ami egy gőzgombóchoz hasonlító buci, telepakolva darált zöldségekkel, sajttal; hozzá kormaszósz – ami egy indiai fűszerezésű, pikáns sűrű mártás – és céklacsíkok jártak. Minden eleme a tányérnak jól harmonizált egymással, és külön ki kell emelni, hogy nagyon szépen volt tálalva az étel – a látvánnyal is jól lehet lakni. Nem hatalmas egy-egy adag, de pont jól van így, mert ez által többféle ételt megkóstolhatunk, úgy, hogy ne pukkadjunk ki már a főételtől.

Az ár-érték arány rendben van, pláne a kapott minőség fényében, kedves, figyelmes a kiszolgálás, ajánlom mindenkinek a helyet, főleg a nem növényi étrendet követőknek, hátha itt megszeretik a vegán/vegetáriánus konyhát, ami tehát nagyon jó tud lenni.