Világversenyre mennek a pécsi építészek

Amerikából indult világversenyen vesznek részt a pécsi építészhallgatók, ahol tíz nap alatt egy teljesen új házat kell építeniük. A pécsiek most először bizonyíthatnak az építészeti versenyen, a Solar Decathlonon. Egy Kádár-kockára hasonlító családi házat húznak majd fel.  

A Solar Decathlont idén nyáron térségünkben elsőként Magyarország rendezi meg. Szentendrére 11 ország 500 egyetemistája érkezik, ahol két hetet töltenek majd el. Köztük lesznek a pécsi építészhallgatók, oktatók is, akik már most készülnek a megmérettetésre.

Tíz nap alatt új házat építenek

Kádár-kockára emlékeztető, de csúcstechnikával felszerelt épület lesz

Magyarországon több mint 800 ezer négyzetes alaprajzú ház épült, amit sokan csak Kádár-kockaként emlegetnek. Most azonban a magyar – köztük a pécsi – építészhallgatók ezek megreformálásával is foglalkoznak a Solar Decathlon építészeti világversenyen.

– Az Amerikai Energiaügyi Minisztérium kezdeményezte a versenyt 2002-ben, azóta kétévente más-más országban tartják. Idén viszont hazánk nyerte el a rendezés jogát, így a nemzetközi megmérettetés Szentendrén lesz – mondta Kondor Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának dékánhelyettese.

Akár a hangulatunkat is képes felismerni a ház

A pécsi egyetemisták háza 80 millió forintból épül fel tíz nap alatt, ezt az összeget mind szponzorok segítségével szedik össze

A pécsiek két másik magyar egyetemmel karöltve dolgoznak azon, hogy olyan koncepcióterveket hozzanak létre a Kádár-kockák felújítására, melyek mindenki számára elérhetőek.

– Ez a verseny alkalmat ad arra is, hogy a csúcstechnológiáktól kezdve olyan felújítási javaslatokat tegyünk, amik azok számára is elérhetőek, akik nem halmoztak fel több millió forintot a korszerűsítésre – mondta Kondor Tamás.

Aki viszont a versenykoncepciót követné, az olyan házat is kialakíthat, amiben neurologikus irányítási rendszer van kiépítve. Ez azt jelenti, hogy a ház felismeri lakójának hangulatát, közérzetét és ennek hatására állítja be, milyen zene szóljon az épületben vagy éppen milyen árnyékolás legyen az ablakokon.

– Persze az egyik célunk az, hogy több ezer embernek megoldási javaslatot adjunk a Kádár-kockák ésszerű felújítására. Így a verseny végén egy kötetet is kiadunk majd ezekből a koncepciókból – tette hozzá Kondor Tamás.

Még titkos a pécsiek terve

A Solar Decathtlonra való felkészülés még javában tart, így részleteket sem árultak el a versenyházzal kapcsolatban. Az biztos, hogy az építészek szerint a Kádár-kockák energetikai korszerűsítése egyszerűen is kivitelezhető, de a versenyen a csúcstechnikák felsorakoztatásával akarják elkápráztatni a nemzetközi zsűrit.

– A tájolás áthelyezésével, a kertkapcsolat átgondolásával, a belső hőérzet javításával lehetőséget kívánunk azoknak is adni a felújításra, akik esetleg csak most kapnának kedvet hozzá. A versenyházunk, amit tíz nap alatt építünk fel, a legmodernebb technikákkal lesz ellátva – mondta Kondor Tamás.

Kósa Balázs, a pécsi csapat vezetője elmondta: aki a verseny végén Szentendrére látogat, egy olyan solar faluba csöppenhet, ahol 11 ország 18 csapatának épületét tekintheti meg.

A Solar Decathlon célja: a napenergia, a megújuló energiák és az innovatív technológiák alkalmazásával összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése az egyetemista csapatok által felépített pályaműveken keresztül.

 

hirdetés

Hirdetés