Futás, úszás, kerékpár, foci, kosárlabda – Bicsák Bence számára minden sport örömforrást jelent. Az örökmozgó triatlonista meg is találta az optimális sportágat, és sorra halmozza a hazai és nemzetközi sikereket. Az is eldőlt, a PSN Zrt. versenyzőjének jövőre az ötkarikás játékokon is drukkolhatunk.

– Hogyan jutottál el triatlonhoz? Melyik sporttal kezdődött?

– Már gyermekkoromban is örökmozgó voltam, mindig szerettem a szabadban játszani. Hét éves koromban kezdtem el az úszást. Nem ment túl jól, de szüleim szerették volna, hogy folytassam, mivel ez egy felettébb egészséges sport. Persze én eközben folyamatosan fociztam, kosaraztam, bicikliztem.

11-12 éves koromban jött képbe a triatlon. Szüleim, akik hobbifutók voltak, elvittek magukkal egy versenyre, ami nagyon megtetszett. Részt vettem egy aquatlonon is, ahol úszásban harmadik helyezést értem el, viszont futásban feljöttem és nyerni tudtam. Azelőtt sosem nyertem versenyen futásban. Ez egy nagy lökést adott, és így érkeztem meg a triatlonhoz. Persze pár évig még nem határoztam el konkrétan, hogy komolyan foglalkozzak ezzel, egészen 15 éves koromig.

15 éves korában tette le a voksát a triatlon mellett

– Melyik a legjobb eredményed, és melyikre vagy a legbüszkébb?

– A legjobb eredményem egyértelműen a triatlon vb-sorozat jokohamai futamán elért harmadik helyezésem tavaly tavasszal. Ezt a helyezést olimpiai távon, a világ elittel együtt versenyezve értem el. De büszke vagyok a tokiói olimpiai kvalifikációs versenyen elért hetedik helyezésemre, mert itt sok körülmény nem úgy alakult, ahogy terveztem, mégis úgy érzem, a legtöbbet hoztam ki magamból.

– Ki tudsz emelni egy különösen meghatározó pillanatot az eddigi sportkarrieredből?

– Konkrét pillanatot nehéz lenne kiemelni: számos olyan van, ami megerősít abban, miért is jó ezt a sportot űzni. A tavalyi jokohamai versenyen már nem bírtam az utolsó 3-4 kilométert, de így is sikerült leszakítanom az ötszörös világbajnokot magam mellől. Emlékszem, Szilárd végig űzött, hajtott engem a pálya szélén, euforikus állapotba kerültem.

Tavaly Japánban élete legjobbját nyújtotta

– Hogyan élted meg az év első felében a koronavírus miatti kihagyást?

– Amikor jött a Covid, és a vele járó sok bizonytalanság, akkor azt mondták, fogjam ezt fel egy afféle tavaszi szünetként. Nekem viszont nehéz volt betartani, hogy ne mozogjak, eddzek folyamatosan. Holott fontos tudatosítani, hogy ha valaki túlzásba viszi az edzést, annak hátrányai is lesznek – erre tanított meg engem ez az időszak.

Mégis úgy érzem, ebben a szezonban sikerült fizikálisan és mind a három sportágban ugyanúgy tovább fejlődnöm. Sokkal jobban érzem magam attól, hogy nem utaztam annyit mint korábban. A mentális felkészülés hiányát viszont nagyon megéreztem az a két hétvége alatt, amikor kétszer is versenyeztem.

„Nehéz volt betartanom, hogy ne eddzek folyamatosan”

– Ha kicsit hátra dőlhetsz, szabadidődben mivel foglalod el magad?

– Szabadidőmben is gyakorlatilag mindenféle sportot, mozgásformát űzök és nézek is. A barátokkal való összejövetelek most hiányoznak, de nagyon szigorúan kezelem a koronavírus miatti óvintézkedéseket, tudom, milyen károkkal járhat egészségügyileg és egy sportoló számára is. Olvasni is szeretek, thrillereket és sportolók életrajzait. Gyerekkoromban zongoráztam, Pécsre kerülve pedig még gitározni is tanultam.

Névjegy
Bicsák Bence 1995-ben született Zalaegerszegen. Ott járt általános- és középiskolába. Tóth Szilárd személye és az egyetemi tanulmányok miatt is 2014-ben Pécsre került, három és fél év alatt elvégezte a Közgazdaságtudományi Karon a gazdálkodás és menedzsment szakot. Végleg Pécsre költözött, Zalaegerszegre már kevesebbet jár, elmondása szerint megtalálta otthonát.