Hirdetés

Az Aktív Pécs – Megújuló Mecsekoldal projekt honlapján megjelent legújabb cikk szerint a „meseerdő” koncepciója a tervek szintjén már elő van készítve, ha tehát a pécsiek úgy döntenek, hogy azt szeretnék megvalósítani, akkor a kivitelezési munkák akár már jövő tavasszal megkezdődhetnek.

Annak ellenére, hogy a 2011-ben végleg bezárt volt pécsi vidámpark területe az elmúlt évtized során megérett a felújításra, ez a népszerű túravonalak kereszteződésénél található kirándulóhely a mai napig közkedvelt a Mecseket járó pécsiek és turisták körében. Az „Aktív Pécs – Megújuló Mecsekoldal” program keretében a Dömörkapu és a vidámpark helyén található elhanyagolt zöldterület azonban rekreációs és/vagy sportfejlesztések megvalósításával végre teljesen újjászülethet. A projekt keretében a pécsiek dönthetnek arról, hogy az akcióterületen a sportolni vágyók igényeit elégítsék ki, de akár helyi termékekre specializált vendéglátás vagy bérelhető és közösségi alkotóházak kialakítása is elképzelhető fejlesztési cél lehetne a Mecsek egyik leginkább közkedvelt „kapujánál”.

Ráfér a megújulás a területre – a pécsiek dönthetnek

A legérdekesebb fejlesztési irány azonban minden bizonnyal a volt vidámpark tematikájához kifejezetten illeszkedő „meseerdő”, amelynek koncepcióját érdemes egy kicsit részletesebben is bemutatni. Meixner Barna, a Biokom NKft. vezérigazgatója elmondta, hogy a „meseerdő” ötlete a városvezetés által tavaly elindított Pintér János Parkmegújítási Program kezdetén született meg.

– Régóta nagy vágyam, hogy a régi vidámpark területét végre rendbe tudjuk tenni. A koncepciónk a kezdetektől fogva az volt, hogy a jelenleg elhagyott és kissé balesetveszélyes terület a vidámparkhoz hasonló, ahhoz valamilyen módon illeszkedő új funkciót kapjon. A célunk az volt, hogy az ide látogató kisgyermekes családok számára hozzunk létre egy új parkosított teret, egy találkozási pontot. Az ötlet, hogy a területen mese-tematikába illő fejlesztést valósítsunk meg viszonylag régi, ennek adott viszont kellő kiindulási pontot az, hogy összefutottunk egy pécsi meseíróval, Császár Leventével, aki korábban már írt egy könyvet a Dömörkapu legendájáról. Vele közösen kezdünk el gondolkodni a „meseerdő” megvalósításáról. Fontos, hogy ez a 25-30 millió forintból megvalósítható projekt nem zárná ki a Dömörkapuhoz és a volt vidámpark területéhez kapcsolódó egyéb fejlesztési lehetőségeket, tehát akár a sportpályákkal és a bérbe vehető faházak mellett is működhetne – mondta a Biokom NKft. vezetője.

A „meseerdőben” 10 állomást alakítanának ki, ezek az állomások pedig a megannyi jellegzetesen pécsi és mecseki helyszínt, motívumot és szereplőt felvonultató mesekönyv fontosabb mozzanatait követnék végig. A gyerekek és szüleik találkozhatnának itt a mesében szereplő törpékkel és tündérekkel, egy kis mecseki bányába is lemerészkedhetnének, benézhetnek egy várba és játszhatnának a köré épített játszótéren, a régi dodzsempálya helyén húzódó tisztáson pedig akár szelfizhetnének a Pécs-környéki erdőkben bujkáló faóriások egyikével is (Baráth Gábor, a 3-4 méteres, megmászható kelet-mecseki faszobrok alkotója nyitott az együttműködésre).

Forrás: Baráth Gábor/Facebook (Fotó: Juhász Balázs)

Meixner Barna hozzátette, hogy a volt vidámpark bejáratának ikonikussá vált, ugyanakkor romosan álló épületét felújítanák és megtartanák, itt lehetne a „meseerdő” kapuja, amely mellett kialakítanának egy olyan területet is, ahol a látogatók információs táblák és régi fotók segítségével ismerhetnék meg a régi vidámpark történetét.

A „meseerdő” koncepciója a tervek szintjén már elő van készítve, ha tehát a pécsiek úgy döntenek, hogy azt szeretnék megvalósítani, akkor a kivitelezési munkák gyorsabban, akár már jövő tavasszal megkezdődhetnek – mondta a Biokom NKft. vezetője.

A program minden fontos részlete az alábbi cikkben olvasható:

https://www.pecsma.hu/top/a-pecsiek-donthetnek-a-mecsekoldal-teljes-megujulasarol/?highlight=meg%C3%BAjul%C3%B3%20mecsekoldal

Kiemelt képünk forrása: Régi Pécs/Facebook

Hirdetés