Videó: szülinapi tortát kaptak a pécsi fókák, Jakab Ferenc pedig hűsítő zuhanyt

2015. július 16-án látták meg – habár két különböző állatkertben – a napvilágot a pécsiek imádni való kedvencei: Bonifác és Donka borjúfókák ma lettek 5 évesek! Születésnapjukat nem is ünnepelhették volna méltóbban, mint a fókafiú örökbefogadójával, a pécsi természettudományi karral közösen. A „zoo-zsúrt” a vízi emlősök kedvenc finomságaival, heringgel és makrélával megspékelt tortával koronázták meg. Az esemény fényét pedig még tovább emelte, mikor az egyik cuki állat gyakorlatilag beterítette vízzel „adoptáló apukáját”, Jakab Ferenc dékánhelyettest, aki nevetve fogadta a hűsítő zuhanyt.

hirdetés
Uránia Mozi

A PTE TTK tavaly szeptemberben, az elsők között lépett az „Örökbefogadó szülők klubjába” Bonifác adoptálásával”, ezzel még szorosabbra fűzve egyébként is remek kapcsolatát az állatkerttel. A természettudományi kar dékánhelyettese, dr. Jakab Ferenc a születésnapi ünnepségen elmondta, választásuk anno Bonifácra a népszerűsége és közkedveltsége miatt esett. Hangsúlyozta, a kar és a zoo sok közös programot hirdet, ebben az évben például az állatkert 60. jubileumának és az Állatkertek éjszakájának szervezésében is részt vesz a PTE.

Elmondta továbbá, nagyon örül annak, hogy most ilyen örömteli eseményen vehet részt, hiszen mostanában inkább csak rossz – a koronavírussal kapcsolatos – hírekkel említették egy lapon a nevét.

„az egyik szemem sír, a másik nevet. Nevetek és boldog vagyok, mert ilyen kedves eseményen lehetünk itt együtt. Sírok, hogy 50 centire ülünk egymástól, de azt gondolom, ez most nem számít senkinek”

– mondta viccesen Jakab Ferenc. Majd megemlékezett róla, milyen örömteli és furcsa egybeesés, hogy az egyik fóka Nyíregyházán, a másik pedig Németországban született ugyanazon a napon, majd mindkettőt Pécsre fújta a szél”.

A mai, látványetetéssel egybekötött zsúrra a fókák napirendjéhez és bioritmusához igazodva, a délelőtti órákban került sor. Mint az összes többi fókafaj, úgy a borjúfóka is ragadozó, legfőbb tápláléka a hal. Így születésnapjukon is halas tortákkal köszöntötték őket, melyeket gondozóik és Jakab Ferenc adtak át a lubickoló állatoknak.

Jakab Ferenc a haltorta mögül integet a fókáknak

Siptár Dávid, az állatkert igazgatója a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a zoot idestova 60 éve a pécsiek közös akarata és összefogása építette fel”. Emlékeztetett rá, hogy az idei évben nehéz helyzetbe hozta őket a koronavírus-járvány miatti két hónapos kényszerszünet; és megköszönte, hogy mióta az állatkert újra nyitva tart, sokan látogatták meg őket.

Sok látogató gyűlt össze ma is, hogy megünnepelhessék kedvenc zoo-párocskájukat. Amint az eseményen elhangzott, a fókák kissé meg is szeppentek a tömeg miatt, így a tortákat is csak nagyon óvatosan közelítették meg. Videónkon az is látszik, hogy minden igyekezete ellenére Jakab Ferenc rossz mozdulatot tehetett, amiért egy nagy adag víz volt a „jutalma” a medencéből. A vízzel összefagyasztott haltortát – bár nem fogyasztották el a sajtóesemény alatt -, azért a végére itt-ott harapásnyomok tarkították.

Videónkon, ahogy a fókák gondozóikkal játszanak, majd látszik a dékánhelyettes részéről vizesre sikerült tortaátadás is:

Sokan voltak kíváncsiak az ünnepi látványetetésre

Aki lemaradt volna a zsúrról ne csüggedjen, bármikor élőben nézheti kedvenc fókáit IDE kattintva.

Galériánkat itt tekinthetjük meg:

Fotók: Csortos Szabolcs