Ha azt hiszed, már nem tudsz felháborodni az Orbán-média és az orbáni úgynevezett politikai kommunikáció hazugságain, akkor rosszul hiszed.

hirdetés
Uránia Mozi

Egy választási kampányban alap, hogy a politikai ellenfelek figyelik, mikor hibázik a másik, és a lehetőséget könyörtelenül kihasználják. Nincs ebben semmi rossz, aki nyilvánosság elé áll, számoljon azzal, hogy nem beszélhet össze-vissza. Teljesen más kategória az, amikor már nem is a szavait forgatják ki valakinek, hanem egyszerűen hazudnak arról, mi hangzott el. Megtehetik, hiszen a választók nagy része Facebook-posztokig jut csak el, nem néz utána, pontosan mi is történt vagy ki mit mondott.

Márki Zay Péter bő félórás szerdai pécsi beszédében volt egy rész, amikor azt taglalta, hogy Orbán 2008-ban még tudta, hogy ki kell állni egy megtámadott ország (az Oroszország által akkor megtámadott Grúzia) mellett, és az agresszort agresszornak kell nevezni, tudta, hogy nyugatról érkezik a szabadság, keletről csak az olaj. Aztán úgy folytatta, hogy “mi”, azaz az ellenzékiek, és főleg a fiatalok ma is tudják ezt, a fiataloknak a vér fontosabb, mint az olaj, csak megöregedve ezt sokan elfelejtik. A gondolatmenetet azzal zárta, hogy ki kell állni Ukrajna szabadsága mellett.

Mutatom a szűk egyperces részt:

 

Teljesen világos, hogy a kijelentés arról szól, hogy a 2008-as, Orbán által akkor elítélt, és a mostani ukrajnai háborús konfliktusban kiontott vér értékesebb, mint az “olaj”, azaz a gazdasági érdekek. Tehát hogy az emberi életek fontosabbak a rövid távú gazdasági érdekeknél. Márki-Zayról tudni, hogy hívő katolikus, ez pedig egy keresztényi álláspont.

Az egykor jobb napokat látott, de mára propagandakiadvánnyá züllesztett Mandiner így írt erről: “1848-as és 1956-os példán keresztül vezette le, hogy a szabadságért mindig a fiatalság harcolt, akár véráldozat árán is. Szerinte Orbán Viktor ezt elfelejtette. A fiatalok viszont ezt ma is érzik, ahogy Márki-Zay fogalmazott: igen, a fiataloknak a vér fontosabb, mint az olaj. Nagyon szomorú, hogy vannak, akik megöregedve ezt elfelejtik”.

Csakhogy az “akár véráldozat árán is” szövegrész, amit én emeltem ki a fenti idézetben, sem így, sem más formában nem szerepelt a beszédben és Márki-Zay gondolatmenetében, csupán annyi, hogy 48-ban és 56-ban is fiatalok csináltak forradalmat, ők küzdöttek a szabadságért. Ezt csak azért kellett betoldani, hogy azt lehessen a szövegbe belemagyarázni, mintha Márki-Zay később a fiatalok véréről beszélt volna. Pedig teljesen másról beszélt. 

Az állítólag szintén keresztény Orbán Viktor Facebook-oldalának stábja a Mandiner cikkében foglaltakat már így dolgozta fel:

Ezzel össze is állt a tökéletes hazugság, amit aztán a vasárnapig hátralévő pár napban terjeszthetnek a magukat szintén kereszténynek mondó Fidesz-katonák, mint például Hoppál Péter is.

Hirdetés