VIDEÓ! Hatalmas sikert arattak a pécsiek

Magyarország még nem ért el ilyen jó eredményt azon a világversenyen, ahol a pécsi építészhallgatók, oktatók tervei alapján építettek fel egy családi házat. A Solar Decathlonon Építészet kategóriában második helyezést, Energiahatékonyság kategóriában harmadik helyezést, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének különdíját, valamint egy közösségépítési különdíjat is bezsebeltek. A Kádár-kockák megreformálását választó csapatban a pécsi ötleteket a zsűri mintaértékűnek tartotta.

Vályogrost lapból épült, „lélegző” fürdőszoba, gyomnövényből készült napellenzők és olyan egyedi gyártású bútorok, amik élhetővé tették a Magyarországon jól ismert, ámde idejétmúlt Kádár-kockát. Az építészeti világversenyen többek közt ezeket emelte ki a nemzetközi zsűri a pécsiek tervei közül. A PTE Műszaki és Informatikai Karának – Miskolci Egyetemmel és a Blidai Egyetemmel –  (Algéria)  közös “SOMESHINE Team” csapata két hét alatt épített fel gyakorlatilag a nulláról egy fenntartható építészeti elvek alapján működő szuper épületet a Solar Decathlonra.

– Számunkra nem is volt nagyobb elismerés, mint hogy a zsűri tagjai saját házuknak is elfogadták volna az épületet – mondta Kósa Balázs. A pécsi építészhallgatók oktatója elmondta: nagyon tetszett a terasz és a fürdőszoba kialakítása – ami vályogrost lapból készült –, a burkolatok kiosztása és az anyaghasználat. Így összességében az élhetőséget emelték ki, amikor vizsgálták az épületet.

Mi is a Solar Decathlon?

A Solar Decathlont térségünkben elsőként Magyarország rendezhette meg. Szentendrén 14 nap alatt 10 ország 500 egyetemistája építette fel saját tervezésű házát. A pécsiek most először bizonyíthattak ilyen építészeti világversenyen, ahol a ház megtervezéséért feleltek. Erre összesen 3,5 hónapjuk volt. Kósa Balázs elmondta, volt olyan csapat, aki három évig tervezte a házát, így hatalmas sikernek értékelik a végeredményt. A PTE ugyanis úgy szállt be a versenybe, hogy a Miskolci Egyetem és az algériai Blidai Egyetem kreatív hallgatói és oktatói kérték fel őket a ház tervezésére.

Mik voltak a pécsiek nagy ötletei? 

Irtják a gyalogakácot, mégis jó hasznát lehet venni

Korábban már írtunk róla, hogy a pécsiek több nagyon ökotudatos húzással is előrukkoltak. Ezek között volt például, hogy gyalogakácból, azaz gyomnövényből szereltek össze napellenzőket a ház déli oldalára, ami remekül takar is a kíváncsi szemek elől. De kitűnik a venturi-torony a Kádár-kocka közepén is. Ez a ház lelke, amivel szellőztetik a házat. Emellett a ház négy sarkába betoncsatornák is érkeznek, melyek szerepe nem más, mint hogy friss levegőt áramoltasson az épület négy sarkába.

Az úgynevezett venturi-torony a ház lelke

– A házat 18 napelemmel működtettük, ami 5,5 kilowattot termel óránként. Ezzel a ház összes berendezését el tudtuk látni árammal – részletezi Kósa Balázs.

Nem olcsó ez a 70 négyzetméter, de példaértékű 

Kósa Balázs hozzátette, hogy a világversenyen volt olyan csapat, aki 1 milliárd (!) forintot költött a háza kivitelezésére. Ezzel szemben a pécsiek csapata 120 millió forintból és hatalmas közösségi összefogással reformálta meg úgy a Kádár-kockát, amibe a legmodernebb technikát is beletették.

– Ez egy átlagos családi házhoz képest még mindig hatalmas összeg, de olyan gépészetet alkalmaztunk – pont a verseny elvárásai miatt –, amivel kitűntünk. Ez hét átlagos családi ház gépészetét is képes lenne kiváltani – mondta Kósa Balázs.

Magyarország eddig nem ért el ilyen jó eredményt

Legutóbb Magyarország 2012-ben Madridban ért el hasonlóan szép, de mégsem ennyire jó eredményt. Akkor összesítettben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatói 6. lettek, most a pécsiekből is álló csapat összesítettben 5. helyezést ért el. A BME egyébként idén is részt vett a versenyen, akiknél a PTE-sekből álló csapat jobb eredményt ért el.

Még hónapokig áll a szoláris falu 

A versenyen megépült házak Szentendrén még két hónapig látogathatók, de utána is jó célt szolgálnak, hiszen egy úgynevezett élő laborként használhatják majd mérésre a szakemberek. A legmodernebb technikákat felvonultató építészeti világverseny végeredménye két hét múlva dől el.