Hirdetés

Másfél hét múlva, május 12-én Pécsre érkezik a Tour de Hongrie mezőnye, hogy a nemzetközi szinten is kiemelkedőnek számító verseny itt zárja le öt napos „körútját”. A nagyszabású eseményre hangolódva az Árkád közepén nyílt kerékpáros kiállítás.

A Tour de Hongrie tavalyi, pécsi szakasza után napra pontosan egy évvel, május 12-én gördül be újra a mezőny városba, így akárcsak 2023-ban, idén is gőzerővel készülnek a pécsi szervezők, hogy mind a világsztárokkal teli mezőny, mind a szurkolók, a sportág pécsi szerelmesei remekül érezzék magukat.

A helyi szervezőbizottság két napos bringás programsorozattal készül – a Bike weekend május 11-12-én lesz –, ma pedig, hogy máris elkezdhessenek hangolódni a pécsiek a versenyre, egy biciklis kiállítás nyílt meg az Árkád közepén.

Péterffy Attila

– Tavaly elsöprő sikert aratott Pécsett a Tour de Hongrie – mondta nyitóbeszédében Péterffy Attila, Pécs polgármester. – Óriási várakozással tekintünk az idei verseny elé is. Kivételes ünnep lesz az idei, mert nem csak az „egyik” szakaszt kaptuk meg, hanem a záró etapot, a végső befutót. Ahogyan 2023-ban, idén is kerékpáros ünnepet fogunk varázsolni a városba, és ez a kiállítás számos technikai kuriózum és izgalmas relikvia megismerése mellett segít visszaidézni a tavalyi fantasztikus hangulatot is.

Péterffy végül kiemelte, hogy izgatottan várja már a mezőnyt, és túlzás nélkül merte állítani, hogy az egész város a Tour de Hongrie mellett áll.

Az országúti verseny főszervezője, Eisenkrammer Károly is tiszteletét tette a kiállítás-megnyitón, ahol arról beszélt, büszkeséggel tölti el, hogy olyan gyönyörű városaink vannak az országban, mint amilyen Pécs.

– Nem tehettük meg, hogy nem hozzuk vissza a mezőnyt ide, hiszen olyan csodás képet mutatott magáról Pécs tavaly, amely jelentősen emelte a Tour de Hongrie fényét is – emelte ki Eisenkrammer. – Most is rangos, világsztárokkal teli mezőny jött össze, joggal remélhetjük, hogy a körverseny hetében rólunk fog beszélni az egész világ. A televíziós közvetítésnek köszönhetően a világ 190 országában, bizonyosan többmillióan fogják nézni a szakaszokat, így a Pécsi befutót is.

Eisenkrammer Károly

A pécsi szakasz helyi szervezőbizottságának tagja, Krutek László is boldog volt, amiért újra a városba érezik a Tour.

– Csodás élmény pécsiként, és egy pécsi csapat edzőjeként most itt állni – mondta Krutek. – Két napot szántunk arra, hogy Pécs polgáraival megismertessük a sportágat és tovább vigyük a verseny üzenetét. A kiállításon itt az Árkádban megnézhetnek többek között egy évtizedekkel ezelőtti Csepel kerékpárt, és egy modern, csúcstechnológiás biciklit is. Ez jól szemlélteti azt is, hogy a Tour de Hongrie milyen fejlődésen ment keresztül.

Krutek László

Krutek arról is beszélt, hogy május 11-12-én számost biciklis programmal várják majd az érdeklődőket. Lesz Pump Track verseny a Tüskésréten, biciklis gurulás, számos egyéb kerékpáros program és idén is megrendezik a Zsolnay-kupát.

A kiállítást pedig innentől bárki megnézheti az Árkádban, talán segít egy kicsit a ráhangolódásban.

Fotó: Kurdi József

Hirdetés