Kemenesi: nyáron bedurvulhat a vírus, előbb-utóbb mindenkit megtalál

Az emberek jó része még nem fertőződött át, bőven van mozgástere a vírusnak – közölte a pécsi virológus az InfoRádióban.

hirdetés
Uránia Mozi

A koronavírus azért különleges, mert az emberiség nagy része még most sem immunizált, mivel vagy nem találkozott vele vagy nincs vakcinázva ellene, tehát fogékony rá. Ezért van most nyáron is járványhullám – foglalta össze Kemenesi Gábor.

Hozzátette, négy nagyobb koronavírus általánosan jelen van a Földön, és ezek szezonalitást mutatnak. Fizikai tulajdonságaiban nem különbözik ezektől az új típus sem, ezért arra számítanak a szakemberek, hogy idővel ez is szezonális lesz.

Fölösleges arra várni, hogy eltűnik, előbb-utóbb mindenkit megtalál ez a vírus.

Mint mondta, az Indiából származó delta variáns már itt van, ám az kérdés még, hogy mikor éri el a kimutatásához szükséges kritikus tömeget a vírus jelenléte, mikor okoz látványos emelkedést a járványadatokban.

Egyre valószínűbb, hogy akár már nyáron bekövetkezhet ez.

A virológus valószínűsíti azt is, hogy visszatér még az az idő, amikor maszkot kell hordanunk, távolságot kell tartanunk, mert így lehet megvédeni az oltatlanokat. Sőt, lesz folytatás véleménye szerint: a vírus várhatóan nem szelídül meg a negyedik hullám után sem.

Az újabb és újabb Covid-szezonokról a napokban írt Kemenesi, cikkünk itt olvasható el.