Zsúfolt a korábbi fizetős parkolók egy része a pécsi belvárosban

Kedd reggel nyolc körül már nem nagyon volt hely a pécsi Centrum-parkolóban

Hétfőtől egy országos rendelet ingyenessé tette a parkolást. Beszámolók szerint Pécsen érezhetően megnövekedett az autós forgalom a hét elején, parkolóhelyet is nehezebb találni a belvárosban, mint az előző héten. Remélhetőleg tényleg csak olyanok ültek és ülnek autóba az intézkedés hatására, akik eddig a tömegközlekedést használták.

Hétfő és kedd reggel is nagyobb volt az autós forgalom az elmúlt két héthez képest a városban – erről olyanok számoltak be lapunknak, akik reggelente autóval járnak be munkahelyükre. Ezt a képet olvasónk ma reggel a Budai vámnál készítette:

Azt is mondták, hogy a belváros számos utcájában és parkolójában, ahol az elmúlt hetekben nem volt nehéz parkolóhelyet találni, most sokkal sűrűbben állnak az autók. Aki nem akar sokáig keresgélni, az jobban teszi, ha a belváros peremterületein keres parkolóhelyet, a Köztársaság tér környékén vagy a Rét utcában azért már könnyebb letenni az autót.

Orbán Viktor kormányfő vasárnap jelentette be, hogy az egész országban ingyenessé teszik hétfőtől a parkolást. „A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása. Mivel zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját” – fogalmazott a kormányfő.

Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely tegnap közösségi oldalán azt írta, a miniszterelnök bejelentésének másnapján a közösségi közlekedés kihasználtsága nem csökkent, viszont az elmúlt hetekhez képest érdemben nőtt a közúti forgalom, annak összes következményével együtt. Vagyis jelentős részben olyanok ültek autóba, akik eddig otthon maradtak, ahogyan azt a kormány is kéri tőlük.

A Mindenki Pécsért Egyesület frakciói tegnap közleményükben a következőket írták az ingyenes parkolásról: „Ez, amellett, hogy megint csak anyagi kárt okoz az önkormányzatoknak, így Pécsnek is, nem éppen azt a célt szolgálja, hogy az emberek az otthonukban maradjanak”.

Ma reggel és délelőtt bejártuk a belvárost és azt tapasztaltuk, hogy számos utcában és parkolóban valóban nagyon nehéz parkolóhelyet találni, noha az elmúlt napokban azért bőven voltak foghíjak. És nem csak azokon a területeken nőtt meg az autók száma, ahol – az otthon maradás következtében – esetleg alapból több jármű állt eddig is az utcán.

Mutatjuk a kedd reggeli helyzetet.

A Centrum parkolóban üres helyre vadászó autósok köröztek folyamatosan, mert a terület tele volt.

A Jókai és a Dischka Győző utcában egyetlen hely sem volt ottjártunkkor.

Ahogy ezekben a belvárosi parkolókban sem.

A történelmi belvárosban, a Munkácsy, a Perczel, a Fürdő, a Goldmark Károly utcákban nem találtunk reggel egyetlen szabad helyet sem.

Az országos tisztifőorvos, Müller Cecília az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta (a videón 14.30-tól), sok lett az autó hirtelen a fővárosban és nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy az ingyenes parkolás nem a járványügyi szabályok lazítását célozza, hanem azt, hogy aki teheti, ne a tömegközlekedési eszközöket használja.

Hogy Pécsett jelentősen csökkent-e a buszozók száma az intézkedés hatására, csak remélhető, egyelőre ugyanis nincsenek erre vonatkozó adatok, ha lesznek, megosztjuk azokat olvasóinkkal.

hirdetés