14 C
Pécs
csütörtök, június 13, 2024
KezdőlapHírzónaBarikádokat emeltek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói

Barikádokat emeltek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói

Hétfő este utcára vonultak a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, miután lemondott Upor László rektorhelyettes, Novák Eszter rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, illetve a filmes és színházas intézet vezetője – Balázs Gábor és Bagossy László –, valamint a szenátus tagjai is. Ők mindezt az egyetemi autonómia elvesztésével indokolták. Kedd reggelre a tüntetők barikádot emeltek az egyetem bejárata elé, mondván, ők döntik el, milyen előadókat engednek be és kiket tartanak távol.

Hétfőn este a tüntetés színész-zenekarok fellépésével kezdődött, később számos hallgató és oktatók is megszólaltak.

Upor László korábban azt nyilatkozta: „a vezetőség szomorúan határozott lépésre kényszerült. Tekintettel arra, hogy minden értelmes és alapvető jogkörétől megfosztották, tekintettel arra, hogy vállalhatatlan kompromisszumok árán tarthatná fenn az önálló vezetés látszatát, tekintettel arra, hogy az egyetem életét a feje fölött szabályozzák – minderre tekintettel kénytelen a vezetői pozíciókról lemondani.”

Történt mindez azután, hogy Vidnyánszky Attilát a kormány jelölte ki a szeptembertől felálló új kuratórium elnökének. Hétvégén pedig kiderült, hogy a kuratórium felszámolja a SZFE autonómiájának minden lényeges elemét, vagyis az egyetem legfőbb döntéshozó szerve

– nem dönthet saját működési szabályzatáról,
– nem szólhat bele a költségvetésbe,
– nem fogadhatja el intézményfejlesztési tervét,
– nem választhatja meg az egyetem rektorát,
– nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani.

A teljes cikk a 24.hu-n olvasható.

Hirdetés
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hírzóna

Abszolút Nő