13 C
Pécs
péntek, június 14, 2024
KezdőlapAbszolút PécsTörökfürdőt tervezne Pécsre

Törökfürdőt tervezne Pécsre

Ligeti Attila a képzőművészet több ágában is kiemelkedik tehetségével, azonban elsősorban szobrásznak tartja magát. Imádja Pécs mediterrán hangulatát, ami ihletet ad neki munkájához, a természetes vizeket azonban nagyon hiányolja a városból. Lapunknak elárulta, melyik pécsi cégéreket tervezte, illetve milyen kísérlet eredménye Khaled Avinci.

– Pécsett születtél?

– Nem, budapesti vagyok, de már óvodás koromban ide költöztünk. Később a művészeti szakközépiskolában tanultam, majd a Pécsi Tudományegyetemen diplomáztam szobrászként. Nagyon szeretem a várost és tele vagyok olyan elképzelésekkel, amiket itt szeretnék megvalósítani. Ugyanakkor tudom, hogy a művészlét nem olyan egyszerű. Idő kell ahhoz, hogy az embert elismerjék, ráadásul nem is egyik napról a másikra hoz pénzt.

– Mik ezek a tervek pontosan?

– Pécs ikonikus épületeit és mediterrán hangulatait eddig is gyakran felhasználtam munkáimban. Szobrászként viszont szeretnék itt köztéri megbízatásokat is kapni. Például vízköpőket, szökőkutakat készítenék, hiszen Pécsett nincs se tenger, se folyó. Ezen szeretnék egy kicsit javítani.

Köztéri megbízatásokat szeretne kapni Pécsett

 

– Ki, vagy mi az a Khaled Avinci?

– Ez egy projekt, ahol azzal kísérleteztem, hogy miként lehet összekötni a művészetet és a márkát. Már a névválasztásból kiderül, hogy a kultúrák találkozása erősen rányomja a bélyegét erre a programra. Ugyanakkor nem titkoltan van egy erős reklámindíttatása is. Megpróbáltam ezt a nevet mindenhol megjeleníteni, például több pécsi vállalkozásnak is én terveztem cégért: a már megszűnt Lions és Freskó Kávézónak, illetve a Korhelynek. De ez csak egy része az alkotómunkámnak, élesen elkülönítem Ligeti Attila szobrászművész munkásságától.

– Mivel foglalkozol még?

– Az eredeti szakmámnak köszönhetően a reklámgrafikusi munkától a festésen át a szobrászatig sok mindennel. A grafikusi feladatokat csak munkának tekintem, a szobrászat az igazi művészet számomra. Ezért azt tervezem, hogy visszatérek az egyetemre és a doktori iskola keretein belül az oszloprendszereket fogom tanulmányozni.

Khaled Avinci néven ismert pécsi cégéreket is tervezett

 Mit szeretnél még megvalósítani a továbbiakban?

– Szeretnék Pécsett maradni, de közben arra is figyelek, hogy mindig előre tudjak lépni. Nagy álmom, hogy egy törökfürdő épüljön a városban. Ennek a tervezésében pedig szívesen részt vennék, amihez hasznosítani is tudnám az oszlopokról szerzett tudásomat, illetve a szobrásztehetségemet. Jelenleg azonban a december elejére tervezett kiállításomra készülök gőzerővel, amely terveim szerint a Dómmúzeumban lesz látható.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő