Zivatarokkal búcsúzhat a brutális hétvégi hőség

Szombaton megdőlt az országos melegrekord, vasárnap viszont országszerte zivatarokkal ér véget a kánikula.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán tette közzé a hírt, hogy mind az országos, mind a fővárosi melegrekord megdőlt. Egészen pontosan: az 1987-ben Körösszakálon és Örkényen mért 35,0 fokos országos napi melegrekord több állomáson (> 10) is megdőlt, a legmelegebbet Budakalászon mérték, ott 35,8 fokig melegedett fel a levegő. Eközben a fővárosban is több helyen emelkedett az 1986-ban mért 34,2 fok fölé a hőmérséklet, Budapest belterületén 35,0 fokot mértek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt még másodfokú figyelmeztetést adott ki Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, elsőfokút pedig a fővárosra, Pest, Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna és Zala megyére.

Emellett most az egész országra kiadták az elsőfokú figyelmeztetést zivatarveszély miatt.

Az előrejelzés szerint vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet általában 17 és 22 fok között alakul, de néhol pár fokkal hűvösebb is lehet. Napközben többnyire 30-36 fokig melegszik fel a levegő, de északnyugaton helyenként 30 fok alatt alakulnak a maximumok.

Kiemelt kép forrása: MET

Hirdetés