Win-win: stratégiai együttműködés Pécs és a PTE között

Valódi közös stratégiai munkát kíván folytatni Pécs városa és a pécsi egyetem – jelentette be Hoppál Péter pécsi országgyűlési képviselő és Miseta Attila, a PTE júliustól hivatalba lépett rektora szerdán az egyetemi rektori hivatalban tartott sajtótájékoztatón. 

A pécsi egyetem vezetője és a parlamenti honatya abban állapodott meg, hogy egy olyan, ténylegesen operatív munkát végző bizottságot hoznak létre, amelyben a város és az egyetem delegáltjai vesznek részt. Az egyik fő cél az, hogy az egyetem Péccsel közösen minél nagyobb részt vállalhasson a gazdaságélénkítésben.

Hoppál Péter fideszes parlamenti képviselő elmondta, az együttműködés feltételei eddig is adottak voltak, számos szimbolikus megállapodás jött létre, de érdemi, operatív munkára van szükség.

– Win-win – ez az érdeke mindkét szereplőnek, hiszen egymás nélkül nem megy a gyarapodás és az erősödés. A Dél-Dunántúl legnagyobb munkaadója a pécsi egyetem, nélküle nem lehet komoly jövőbeni iparfejlesztési programokról beszélni. Ennek érdekében a szolgáltatás- és az iparfejlesztés területén dolgoznak majd együtt a munkabizottság tagjai – mondta.

A megállapodás része az is, hogy a jelenleg egymástól független, széttagolt egyetemi és városi sportlétesítmények, klubok közötti együttműködések lehetőségeit is megvizsgálják, hogy erősítsék egymást.

Hoppál Péter közölte, fontos az is, hogy az egyetemi hallgatók munkalehetőségeit bővítsék. Mindkét fél számára lényeges, hogy akár a duális képzéssel, vagy a városi cégek gyakornoki programjaival minél több diák maradjon a városban az egyetem elvégzése után.

A PTE rektora, Miseta Attila ezzel kapcsolatban kitért arra is, hogy az universitasnak az akadémiai kutatások mellett az alkalmazott kutatásokra is nagyobb hangsúlyt kell fektetnie, és erre is megvan a potenciál az intézményben. Ennek érdekében már el is indítottak egy programot, amelynek keretében kölcsönösen bemutatkoznak az ipar képviselői és az egyetemi kutatók egymásnak. Meglátjuk, mi sül ki belőle, mert egészen váratlan ötletek is érkezhetnek – mondta.

Miseta Attila rektor megemlítette: meggyőződése, hogy az egyetemen kívül is sok tehetség van, s őket is érdemes lenne felkutatni, hogy tudásukat kamatoztathassák.

– Törekedjünk arra, hogy minden pécsi megtalálja azt, amiben ki tud bontakozni és örömét is leli benne. Ebben a politikának, a cégek vezetőinek és a médiának is nagy szerepe van – fogalmazott.

A sportról szólva elmondta, nemcsak szép létesítményekre van szükség, hanem azok megfelelő fenntartására is, így az egyetem és város közös finanszírozásának lehetőségeit is meg kell vizsgálni.

100 milliárd a PTE-nek

Hoppál Péter leszögezte, a kormány támogatásával eddig érkezett 80 milliárdos egyetemfejlesztési forrás, valamint a Modern Városok Program 24 milliárdos csomagja alapján olyan korszak elé nézhetünk, ami felívelő pályát mutat Pécsnek és a pécsi egyetemnek is. 

Hirdetés