Világháborús gép, katonai helikopter is érkezik a repülőnapra

A magyar honvédség egykori katonai kiképző gépe, de II. világháborús amerikai repülő is érkezik a Pécs-Pogány Repülőtéri Nyílt napra augusztus 24-én. Az egész napos, nem akármilyen nyílt nap után pedig lezárják a kifutópályát és a futók veszik át a terepet.

hirdetés

A rendőrségi- és mentőhelikopter mellett olyan különleges gépek is érkeznek a pécs-pogányi repülőtérre, amiket eddig nem láthatott a közönség. A repülés szerelmesei megcsodálhatják az L29 Delfint, azaz azt a katonai kiképző gépet, amit a ’80-as években a magyar honvédség használt. A sugárhajtású gépre egészen biztosan sokan felkapják majd a fejüket, mert mielőtt leszállna, műrepülő programot hajt végre a levegőben.

– A Magyar Honvédség egykori kiképző gépe kora délután érkezik majd Tökölről, de ahogy lerepüli a programját, le is fog szállni, és meg lehet nézni. Ez az esemény kora délutánra tehető, de időjárás függvénye – mondta Szőke Tibor, a légi programok szervezője.

Amerikai kisgép is elrepül Pécsre

Egy 1946-os Piper Cub is érkezik Pécsre

– Ez egy oldtimer repülőgép, ami azért is különleges, mert a II. világháborúban használták kiképzésre. A gép jelenleg magyar magántulajdonban van, de Pécsre Budapestről repül majd, és a földön is meg lehet csodálni – tette hozzá Szőke Tibor.

Lesz ejtőernyős ugrás is

Az MI 17-es 24 katonát tud elszállítani egyszerre

Aki pedig inkább a levegőt kémlelné, láthat katonai ejtőernyős ugrást is, amit egy MI 17-es helikopterből végeznek el a hivatásosok.

– Ez egy nemrég felújított katonai helikopter, amibe 24 katona fér. Most ugrani is fognak a gépből – mondta Szőke Tibor.

A repülés szerelmesei augusztus 24-én Pécs-Pogányban megnézhetik a reptéri kiszolgáló egységeket is, többek közt a tűzoltóautót is. A reptéri napra több mint háromezer embert várnak.

A futók veszik át a kifutópályát

A repülőnap délután 16 óráig tart, ezután pedig a futóké lesz a terep, akik este 8 órakor rajtolnak a kifutópályán. Az éjszakai futásra lezárják a pályát, hogy több mint háromszáz sportoló tudjon rajta futni.

– Régebben Debrecenben rendeztek hasonló futást a repülőtéren, de ilyen éjszakairól nem tudok – mondta Papp F. Ferenc, a FutaPécs vezetője, a futás szervezője.

A futók több kategóriában is indulhatnak.

– kifutópályakör: 3,5 km – ez azt jelenti, hogy egy kört lehet megtenni;
– WizzAir Budapest félmaraton felkészítő: 12,3 km – ez három kör;
– lehet váltóban és egyéniben is félmaratont futni;
– valamint lesz Free run kategória, ami azt jelenti, hogy annyit fut a sportoló, amennyit szeretne.

A pécs-pogányi repülőtéren hatodik alkalommal rendezik meg ezt a futást.

hirdetés
Hirdetés