Videó! Gondolattal irányított játékot fejlesztett ki két pécsi fiatal, ami segít a relaxációban

Kéz, láb és beszéd sem kell annak a játéknak az irányításához, amit két pécsi fejlesztett. Az agyhullámok mérésével, csupán gondolattal irányított játéknak élettani hatása is lehet a használójára: megtanít koncentrálni vagy akár megnyugodni.

hirdetés

Csernák Zoltán Samu zeneszerző és Leisz Tamás grafikus először csak hobbiból állt neki a nem mindennapi játéknak. Aztán hosszú évek fejlesztése után most ott tartanak, hogy hamarosan piacra dobhatják Magyarország talán első, gondolattal irányított játékát.

Csernák Zoltán Samu zeneszerző. Grafikus barátjával azonban gondolattal irányított játékot fejlesztett ki, ami segít a nyugalmi és koncentrált állapot megtanulásában

A játék kulcsfontosságú eszköze az EEG-eszköz, ami az agyhullámokat méri, és meg tudja állapítani, hogy viselője mennyire lazult el, és mennyire fókuszált.

– Ez nem az az orvosi eszköz, ahol bezselézett fejre felrakják az elektródákat. Ez sokkal egyszerűbb, csak felteszed a fejedre és egy perces beállítás után működik is – mondja Csernák Zoltán Samu, a Semse Relax fejlesztője. Így kéz, láb nélkül, csupán gondolatokkal is irányítható a nem mindennapi, pécsi fejlesztésű játék.

Itt az nyer, aki a legnyugodtabb, és a legjobban tud koncentrálni.

A fej finom mozgatásával a játék űrhajóját lehet irányítani, ha pedig a játékos lenyugszik, akkor a szerkezet le is száll a bolygóra

Leisz Tamás is először csak hobbiból vágott bele a különleges játék kidolgozásába.

– Nekünk az az egyik célunk, hogy segítséget adjunk az embereknek. Olyan segítséget, amivel egy idő után megtanulják vagy felismerik ezeket a lelki állapotokat. Így ha tudják, mi az, amivel le tudnak nyugodni, vagy épp koncentráltabbá tudnak válni, akkor egy idő után már nem is kell a játék. Szóval maga a szerkezet, a játék is elhagyható – mondja Leisz Tamás, aki hozzáteszi: rengeteg felnőtt van, aki gyerekkorában nem sajátította el ezt a képességet vagy azt sem tudja, hogy hogyan álljon neki. Ez az eszköz akár ebben is segítségére lehet.

Vállalatoknak is ajánlják a különleges játékot

Csernák Zoltán Samu szerint a célközönség nem feltétlen a gamervilág, azaz azok, akik a játékok világában mozognak. Lehetnek akár nagyobb cégek, vállalatok is a felhasználók, akik a napi pörgés mellett pár percre el tudnak vonulni, és egy ilyenfajta játékkal kicsit meg tudnak nyugodni.

A játékhoz szükség van az EEG-eszközre, ami képes az agyhullámok alapján megmutatni, mennyire nyugszik le a használója

A pécsi fejlesztőknek egyelőre két játékuk áll tesztelés alatt. Az egyik az űrhajós, ami segít a koncentráció fejlesztésben. Valamint egy másik, amelyik a nyugalmi állapotot fejleszti.

A több évig tartó fejlesztés eredménye lehet, hogy idén kikerülhetnek a polcokra ezek a játékok, amik elsők lehetnek a gondolattal irányított játékok sorában.

A fejlesztők azt is elárulták, hogy céljaik között van egy olyan bajnokság elindítása, amelyen ezzel a játékkal kell bizonyítani, ki mennyire és milyen gyorsan sajátította el a nyugalmi vagy fókuszált állapotot – ezen a versenyen tehát mindenki csak „gondolkozni” fog.

Hirdetés