Visszatért az Operatív Törzs: már nem elég az arc elé tett ruhadarab vagy sál

Egyórás késéssel indult az első hullám végén, június 17-én búcsúzott, majd pedig a második hullám bedurvulása miatt újraélesztett Operatív Törzs második felvonásának első sajtótájékoztatója. Íme mindaz, ami érdemben kiderült a három hónapos leállás után először jelentkező tájékoztatóból.

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos:

  • Ma a 20-29 éves korosztály a leginkább érintett, de a legveszélyeztetettebbek a lefolyás szempontjából továbbra is az idősek és az alapbetegséggel küzdők. A 20-29 éves korosztály többnyire tünetmentesen, vagy enyhébb tünetekkel átvészeli a megbetegedést, viszont tovább tudják adni a veszélyeztetettebb korosztálynak. Míg a fertőzöttek átlagéletkora a teljes vírusidőszakban 41 év, addig az utolsó tíz napban 35 év.
  • Már nem elég az arc elé tett ruhadarab vagy sál, kifejezetten egészségügyi maszkot kell használni, ami lehet textil anyagból is.
  • A szülők a testhőmérséklet-mérésig bekísérhetik gyermeküket az iskolákba, megvárhatják azt.
  • Megnövekedett az igény a tesztelésre. A PCR-teszteket a kijelölt laboratóriumok végzik, további kapacitások bevonására készülnek, ha ez szükséges.
  • Influenzaoltás: nem csak telefonos rendelés van, előzetes bejelentkezést követően lesz lehetőség az oltás beadatására, ami fontos, mert a koronavírus és az influenza kockázati csoportja azonos és a tünetek is hasonlóak. Ha tudják, hogy valakit beoltottak, kevésbé valószínű, hogy influenzás. Az ingyenes influenza elleni oltás október második felétől elérhető, a háziorvosoknál kell kérni.
  • A világon átlagosan az egészségügyi dolgozók 20-30 százaléka fertőződött meg, Magyarországon ez 5 százalék.
  • A szabályok betartásáért már a boltok üzemeltetői is felelősek. A szabályokat megszegőket eddig sem büntették meg azonnal és ezután sem fogják. A rendőrség viszont segít az ellenőrzésben.

hirdetés

Hirdetés