Viharkárok a ház körül: megakadályozhatóak lennének?

A szeszélyes nyári időjárásban sajnos gyakran fordulnak elő vihar okozta balesetek: háztartási gépek hibásodnak meg, pincék telnek meg vízzel, rosszabb esetben tűz is kiüthet. Hogyan védekezhetünk ezekkel szemben?

Egyre nagyobb károkat okoznak a nyári viharok Magyarországon, ezért fontos, hogy a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyezzünk a megelőzésre. Az utóbbi években szinte minden nyáron beszámoltunk villámárvizekről, rengeteg tűzesetről, a viharos szél által kicsavart és lakóépületekre dőlt fákról. Sajnos fel kell készülnünk arra, hogy a szélsőséges időjárás nem jobb, inkább még rosszabb lesz a jövőben.

Vannak olyan természeti jelenségek, mint például a villámárvizek, melyek ellen lehetetlen védekeznünk. Szép számmal akadnak azonban olyan káresetek is, melyek némi megelőzéssel nem következnének be. Nem árt megfogadni a következő néhány hasznos tanácsot, melyekkel dr. Polgár Miklós, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó századosa látott el minket. Habár biztosak még így sem lehetünk abban, hogy elkerül minket a baj, mégis tisztább lelkiismerettel szállunk majd szembe az időjárás viszontagságaival.

Na hagyjuk túl nagyra nőni fáinkat!

Az utóbbi időkben Baranya megyében a viharkárok között a leggyakrabban a magas fák, ágak okozta problémák voltak a leggyakoribbak a katasztrófavédelem szakembere szerint. Minden ingatlan tulajdonosa maga felel a kertjében álló fákért. Ha azok túl magasra és terebélyesre nőnek, kiszáradnak és így gyökerük nem tartja már annyira őket, vihar idején komoly kockázatot jelentenek a környezetükben élőkre nézve; illetve feldőlve, leszakadva akadályozhatják a forgalmat is. Nem is beszélve a tulajdonost érő esetleges kellemetlenségekről, hiszen szinte nincs olyan biztosító, ami a házra dőlt hatalmas fa okozta kárt megtérítené. Jobban járunk tehát, ha növényeinket rendszeresen megmetsszük, vagy ha túl veszélyesnek ítéljük őket, inkább megszabadulunk tőlük, elkerülve a lehetséges katasztrófát.

A tető és az ablakok állapotára is ügyelnünk kell

A viharok nem kímélik a tetőket sem, igen nagy összegű károkat okozhat egy-egy nagyobb széllökés. Hosszú távú befektetés ugyan, de érdemes a tetőszerkezet, a cserepek, és a kémény állapotát is megnézetni szakemberrel. Hasonlóan kritikus pont lehet a nyílászárók állapota. Egy nem stabil ablaktáblát például könnyen betörhet a vihar.

Bizony, tényleg érdemes áramtalanítani a gépeket

Emlékszünk még, mikor a nagymama minden villámláskor körbeszaladt a lakásban és kihúzta a konnektorból az összes létező elektromos berendezést? Akkor talán furcsának találtuk a viselkedését, pedig nagyon is jogos volt a félelme. Ha ugyanis egy éppen működésben lévő gépbe belecsap az a bizonyos ménkű, akkor az szinte biztosan használhatatlanná válik. Szerencsétlenebb esetben még ki is gyullad, a villamos energia okozta tűznél pedig kevés kellemetlenebb van, hiszen azt speciálisan kell eloltani, porral vagy gázzal, sőt közel sem mehetünk hozzá, nehogy megrázzon minket az áram. A leggyakrabban egyébként a számítógépekbe csap bele a villám, tette hozzá a tűzoltó százados. Vagyis sokkal jobban járunk, ha áramtalanítjuk azt, aminek nem muszáj mennie, amíg újra kitisztul az ég. 

Szuper találmány: a túlfeszültség-levezető

Ezek a remek kis kütyük védelmet biztosítanak a hálózati túlfeszültségek (például a villámcsapás) hatásai ellen, ezzel védve az érzékeny elektronikus berendezéseket viharok esetén. Különböző fokozatú levezetők léteznek, hogy számunkra melyik a megfelelő, azt érdemes szakemberrel megvitatni. Ugyan teljesítményüktől függően az áruk elég húzós lehet, azonban lehetséges, hogy megéri inkább beruházni a védelemre, mint a károk helyrehozására.

Mindezek mellett fontos a bekövetkezett károk esetén az azonnali kárenyhítés is, így ha nem vagyunk tisztában vele, gyorsan nézzük át otthonunk biztosítását, mielőtt hatalmas baj lesz, és kiderül, hogy a biztosításunk nem fedezi annak elhárítását.